Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POČELO SUĐENJE ZA NAUTA LAMJANU Petričić: “Optužnica je nerazumljiva, smatramo kako rasprava ne može početi prije nego se ispravi!”

22.05.2019. 14:09
POČELO SUĐENJE ZA NAUTA LAMJANU Petričić: “Optužnica je nerazumljiva, smatramo kako rasprava ne može početi prije nego se ispravi!”


Četiri godine nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu protiv troje bivših čelnika Nauta Lamjane d.o.o. danas je na Županijskom sudu u Zadru održana prva rasprava na suđenju Draženu Špinderku i Željku Fainu, koje se optužuje za brojne malverzacije u toj tvrtki. Trećeoptuženi Anđelko Žaknić izuzet je iz optužnice jer je nedostupan pravosuđu, odnosno u Australiji je. 
Ovaj slučaj traje godinama te je podizao medijsku prašinu zbog brojnih prozivki radnika i njihovih sindikalnih povjerenika, a sama optužnica je kroz dvije godine dopunjavana, da bi u konačnici početkom 2017. godine bila razdvojena na dva postupka zbog činjenice da je Žaknić nedostupan hrvatskom pravosuđu. Međutim, zbog nejasnoća prilikom čitanja same optužnice, iz koje u pismenom dijelu nije izbačen trećeoptuženi, branitelji Milan Petričić, koji brani Dražena Špinderka te Nataša Smoljan, koja zastupa Željka Faina, tražili su da se promjene unesu pismeno u optužnicu.
 – Danas pročitana optužnica u bitnim dijelovima ne odgovara onoj od prije pa moramo reći kako je nerazumljiva. ŽDO je bilo dužno od 1. veljače 2017. godine dostaviti sudu i obrani uređenu optužnicu iz koje je jasno vidljivo koje svojstvo ima Žaknić te je potrebno precizno odrediti koje izmjene su se unijele. Na ovaj način kako je danas pročitano niti ja kao branitelj ne znam što je ispušteno, a slijedom toga ni ja ni moj branjenik ne možemo ni razumjeti optužnicu te smatramo kako rasprava ne može početi prije nego se ovo ispravi, rekao je Petričić s kojim se složila i Smoljan.
Sudac Ivan Marković nakon kratke pauze te konzultacija sa sucima porotnicima je odlučio kako će Državno odvjetništo, koje je jučer zastupao Slobodan Denona,  pismeno napisati sve promjene kako bi optužnica bila transparentna te je odgodio raspravu za 29. svibnja.
Inače, Špinderka i Faina se tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, dok se prvookrivljenog Špinderka još tereti zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza.
Prema pročitanoj optužnici Špinderk i Fain se trerete da su kao predsjednici uprave, a Žaknić kao član uprave Naute i vlasnik splitskog društva Texo, od 2003. do 2007. godine sklapali ugovore s drugim tvrtkama te tako Nautu oštetili za 1.294.763,79 kuna.
Među društvima s kojima su sklapali ugovore jesu i društva u vlasništvu drugookrivljenika i trećeokrivljenika, navedeno je u činjeničnom opisu inkriminacije koju ŽDO trojcu stavlja na teret. Špinderka se tereti i da je na ročištu u stečajnom postupku Nauta Lamjane pred Trgovačkim sudom u Zadru dao lažni iskaz o dugovanjima i potraživanjima škvera.
Dio novca prvookrivljenik je iz stečajne mase sakrio na račun trećeg društva kako bi banci (Erste op.a.) na temelju ugovora o okvirnom iznosu zaduženja i osiguranja omogućio da se u tom postupku pojavi kao stečajni vjerovnik, unatoč tome što banka na temelju postojećeg ugovora nije mogla dobiti taj status, već jedino status razlučnog vjerovnika, stajalo je u optužnici.