Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski list vam prvi donosi kompletan program 24. Zadarskog kazališnog ljeta

22.05.2018. 08:09
Zadarski list vam prvi donosi kompletan program 24. Zadarskog kazališnog ljeta


Gotovo pola naslova ovogodišnjeg, 24. Zadarskog kazališnog ljeta vrte se oko žena: "Sve o ženama", "Pjesma protiv žena", "Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto", "I živjele su sretno…?" i "Kaštanka". Nije nam to bila namjera no eto možda smo se i podsvjesno odlučili ići u korak s aktualnim društvenim trenutkom koji se "vrti" oko žena, oko ženskih prava, kroz smijeh naglašava ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Zadar Renato Švorinić, najavljujući za Zadarski list predstojeće kazališno ljeto.
Na nekoliko lokacija, u Kazalištu lutaka Zadar, u Lapidariju Narodnog muzeja i Muzeju antičkog stakla od 28. lipnja do 2. kolovoza na programu je jedanaest predstava, uključujući među njima i dvije premijere, predstave Zadarskog plesnog ansambla u režiji Sanje Petrovski, spomenute "Pjesme protiv žena" te "Snajpera" režisera Vinka Radovčića, koprodukciji Drame plus i HNK Zadar. Zadarsko kazališno ljeto i ove godine broji i Zadar jazz i blues festival u okviru kojeg u Zadar dolaze dvije svjetske zvijezde: grupa Trilok Gurtu i pjevačica Dobet Gnahore.


Otvorenje s Teatrom Exit
– Otvaramo s "Taksimetrom" Teatra Exit u Kazalištu lutaka Zadar koje je odlično za jedan takav komorni tip predstave. Vjerujem da će publici biti jako zanimljiva predstava "Barufe" koja dolazi sredinom srpnja u koprodukciji: Gledališče Koper / Slovensko stalno gledališče Trst /INK Pula / SNG Nova Gorica; Carla Goldonija u režiji Vita Taufera i dramatizaciji pokojnog Predraga Lucića. To je jedno novo čitanje "Ribarskih svađa", interesantna predstava koja se igra među publikom s velikim ansamblom, vrlo zahtjevan komad, pun energije. Izdvojio bih i nagrađenu "Kaštanku" Vjere Vidov kao i dvije zadarske premijere, prvu od Sanje Petrovski "Pjesma protiv žena" i drugu Vinka Radovčića, koprodukciji njegove Drame plus i našeg HNK Zadar, kazališni komad "Snajper" po djelu Damira Karakaša, izdvaja Švorinić.
Rezimirajući Zadar jazz i blues festival, i ovoga ljeta realiziran u suradnji s TZ Zadra, ravnatelj poziva zainteresirane da kupe svoje ulaznice na vrijeme s obzirom da, kako naglašava, u Zadar dolaze velike zvijezde tog glazbenog pravca.
– Dolaze nam Trilok Gurtu i Dobet Gnahore, svjetski poznati izvođači. Trilok Gurtu je, između ostalog, grupa koja je nastupala i s Eric Claptonom dok se Dobet Gnahore, koja je prvi put u Zadru, može podičiti i osvajanjem Grammya. Između njih je uvijek hrvatski izvođač, ovoga ljeta bit će to naša diva Gabi Novak zajedno s Matija Dedić triom i zadarskom pjevačicom Elenom Stellom, informira nas dalje Švorinić.


Određenost novcem i prostorom
Izražava i nadu da će nas i vrijeme poslužiti.
– Nadamo se da će vrijeme biti na našoj strani. Ono što pokušavamo ovim programom je dati što više prilike domaćim umjetnicima da pokažu ono što su radili tijekom godine. To je bila programska shema i prije mog dolaska u HNK Zadar, a tako nastavljamo i dalje. Determinirani smo naravno i novcem i prostorom. Moja je inicijativa bila da se napravi ljetna pozornica tamo gdje je nekad bilo ljetno kino uz Omladinski dom no kako vidim to je, iako je idejni projekt gotov, negdje zapelo. Gdje, ne bih znao no znam da Zadar vapi za jednim takvim prostorom. Mi naše ljetne predstave igramo u Lapidariju narodnog muzeja no to je prostor koji nije primjeren većim produkcijama kao prostor koji nema tišinu jer ju je nemoguće tražiti u toj ekspanziji turizma usred ljeta, ističe ravnatelj i zaključuje i izdvajanjem predstave "Ubojstvo u klubu Quasimodo" koja će na predstojećem 24. Zadarskom kazališnom ljetu, nakon preko 30 izvedbi, gostovanja u zemlji i inozemstvu, završiti svoj put tamo gdje je i startala, u Zadru.




24. ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO, 28.6.- 2.8. 2018.
28.06., OTVORENJE 24. ZKL, Kazalište lutaka Zadar, 21:00h
duodrama
TEATAR EXIT
Goran Vojnović
TAKSIMETAR
režija: Matko Raguž
02. i 03.07. / 21:30h
Lapidarij Narodnog muzeja
HNK Zadar / Kazalište PlayDrama Split
Elvis Bošnjak
UBOJSTVO U KLUBU QUASIMODO
režija : Nenni Delmestre
05.07., Kazalište lutaka Zadar, 21:30h
KAZALIŠTE VIROVITICA/ KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR
A.P.Čehov
KAŠTANKA
režija : Vjera Vidov
09.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
Komedija
TEATAR GAVRAN
Miro Gavran
SVE O ŽENAMA
režija: Mladena Gavran
11.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
dramsko-plesna predstava
PREMIJERA
ZADARSKI PLESNI ANSAMBL
PJESMA PROTIV ŽENA
koncept, režija i koreografija: Sanja Petrovski
13.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
komedija
Glumačka družina HISTRION
Miro Gavran
TAJKUNI
režija : Zoran Mužić
17.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
komedija
Gledališče Koper / Slovensko stalno gledališče Trst /INK Pula / SNG Nova Gorica Carlo Goldoni-Predrag Lucić
BARUFE
režija: Vito Taufer
19.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
Komedija
KAZALIŠTE KNAP
Antonio Amurri
KAKO UBITI SUPRUGU ili SUPRUGA BEZ SUVIŠNIH ZAŠTO
režija: Boris Kovačević
23.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
Komedija
KAZALIŠNA GRUPA LECTIRUM
Milan Grgić
SARMICA
režija: Zoran Mužić
30.07., Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
komedija
GRADSKO KAZALIŠTE – Scena “Gorica”
Nina Horvat
I ŽIVJELE SU SRETNO….?
režija: Frana Marija Vranković
01.08. PREMIJERA / 02.08. izvedba, Lapidarij Narodnog muzeja, 21:30h
drama
DRAMA PLUS / HNK ZADAR
Damir Karakaš
SNAJPER
režija: Vinko Radovčić


ZADAR JAZZ & BLUES (25-27.7. 2018.)
HNK Zadar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra
Muzej antičkog stakla, 21:30h
25.7. TRILOK GURTU BAND (Indija – Velika Britanija – Njemačka)
26.7. GABI NOVAK & MATIJA DEDIĆ TRIO, gost: Elena Stella (Hrvatska)
27.07. DOBET GNAHORE (Obala Bjelokosti- Francuska)