Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbor Slovenske filharmonije otvara 11. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

22.05.2018. 10:56
Zbor Slovenske filharmonije otvara 11. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova


U četvrtak, 24. svibnja 2018. u 20 sati u katedrali sv. Stošije održati će se koncert zbora Slovenske filharmonije
Ovim koncertom svečano započinje 11. MEĐUNARODNO NATJECANJE PJEVAČKIH ZBOROVA ZADAR koje će se nastaviti tijekom cijelog vikenda kada će se zborovi natjecati za Zlatni, Srebrni i Brončani križić Opatice Čike te Veliku nagradu Grada Zadra!
Najbolji način za početak amaterskog natjecanja zborova svakako je koncert profesionalnog ansambla.
Upravo takav početak očekuje nas ove godine na bienalnoj natjecateljskoj manifestaciji u Zadru, kada će sudionici i zainteresirana publika imati priliku poslušati kako pjevaju članovi jednog od najuglednijih profesionalnih zborova u ovom dijelu Europe.
Radi se o ansamblu kojega je još 1991. osnovao i dugi niz godina vodio dr. Mirko Cuderman (najprije pod nazivom Slovenski komorni zbor). Naslijedila ga je zatim Martina Batič s kojom je, kao i pod Cudermanovim vodstvom Zbor ostvario izuzetne uspjehe diljem Europe.
Od 1998. godine Zbor je dio Slovenske filharmonije i danas u prosjeku izvodi oko 35 koncerta u sezoni. Posjeduje značajnu diskografsku kolekciju koja broji više od 80 kompaktnih diskova u kolekcijama Musica sacra Slovenica i Slovenska zborovska glasba koje čine antologijski izbor slovenske zborske glazbe – sakralne i svjetovne.
U Zadru Zbor Slovenske filharmonije nastupa pod ravnanjem mladog dirigenta Sebastjana Vrhovnika.
Vrhovnik je 2008. godine magistrirao zborsko dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Grazu. Od 2014. zaposlen je kao docent za zborsko dirigiranje na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Voditelj je različitih zborskih radionica u Sloveniji i inozemstvu i član stručnih žirija na natjecanjima.
Na zadarskom koncertu Zbor će izvesti djela slovenskih i europskih skladatelja različitih glazbenih razdoblja te pokazati izuzetno umijeće vokalne tehnike koje ga oduvijek krasi!
Ulaz na koncert je slobodan.