Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

OPG Matulić iz Pašmana drugu godinu za redom osvojio nagradu Superior Taste Award!

23.05.2018. 07:09
OPG Matulić iz Pašmana drugu godinu za redom osvojio nagradu Superior Taste Award!


Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, drugi  put zaredom  osvojio je prestižnu nagradu Superior Taste Award!
Za razliku od prošle godine, kada je ljuti umak Pašmanero dobio između 70 i 80 posto bodova u svim segmentima ocjenjivanja i jednu  zlatnu zvjezdicu, ovoga puta aceto od smokve Pašman Libre osvojio je  između 82,9 i 87,9 posto bodova i dvije zlatne zvjezdice za kvalitetu.
– Najviše bodova dobili smo za okus, komentirao je Krsto, koji sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome otoku diljem svijeta.
Podsjeća da proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu  ako je proizvod dobio 70-80 posto  bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto bodova.
-Mi smo se „opasno“ približili trećoj zvjezdici i nadam se da ćemo je  sljedeći put, ako se prijavimo na natjecanje Međunarodnog instituta za  okus i kvalitetu u Bruxellesu (International Taste & Quality Institute) i  osvojiti, dodaje Ana, koja je u ovom kreativnom dvojcu zadužena više  za kozmetičke proizvode.
Iako, napominju, sve rade zajedno, Krsto se više orijentirao na  prehrambene proizvode, pa je tako i aceto Pašman Libre njegovih ruku  djelo.
Počeo ga je proizvoditi 2015. godine, puno je istraživao i učio od najboljih svjetskih proizvođača aceta u talijanskoj Modeni.
– Nijedan majstor aceta neće otkriti sve pojedinosti i tajne dobivanja  toga popularnog slatkastog octa. Ali ako želiš naučiti, ako želiš slušati i  čuti što ti govore, doznat ćeš gotovo 95 posto tajni toga zanata i umijeća, kaže Krsto te napominje da se aceto Pašman Libre radi isključivo  od pašmanskih zelenih smokava.
– Smokvin sok zapravo je čisti aceto i zato puno ovisi o tome kako se  smokve beru i gdje se kasnije odlažu da bi se sačuvao njihov sok. Ne  smije ih se brati i stavljati u, primjerice, košare nego u kante koje ne  propuštaju da se ne izgubi ta dragocjena tekućina. Berba počinje nakon Vele Gospe, a ja sam za taj posao angažirao dvije obitelji u Pašmanu i prezadovoljan sam kako su sve odradili jer  je način branja smokava uistinu presudan. Aceto se čuva u bačvama od trešnjina drveta koje  na vrhu nemaju čep nego su otvorene, objašnjava, ali ne otkriva cijeli  postupak jer u čemu bi onda bila draž vrhunskog okusa aceta Pašman  Libre, kojemu je 70-ak najvećih svjetskih chefova dalo ocjenu 87,9!!!
Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava,  koji pakira u bočice dizajnirane  u nagrađivanom Hand dizajn studiju u  Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.
Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto  Pašman Libre Matulićima su, kažu uglas, još jedna potvrda da rade dobar i kvalitetan posao.
Na svečanu dodjelu priznanja 11. lipnja u Cercle Royal Gaulois u  Bruxellesu Krsto će vjerojatno otputovati sam jer je u to vrijeme u  njihovom „malom dućanu snova“ u Pašmanu već visoka sezona pa si  on i Ana ne mogu priuštiti dugo izbivanje.
A kad se vrati, najavljuje, počet će s pripremama za proizvodnju novog umaka Pašmanero, još ljućeg od prijašnjeg, koji planira „testirati“  na najvećem svjetskom natjecanju ljutih umaka u SAD-u.
-Novi Pašmanero proizvest ćemo od pet vrsta čili papričica, među  njima će biti i čokoladni Habanero, a na natjecanje ćemo ga prijaviti jer  nas prije svega  zanima ocjena za okus, a ne toliko za ljutinu, otkriva  Krsto Matulić, jedini mali proizvođač iz Hrvatske koji je ove godine dobio Superior Taste Award.