"Slovensko druženje" s kistom u ruci

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Izložba će biti otvorena do 30. lipnja

U hotelu Alba u Sv. Filipu i Jakovu svečano je otvorena deveta likovna kolonija "Maj 2016. Turanj" pod motom "Od doma... do doma...", koja se održava u organizaciji Slovenskog kulturnog  društva Lipa Zadar.

- Cilj je postignut, sudjelovalo je ukupno jedanaest slikara amatera iz  društava Slovenaca iz Zadra, Splita, Pule, Zagreba i Karlovca. Pridružili su  im se i likovni umjetnici iz Zadra, Sv. Filipa i Jakova i Turnja, te slovenski  likovni umjetnici iz Sežane i Dolenjskih Toplic, i sada se možemo radovati njihovim dosezima, rekla je na otvaranju izložbe Darja Jusup, predsjednica SKD Lipa Zadar.

U Zadarskoj županiji živi oko 250 Slovenaca, od čega oko 160 u Zadru.  SKD Lipa u  Zadru djeluje od 2004. godine i okuplja preko 80 hrvatskih  državljana slovenske narodnosti te prijatelje Slovenije. Slovenci u Zadarskoj županiji, rečeno je na otvaranju izložbe, visoko su integrirani u hrvatsko  društvo, te nemaju problema u suživotu s Hrvatima.

- 'Slovenska druženja' puno nam znače. A to se može osjetiti i u atmosferi koja ovdje vlada, rekla je Jusup.

Jedna od članica rekla je kako voli doći, pa makar samo da čuje slovensku riječ. A bilo je toga i puno više od riječi, bilo je plesa, igranja, kolanja,  pjesama i recitacija.

Svoje pjesme recitirale su članice društva Andreja Malta Jezeršek i Marija Ivoš, a sa spletom pjesmama i kola u programu je nastupilo i dvadesetak dobro uvježbanih mladih folklorašica iz KUD-a Sv. Ivan iz Vira voditeljice Helene Budija Škorić.

Uslijedio je i fascinantan nastup slikarice Adice Adele Dobrić-Jelača,  glazbenice, pjesnikinje i skladateljice koja je nekoliko desetljeća na glazbenoj sceni i čije su pjesme pjevali mnogi hrvatski pjevači. Ona je izvela  slovenske narodne pjesme i napjeve.

- Adica ima dugu glazbenu karijeru i pjesme koje su zahvaljujući i njenom talentu postale hitovi, podsjetio je voditelj programa Jože Arzenšek,  idejni začetnik likovne kolonije i voditelj likovne sekcije SKD-a Lipa koji  je sudionicima kolonije poručio kako su postali neizostavan dio ovdašnje turističke promidžbe.

- Većina ovih slikara iza sebe ima bogate umjetničke životopise, nebrojeno puta su izlagali samostalno i na zajedničkim izložbama u gotovo  svim gradovima i većim mjestima Slovenije, ali i u Hrvatskoj i drugdje u  Europi, posebice u Njemačkoj, istaknuo je Arzenšek posjetiteljima.

Na likovnoj koloniji sudjelovali su: Pia Nada Bajlo, Marija Ivoš i Majda  Radović iz Zadra, Zrinka Majica iz Sv. Filipa i Jakova, Adica Dobrić-Jelača  i Stanka Novaković iz Zagreba, Lenka Zaviršek i Ivan Kosmos iz Splita,  Neva Pibirnik-Stančić iz Pule, Boža Jambrek iz Novog Mesta i Jože Arzenšek koji od 1983. godine živi u Turnju.

Deveta likovna kolonija održava se pod pokroviteljstvom Turističke  zajednice općine Sv. Filip i Jakov, u okviru Međunarodnog dana kulturne  raznolikosti čiji pokrovitelji su Grad Zadar i Zadarska županija, uz potporu Ureda za Slovence u zamejstvu i po svijetu, a očekuje se da će ovaj  kulturni događaj tijekom trajanja izložbe, do 30. lipnja, posjetiti veliki  broj mještana i turista.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno