Otpušteni zadarski radnici potražuju 20 milijuna kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Ukupna svota dugovanja tvrtkama čije sporove pred sudovima vodi zadarska podružnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, iznosi 20 milijuna kuna!

Ova frapantna brojka iznijeta je jučer na sveopćem prosvjedu radnika Naute Lamjane, Croatia Zadar Linea, Elektronike, SAS Vektora i drugih tvrtki čiji radnici već godinama potražuju svoje plaće i otpremnine. U tu svotu ulaze i pojedinačna potraživanja radnika koje pravni zastupnik SSSH-a, Vedran Uranija, zastupa pred više sudova.

Na prosvjedu u Domu sindikata predstavnici tvrtki i pojedinci iznosili su potresna svjedočanstva o dugogodišnjoj golgoti bez plaća te mrcvarenjima po sudovima. Ispred SSSH-a radnicima se najprije obratio Vedran Uranija, najavljujući predstavnike sindikata: Šimu Jurjevića iz SAS Vektora, Marija Koštu iz Naute Lamjane, Ivana Bucića iz Croatia Zadar Linea, Mihaela Kršćaneca iz Sindikata umirovljenika, Predraga Šimunova u ime samostalnih zadarskih taksista, predstavnike Elektronike, te dvoje radnika koji vode privatne sporove protiv bivših tvrtki, Davora Bokuna, koji je tužio Tiramisu, i Davora Novosela, branitelja o kojemu je snimljen film i poznati je zviždač, a tuži tvrtku Sokol Marić nakon što je dobio otkaz.

Uranija je najprije iskazao podršku radnicima Imunološkog zavoda u Zagrebu i radnicima Adria Čelika u Kaštel Sućurcu rekavši kako su spremni otići i tamo dati svoju potporu.

- Ovo je skup ujedinjenih zadarskih radnika, organiziran zbog neučinkovitosti državnih institucija i sporosti državne birokracije, sudova i DORH-a. U teškoj ekonomskoj recesiji kada je svako radno mjesto dragocjeno postupci se rješavaju formalistički i ne vodi se računa o radničkim pravima. Radnička su prava zapravo sporadična za državne institucije, a fokus je na politizaciji svega i svačega, umjesto da se borimo za radna mjesta. Navest ću primjer SAS Vektora gdje smo nakon niza snažnih sindikalnih akcija zadnjih pola godine uspjeli od ministra Lalovca dobiti rješenje predstečajne nagodbe. Švicarski se investitor čudi što hrvatska administracija čeka, može se otvoriti 50 radnih mjesta a zapelo je na papirologiji. Apeliramo na sud, institucije i ministra Miljenića da ubrzaju  poslovičnu sporu hrvatsku birokraciju - poručio je Uranija.

O problemu samostalnih taksista govorio je njihov sindikalni povjerenik Predrag Šimunov:

- Zašto Porezna uprava ne radi svoj posao, više su puta dobili dopise o nepravilnostima u taksi službi u Zadru gdje radnici rade 12, umjesto osam sati? To ministar rada dobro zna, ali njegovi inspektori  nisu dosad ništa napravili. Dozvole za taksi se prodaju po dvije, tri, pet ili osam tisuća eura, to zna i policija, ali ništa ne rade. Tu su i lažne prijave Poreznoj upravi, neki obrtnici imaju 15 radnika a imaju prijavljeno dvoje. Time je državi pričinjeno i do milijun kuna štete, a dozvole se preprodaju sa znanjem Grada Zadra koji ništa nije napravio po tom pitanju.

Mario Košta, glavni sindikalni povjerenik Naute Lamjane podsjetio je da je prošla godina dana od ulaska interventne policije u Nautu Lamjanu. Na prosvjedu je pokazao primjerak izvještaja stečajnog upravitelja Aleina Khana,  rekavši kako nisu zadovoljni njegovim radom:

- Ovo se izvješće svodi na onu "Usta moja, hvalite me". Kaže da radnici nikad nisu bolje radili i bili više motivitrani. A od 25 radnika njih 18 ima bruto plaću od 3.300 kuna, što znači da dobiju oko 24.000 kuna, a da nikad nisu bili bolje motivirani?! Većina radnika su kvalificirani majstori s 30 i 35 godina staža, rade težak i odgovoran posao, a plaćeni su lošije od prodavačica. To je sramota.  A drugo, za ovaj njegov izvještaj trebalo bi ga predložiti za Nobelovu nagradu iz ekonomije, jer kaže da mu je Rude ostavio dva milijuna kuna, a sad su na računu 3,3 milijuna kuna, iz čega njemu proizlazi da mu je poslovanje uspješnije za 59,63 posto. To je za prvi razred osnovne škole! Koga su nam to instalirali za stečajnog upravitelja?!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno