Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Cjelovit prikaz zadarske publicistike pisan i gledan iz vizure hrvatske kulture

22.05.2018. 13:35
Cjelovit prikaz zadarske publicistike pisan i gledan iz vizure hrvatske kulture


Dvije knjige čiji je izdavač Sveučilište u Zadru predstavljene  suu Svečanoj dvorani, a uz urednika i autora Valtera Tomasa, na  predstavljanju su o knjigama govorili i akademik Tonko Maroević, Iva  Grgić Maroević i Josip Lisac.
Tomas je urednik knjige akademika Mirka Tomasovića „Pabirci“ koja  je skup članaka, dok je njegov autorski rad knjiga „Strenna Dalmata“  posvećena istoimenom novinskom dodatku.
Josip Lisac, koji je recenzirao obje knjige, kazao je kako djela povezuju dvije osobe Valtera Tomasa i Tonka Maroevića. Tomas je autor treće  znanstvene monografije i urednik Tomasovićeva djela, a Tonko Maroević je inicirao objavu knjige „Pabirci“. U govoru se Lisac prisjetio i svojih prvih susreta s radovima akademika Tomasovića te  njegova marljiva  rada i objavljivanja mnoštva antologijskih dijela.
– Pabirci su zbir vrlo različitih tekstova od kratkih osvrta, do većih  eseja i vrlo ozbiljnih znanstvenih dijela velikoga značenja. Od njegovih  mladih godina do kraja njegova života i to nije objavljeno u niti jednoj  knjizi, kazao je Lisac  koji je za Tomasovu knjigu „Strenna Dalmata“ rekao da je cjelovita obrada određenih pitanja kojoj se teško može nešto  dodati.
Iva Grgić Martinović u podužem je govoru nahvalila Tomasovićev  opus te njegov rad opisujući ga naslovom njegova djela „domorodstvo i  europejstvo“. Tonko Maroević o knjizi „Strenna Dalmata“ rekao je da je  ona cjelovit prikaz zadarske publicistike, a pisan i gledan iz vizure hrvatske kulture.
– Zahvalio bih i na Tomasovu angažmanu na „Pabircima“, ali neću mu  dati popust zbog toga. Listao sam i čitao iz istih publikacija, s akcentom na splitske pisce. Tomasov rad je vrlo uspješan i iscrpan te definitivan, teško će biti što na ovom području dodati, rekao je Maroević napominjući kako je „Strenna Dalmata“ izlazila kao godišnjak te je Tomas  u njoj tražio priloge Tomasea i Paravije, ali i drugih koji su otišli u Italiju.
Urednik i autor Valter Tomas zahvalio je onima koji su došli na promociju dviju knjiga, dvojice autora i istog izdavača Sveučilišta u Zadru.  Napomenuo je ga je akademik Tomasović napustio na pola puta do objavljivanja knjige koja je rezime njegova poslanja dugog gotovo 50 godina, a nazvao ga je uspomenskim štivom.