[XXXL FOTOGALERIJA] LUDIJADA 2019. "Ljudi, ajmo mi ovo odgoditi!"

Slika korisnika mkvanja
Nastava za maturante došla je svome kraju
Zvonko KUCELIN
Ludijada je bila luda, ali ne neukusna i destruktivna kao u nekim drugim gradovima

Od rana jutra počele su pripreme. Nastava je za maturante jednom za svagda završila. Treba to "propisno" proslaviti. Možda i nije baš po propisima slaviti s brašnom, jajima, jogurtima i litrama alkohola, ali je svakako uobičajeno za najluđi dan u školovanju jednog učenika - za ludijadu. A kad je nešto ludo, tko pita za propise.

Slavlje su maturanti započeli po svojim školama, s pjesmom, navijanjem, šalom. U dvorištu škola u Perivoju Vladimira Nazora i na terenima na Ravnicama igrali su razne sportove učenici i profesori četiriju tamošnjih škola. Jedna od zanimljivijih igara je bila kako što brže pojesti fritule zavezanih ruku. U Ekonomsko-birotehničkoj školi su se također igrale zabavne igre i sportovi.

U dvorištu u Perivoju, uz glazbu na razglas, zabavljali su se učenici iz Barakovića. Na svoje majice su utisnuli i humanitarnu notu - logo njihovog kolege gejmera koji nije mogao jučer biti s njima jer se liječi od leukemije. Ova je zabava, rekli su, i njemu u čast.

Raspoložena maturantica Veronika Marasović svojim se prijateljicama nije potpisala samo na majicu, već i na čelo.

Što će sad bez škole, upitali smo Veroniku.

- Ne mogu i dalje vjerovati da više neću sjediti u školskim klupama. Imam osjećaj kao da se u ponedjeljak vraćamo na nastavu, a da je ovo još jedna fešta u nizu. Nakon ovog slijede pripreme za maturalnu večer, kazala je Veronika dodajući da nije tužna što se rastaje od školskih kolega jer je sigurna da će i dalje svi ostati prijatelji.

Veselu, ali za pojmove ludijade ipak relativno mirnu atmosferu uzburkali su maturanti Pomorske škole koji su došetali "u velikom stilu". Letjela su jaja, brašno, palile se bengalke, pucale petarde, a oni su pjevali i navijali. Većina nas je pobjegla glavom bez obzira, neki nisu uspjeli izbjeći rafale prehrambenih proizvoda, a neki, poput jedne hrabre maturantice, su ostali vikati na njih da prestanu.

In the meantime... na Narodnom trgu je Folklorna skupina Ožanić iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića plesala narodne plesove sa Silbe pod vodstvom svoje profesorice Matilde Sindičić. Program pod nazivom Maturanti tancaju održan je u sklopu Etno dana Narodnog muzeja Zadar, a ideja je da sljedeće godine svi maturanti nauče i otplešu silbenski tanac.

Kroz grad su ekipice u majicama vesele i kulturne. Naletimo na Roka i Josipa iz Tehničke škole. Plan za ludijadu je piti, zabavljati se u gradu i na rivi put koje su upravo krenuli.

- Nećemo bacati hranu, brašno ni jaja. Ne bi baš volili ni dobiti po sebi, pogotovo zato što se ne možemo kupati. Ledeno je, govore Roko i Josip.

A na pitanje treba li stvarno ovako na velika zvona slaviti završetak škole odgovaraju da to ne treba slaviti uopće.

- Ma to je za plakati, a ne za slaviti. Da nam je to netko prije par godina rekao, ne bi vjerovali, ali nismo uopće sretni što je škola završila, požalili su se momci.

Šarene majice u oblaku brašna uz zvižduk zviždaljki prodefilirali su prema Pozdravu suncu. To je bio znak da tamo počinje najluđi dio ludijade. Brojni turisti koji su ih sa smješkom promatrali ipak su se lagano počeli udaljavati. Pjevalo se, plesalo, skakalo u more - što dobrovoljno, što protiv vlastite volje. Svirala je i harmonika i gitara, zrak oko sebe maturanti su obojali brašnom i šarenim dimnim bombama. Ludiranja definitivno nije nedostajalo. Tko preživi, pričat će. Ako bude još imao glasa...

Maštoviti natpisi

Natpisi na majicama maturanata su često zabavni i maštoviti. Donosimo samo neke:

- I PDV će pasti kad ovi stručnjaci dođu do vlasti.

- Kuća, skela, gajba, piva, to je naša perspektiva.

- Oduvijek su znali strojari pravi kako se vijak u maticu stavi.

- Učen za sve, spreman za ništa. Sjedio si na ušima, a?

- Budi njok, uzemlji se.

- Je mi mali (prosjek), ali imam tehni(č)ku.

- Ljudi, ajmo mi ovo odgoditi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)