Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na putu prema održivom Zadru treba vizije i hrabrosti

22.05.2018. 13:27
Na putu prema održivom Zadru treba vizije i hrabrosti


Broj osiguranih kreveta u domovima u odnosu na broj studenata, gdje je jedino Pula gora od Zadra, veliki je problem. Problem su i cijene i izbacivanje studenata koji se već od svibnja zamjenjuju – turistima. Dugoročno, Zadar gubi utrku s ostalim sveučilišnim centrima u Hrvatskoj jer je Zadar jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj za studiranje. Osim izbacivanja studenata početkom sezone, kada njima započinje i sezona ispita, veliki je problem i odnos stanodavaca te kvaliteta smještaja koji seže do 1.300 kn po osobi – rekao je sociolog Sven Marcelić na tribini pod nazivom – Prema održivom Zadru. 
Tribina, odnosno radionica održana je u ponedjeljak u zadarskoj Gradskoj knjižnici, a organizirala ju je Udruga Eko-Zadar u sklopu projekta Reciklirajmo zajedno. Uz sveučilišnog profesora Svena Marcelića, kao gošća-predavačica sudjelovala je i savjetnica za zaštitu prirode i održivi turizam te članica HGSS-a Milena Šijan.
Bilo je riječi i o  izlozima zatvorenih trgovina na kojima od listopada do svibnja stoje natpisi – "Godišnji odmor", "Renovira se" ili "Inventura" , pa se zbog toga Poluotok izbjegava jer ne daje građanima kvalitetu života na koju su navikli, dok javni prostori nestaju pod štekatima kafića i restorana čime se onemogućuje neometano kretanje u centru grada.
Na tribini je tako naglašeno i pitanje kretanja vozila hitne pomoći i vatrogasaca što je goruće pitanje svih stanovnika Poluotoka. Veliki je problem i parking stanovnika centra te problem neregulacije prometa u ljetnim mjesecima kada se stvore kilometarske kolone od svih ulaza u Zadar prema centru.  Rečeno je i kako se odluke o komunalnom redu dostavnih vozila se ne poštuju te smo svakodnevno svjedoci kretanja kamiona po gradu i nakon za to, odobrenog vremena.
Veliku frustraciju građana izaziva i nedovoljna briga o zelenilu jer se neplaniranom sječom, bez prethodnog obavještavanja javnosti- nagrđuje vizura grada, a kvaliteta života se spušta.
O resursima grada više je govorila Milena Šijan, naglašavajući kako se pod resursima osim vode, prostora, prirode, smatra i socijalni i kreativni kapital koji može pomoći u razvoju grada.
– Zadar je suočen s konstantnim odljevom mlade i kreativne snage, koja je izmorena upornim čekanjem i neispunjavanju obećanja, pa odlazi… Konkretni rezultati izostaju.  Kulturni sadržaji bi trebali biti raznoliki po sadržaju i trebali bi biti kontinuirani tijekom cijele godine. Na putu prema održivom Zadru, potrebno je partnerstvo svih sudionika – građana, lokalne i parlamentarne vlasti, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora. Potrebna je vizija i hrabrost onih koji donose odluke – poručila je Milena Šijan.