Preminuo mons. Rozario Šutrin, neumorni promicatelj svećenika glagoljaša

Slika korisnika admin
sutrin

Vijest o smrti mons. Rozarija Šutrina odjeknula je snažno na području Zadarske nadbiskupije, a posebno na Dugom otoku i njegovom rodnom mjestu Luci.

Mons. Rozario Šutrin, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije, preminuo je okrijepljen otajstvima vjere u srijedu 21. svibnja, u 94. godini života i 70. godini svećeništva.

Rođen je 3. listopada 1920. u Luci na Dugom otoku, u obitelji Mate i Anice r. Frlanja. Iz te župe potječu 74 svećenika glagoljaša. Za svećenika je zaređen 3. rujna 1944. g. u Zagrebu po rukama pomoćnog biskupa dr. Josipa Lacha. God. 1944./45. imenovan je kapelanom crkve sv. Marije u Zagrebu. God. 1945./46. bio je upravitelj župa Molat i Brgulje, a 1948. g. upravitelj župe Sutomišćica. Prefektom sjemeništa ‘Zmajević' u Zadru imenovan je 2. rujna 1949. g. Poslužitelj župa Crno, Ploče i Dračevac Zadarski bio je od 1952. do 1953. g. Kancelarom i tajnikom Zadarske nadbiskupije bio je od 1956. do 1959. g., a u tom je vremenu posluživao i župe Belafuža u Zadru i Vir.

Mons. Šutrin je obavljao službe vicerektora Bogoslovnog sjemeništa u Zadru (1959.-1963.), tajnika Nadbiskupske klasične gimnazije, poslužitelja župa Gorice, Galovac i Bokanjac (1963.) ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije u Zadru (1964.), rektora crkve sv. Krševana (1970.) i kapelana crkve sv. Marije zadarskih benediktinki (1970.-2001.). Posluživao je župe Bokanjac, Dračevac Zadarski i Ploče u Zadru (1971.-1976.), a 26. veljače 1976. g. imenovan je kanonikom Stolnog kaptola sv. Stošije u Zadru. Župnikom župe Ploče u Zadru bio je od 1989. do 1997. g. Kapelanom Njegove Svetosti imenovan je 30. lipnja 1983. Godine 2002. umirovljen je u kanoničkom zboru Stolnog kaptola sv. Stošije.

Za Lučane je mons. Šutrin bio osoba koja je uvijek pomagala, bila na usluzi, s mještanima slavila blagdane, krštenja i vjenčanja. Bio je bliski suradnik trima blagopokojnim nadbiskupima, mons. Mati Garkoviću, mons. Marijanu Oblaku i mons. Ivanu Prenđi. U knjizi "Župa Luka" mons. Šutrin ističe važnost luških svećenika glagoljaša, a njih je bilo čak 74. Koliko je bio ponosan njima pokazuje i njegov doprinos opisa poznatih svećenika poput don Ante Žuvića, jednog od najistaknutijih hrvatskih svećenika u SAD-u.

Mons. Šutrin je pisao za Glas Koncila, časopise Marija, Zvona, Marulić. Autor je knjige „Žrtve Bogoljublja i čovjekoljublja -naš ponos i poticaj", u kojoj opisuje živote dvanaestorice svećenika Zadarske nadbiskupije ubijenih nakon rata. Posebnu pozornost mons. Šutrin posvetio je svom prvom rođaku, don Eugenu Šutrinu, istaknuvši Eugenov značaj službovanja u mjestu Molatu za vrijeme fašističkog terora. Dugi niz godina mons. Rozario temeljito je proučavao zvona Zadarske nadbiskupije te je na više od stotinu zvona u svojim pohodima pronašao utisnut reljef Marijinog lika. Temeljito je proučio rad Blaža Jurjeva Trogiranina.

Mons. Šutrin bit će pokopan u grobnici svećenika Zadarske nadbiskupije na Gradskom groblju u Zadru, danas u 16 sati. Misa zadušnica slavit će se u zadarskoj katedrali sv. Stošije u 17,30 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno