Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odgođeno suđenje za malverzacije zadarskih carinika sa šećerom

22.05.2019. 14:55
Odgođeno  suđenje za   malverzacije  zadarskih  carinika sa  šećerom


Ročište u aferi "šećer" koje je jučer trebalo biti održano na  Županijskom sudu u Zadru odgođeno je na zahtjev zagrebačke odvjetnice Jadranke Sloković koja zastupa drugookrivljenog komercijalista  Alesandra Lodija u ovom ponovljenom postupku, u kojem mu se zbog  carinskih malverzacija sa šećerom sudi zajedno s poslodavcem, prvookrivljenim Tomislavom Šarićem, vlasnikom tvrtke "Sentom" i trećeokrivljenom špediterkom "Intereurope" Aleksandrom Grgić.
Nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvotnu presudu tadašnjeg suca Borisa Radmana u ovom predmetu u kojem je optužnicom bilo obuhvaćeno još sedmoro carinika zadarske Carinarnice, a Županijsko državno odvjetništvo potom odustalo od njihova daljnjeg progona, spis je dodijeljen sutkinji Dijani Grancarić koja je održala jedno ročište, a potom je  dodijeljen sucu Ivanu Markoviću koji je nedavno prešao na zadarski  Županijski sud s Općinskoga.  
Trojcu se sada sudi po izmjenjenoj optužnici kojom ih se tereti za  zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na to djelo i krivotvorenje carinskih isprava, odnosno da su pogodovali tvrtki "Sentom" izbjegavajući  plaćanje carine za 673 tone šećera u punom iznosu. Šećer je, naime, u  Hrvatsku uvezen iz Slovenije i BiH po nižim tarifama kao industrijski, a  ne kao konzumni, koji se carini po višim tarifama.
Na teret im se stavlja da su zajednički i po dogovoru Šarić u svojstvu  vlasnika TO Sentom Zadar, Lodi u svojstvu komercijalista, a Grgić u svojstvu ovlaštene djelatnice otpremničke tvrtke Intereuropa logističke usluge" d.o.o. Zagreb, Poslovnica Zadar, s ciljem da pribave znatnu imovinsku korist TO Sentom u vlasništvu Šarića kao uvoznika, na razlici iskazane i plaćene carine, nakon međusobno zaključenog ugovora o poslovnoj  suradnji, iako se radilo o konzumnom šećeru, u dokumentaciji ga prikazali kao industrijski. Šarića i Lodija tereti se i da su potaknuli Grgić da  lažno u carinskim deklaracijama, odnosno fakturama, prikaže da TO  Sentom namjerava uvesti jeftiniji, nečisti šećer za daljnju preradu, a ne  skuplji čisti, konzumni šećer te da je ona na to pristala nakon razgovra s  Lodijem u njezinu uredu. U optužnici stoji da je, nakon što je ona krive  tarife za carinjenje unijela u račune, certifikate i ugovore za ukupno 33  pošiljke ukupne količine šećera od 673 tone vrijednosti od 1.347.817 kuna, Carinamica Zadar, Carinska ispostava Gaženica, po svim JCD-ovima  taj šećer ocarinila po neispravnom tarifnom broju koji podrazumijeva  plaćanje carine samo po stopi od 10 posto od vrijednosti robe i PDV. Tako je Šarić izbjegao plaćanje poljoprivredne tarife koja podrazumijeva 27  eura za 100 kilograma šećera, pa je državni proračun RH posljedično  oštećen za iznos od 1.458,842,77 kuna.


U prvom postupku svi osuđeni na  ukupno više od 30 godina zatvora
U obrazloženju ukidne odluke Vrhovnog suda u prvom postupku bilo je navedeno  kako je "pogrešno utvrđeno činjenično stanje", te da sud u ponovljenom suđenju "treba na odgovarajući način provesti sve potrebne dokaze te ih valjano ocijeniti i otkloniti bitne povrede odredbi kaznenog postupka na koje je ukazano." Kada je slučaj  vraćen na ponovljeno suđenje 2012. godine u ovom je postupku održano tek nekoliko rasprava, a ŽDO do donošenja rješenja o obustavi postupka u odnosu na sedmoro carinika nije podnijelo niti jedan novi dokaz ili činjenicu, već je četiri godine od  rješenja Vrhovnog suda doneseno rješenje o odustaje od kaznenog progona protiv  njih, dok se on nastavio protiv Tomislava Šarića, Alessandra Lodija i Aleksandre Grgić.
U prvom postupku sudac Boris Radman je 18. srpnja 2011. osudio svih 10 okrivljenika na bezuvjetne zatvorske kazne u rasponu od pet godina i dva mjeseca do jedne godine i četiri mjeseca, ukupno na više od 30 godina zatvora koju je 25. rujna  2012. godine ukinuo Vrhovni sud. Carinici su potom vraćani na svoja radna mjesta.