Na putu prema održivom Zadru treba vizije i hrabrosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
TRIBINA U ORGANIZACIJI UDRUGE EKO - ZADAR
Autor: 
Bilo je riječi i o izlozima zatvorenih trgovina od listopada do svibnja, pa se zbog toga Poluotok izbjegava jer ne daje građanima kvalitetu života na koju su navikli, dok javni prostori nestaju pod štekatima kafića i restorana čime se onemogućuje kretanje u centru grada
Marin GOSPIĆ
Sven Marcelić, Atana Grbić i Milena Šijan

Broj osiguranih kreveta u domovima u odnosu na broj studenata, gdje je jedino Pula gora od Zadra, veliki je problem. Problem su i cijene i izbacivanje studenata koji se već od svibnja zamjenjuju - turistima. Dugoročno, Zadar gubi utrku s ostalim sveučilišnim centrima u Hrvatskoj jer je Zadar jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj za studiranje. Osim izbacivanja studenata početkom sezone, kada njima započinje i sezona ispita, veliki je problem i odnos stanodavaca te kvaliteta smještaja koji seže do 1.300 kn po osobi - rekao je sociolog Sven Marcelić na tribini pod nazivom - Prema održivom Zadru. 

Tribina, odnosno radionica održana je u ponedjeljak u zadarskoj Gradskoj knjižnici, a organizirala ju je Udruga Eko-Zadar u sklopu projekta Reciklirajmo zajedno. Uz sveučilišnog profesora Svena Marcelića, kao gošća-predavačica sudjelovala je i savjetnica za zaštitu prirode i održivi turizam te članica HGSS-a Milena Šijan.

Bilo je riječi i o  izlozima zatvorenih trgovina na kojima od listopada do svibnja stoje natpisi - "Godišnji odmor", "Renovira se" ili "Inventura" , pa se zbog toga Poluotok izbjegava jer ne daje građanima kvalitetu života na koju su navikli, dok javni prostori nestaju pod štekatima kafića i restorana čime se onemogućuje neometano kretanje u centru grada.

Na tribini je tako naglašeno i pitanje kretanja vozila hitne pomoći i vatrogasaca što je goruće pitanje svih stanovnika Poluotoka. Veliki je problem i parking stanovnika centra te problem neregulacije prometa u ljetnim mjesecima kada se stvore kilometarske kolone od svih ulaza u Zadar prema centru.  Rečeno je i kako se odluke o komunalnom redu dostavnih vozila se ne poštuju te smo svakodnevno svjedoci kretanja kamiona po gradu i nakon za to, odobrenog vremena.

Veliku frustraciju građana izaziva i nedovoljna briga o zelenilu jer se neplaniranom sječom, bez prethodnog obavještavanja javnosti- nagrđuje vizura grada, a kvaliteta života se spušta.

O resursima grada više je govorila Milena Šijan, naglašavajući kako se pod resursima osim vode, prostora, prirode, smatra i socijalni i kreativni kapital koji može pomoći u razvoju grada.

- Zadar je suočen s konstantnim odljevom mlade i kreativne snage, koja je izmorena upornim čekanjem i neispunjavanju obećanja, pa odlazi... Konkretni rezultati izostaju.  Kulturni sadržaji bi trebali biti raznoliki po sadržaju i trebali bi biti kontinuirani tijekom cijele godine. Na putu prema održivom Zadru, potrebno je partnerstvo svih sudionika - građana, lokalne i parlamentarne vlasti, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora. Potrebna je vizija i hrabrost onih koji donose odluke - poručila je Milena Šijan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)