Moderno mjesto dječje zabave, smijeha i pjesme

Slika korisnika mkvanja
U Preku otvoren dječji vrtić s jaslicama
Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno- obrazovna ustanova s vlastitim kurikulom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima, rekla je Đana Jadrijev, ravnateljica DV Lastavica u kojem ima 52 djece, 12 u jasličkoj skupini i 40 u dvije mješovite skupine od tri do sedam godine
Velimir BRKIĆ
Otvaranje dječjeg vrtića Lastavica - Otočka dječja klapa Balinjera u punom sjaju

Veliki događaj za hrvatske otoke, jučer je u Preku na otoku  Ugljanu otvoren Dječji vrtić Lastavica u čiju je rekonstrukciju, obnovu i  proširenje zgrade vrtića za jaslice uloženo 2.071.107 kuna. Simboličnim  presijecanjem vrpce vrtić su otvorili Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, nadležne za regionalni razvoj, Božidar Longin, zadarski župan, i Jure Brižić, općinski  načelnik.  

- Ukupno 500 vrtića se obnavlja ili izgrađuje, od toga 29 u Zadarskoj  županiji. To je jedna od vrlo dobrih mjera ove Vlade RH u njezinom dosadašnjem trogodišnjem radu, kazala je Tajana Huzak.

Vrtić ima novu fasadu, jaslice, profesionalnu kuhinju, namještaj, prostorija za logopeda, podno grijanje, sanitarni čvor, zasebnu kotlovnica,  uveo se sustav grijanja i drugo te će prvi radni dan u lipnju započeti raditi u novom, suvremenom uređenom prostoru.

Preški bejbi bum

- Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s  vlastitim kurikulom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima, rekla je Đana Jadrijev, ravnateljica DV Lastavica u kojem ima 52 djece, 12 u jasličkoj skupini i 40 u dvije mješovite  skupine od tri do sedam godine.

- Dječji vrtić je mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski  odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život, poručila je Jadrijev.

U nazočnosti roditelja, ravnateljica dječjih vrtića iz naše Županije i  drugih, obred blagoslova je predvodio don Boris Pedić, župnik, dok su  se za veseli štimung brinuli školski zbor i otočna dječja klapa Baliniera,  koju vodi prof. Nada Smoljan te predškolci uz pratnju gitare.

- Upravo je dvije godine od kada sam stupio na dužnost načelnika i u  ovom razdoblju smo ispunili predizborna obećanja, povećanje naknade za svako novorođeno dijete, rad osnovne škole u jednoj smjeni, obnovu i proširenje DV Lastavica s jaslicama, ponosno će Jure Brižić u  čijem se mandatu događa "preški bejbi bum".

U sufinanciranju radova u DV Lastavica Ministarstva za demografiju,  obitelj, mlade i socijalnu politiku sudjelovalo je sa 712.483 kuna, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 712.483 kuna, Zadarska županija sa 100.000 kuna i Općina Preko sa 600.00 kuna.

Sinergija sa Županijom i ministarstvima

- Ovim projektom još jednom smo dokazali kako je bitno da smo u  sinergiji kako s Zadarskom županijom tako i sa svim ministarstvima,  navodi Brižić istaknuvši kako se Ured za izdavanje dozvola pri Zadarskoj županiji još jednom pokazao i dokazao kao bitan partner pri realizaciji njihovih projekata.

Po projektu Hrvoja Halapije iz zagrebačkog GeoModeling d.o.o. radove je izvodila tvrtka Mate Pestića Class projekt d.o.o, iz Zadra, dok je  nadzor vršio Alan Sorić iz Bastion dizajn d.o.o., također iz Zadra.

- Polazak djeteta u vrtić prvi je susret tih malih osoba sa sustavom.  Za nas roditelje to je prvo odvajanje i povjeravanje djeteta u ruke nepoznatim osobama. Stoga je od iznimne važnosti koliko stručna znanja  odgajatelja, toliko i udobnost i funkcionalnost prostora vrtića, između  ostalog je rekao župan Longin naglasivši kako su u prošloj smo godini  isplatili gotovo 2,3 milijuna kuna za 1.225 novorođene djece te da ga  vesele pozitivni trendovi u Općini Preko.

Sanirana školska dvorana, izgrađene  tri učionice

Na cijelom otoku Ugljanu ove je godine 321 osnovnoškolac. Osnovna  škola Valentin Klarin u Preku je proširena za tri učionice kako bi svi razredi mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni. Kristijan Smud, ravnatelj  škole, rekao je kako će na jesen imati 15-ero djece više nego ove godine.

U OŠ Valentin Klarin uloženo je oko 1.370.000 kuna, od toga u saniranje školske dvorane od šteta od poplave oko 760.000 kuna, uređenje  suterena s učionicama oko 570.000 kuna i u opremanje oko 37.000 kuna, kazao je župan Longin nakon zavidno preciznih izvođenja slobodnih košarkaških bacanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)