Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ZA POVEĆANJE PLAĆA NOVACA NEMA Vozači Liburnije nisu obustavili rad jer ih uprava upozorila da je time otvoren put uručenju otkaza štrajkašima!

22.05.2019. 13:41
ZA POVEĆANJE PLAĆA NOVACA NEMA Vozači Liburnije nisu obustavili rad jer ih uprava upozorila da je time otvoren put uručenju otkaza štrajkašima!


Vozači Liburnije danas ipak nisu obustavili vožnje na gradskim i prigradskim linijama. Razlog, uprava Liburnije je upozorila radnike  da bi njihova obustava bila protuzakonita te bi se tim otvorio put  uručenju otkaza štrajkašima. To su vozači shvatili kao ozbiljnu prijetnju  te danas nisu obustavili rad. No, ipak su na gradskom kolodvoru održali  tiskovnu konferenciju.
– Kao što se zna, mi smo poslali opravdani zahtjev za povećanjem  plaća vozača Liburnije od 10 posto. Osnovna prosječna plaća vozača je  oko 4.000 kn. S noćnim smjenama i praznicima, prosječna plaća je oko  6.000 kn. Povećanje od deset posto iznosilo bi u prosjeku oko 300 kuna.  Međutim, ne samo za vozače nego i za sve radnike Liburnije. Svi direktori gradskih poduzeća su podigli plaće, samo Liburnija nije. Problem je  našeg pravnog sustava što ovu našu akciju netko ocjenjuje kao štrajk, a  netko kao upozoravajuću obustavu rada. Išli smo lakšim putem, upozorenjem poslodavcima i Gradu. No, sad moramo ići zakonskim redoslijedom. Mirenjem, pa ako ono ne uspije, štrajkom, rekao je predsjednik  Sindikata prometa i veze pri SSSH Stjepan Lisičak.
Povjerenik Sindikata prometa i veza Liburnije Marin Sikirić upozorio  je da vozači za 175 sati redovnog rada, bez nedjelja, noćnih i blagdana,  mjesečno dobiju 4.600 kn. Za ilustraciju, čistačice imaju 3.000 do 3.400  kn.
– Mi želimo pokazati da te plaće nisu dostatne za život jer su ispod  prosjeka. U Liburniji nedostaje između 15 i 20 vozača. Tako se i pojavljuju plaće od oko 6.000 – 7.000 kn jer vozači rade po 250 sati. Postavlja se  pitanje koliko je i to zakonito. Stoga se ja pitam tko voli da mu vozi djecu  u školu vozač koji ima od 260 do 300 sati vožnje mjesečno, rekao je Marin Sikirić.
Pravni zastupnik sindikata Vedran Uranija pozdravio je podršku gradonačelnika Zadra Branka Dukića vozačima te je naglasio kako prema  “pouzdanim” informacijama, Liburnija ima sredstava za isplatu tražene  povišice od 10 posto. No, u razgovoru s okupljenim vozačima, doznajemo da  Liburniji mnoge jedinice lokalne samouprave ne plaćaju preuzete obveze.


Šimunov: "Ne možemo opravdati štrajk kao sredstvo za ostvarenje zahtjeva sindikata!"
Direktor Liburnije Edvin Šimunov demantirao je Uranijine “pouzdane” informacije  kako gradska tvrtka financijski može osigurati povećanje plaća.
– Najprije bi želio pohvaliti odluku da se danas ne ide u štrajk. Uz najbolju volju,  ne možemo opravdati štrajk kao sredstvo za ostvarenje zahtjeva sindikata. Svi radnici Liburnije imaju uredno ovjerene ugovore o radu, i sukladno njima, mi ih ispunjavamo. Svi koji su potpisali, pristali su na plaću koju im u ovim uvjetima Liburnija  može isplaćivati. Prošlu godinu završili smo sa simboličnom dobiti od 170.000 kn.  Uvjeti za radnike, a ovo odgovorno tvrdim, nikad nisu bili bolji. Na drugu stranu, uvjeti rada za poduzeće, sve su teži. Npr. gorivo je od počeka godine poskupjelo 30 posto. Odgovornost uprave leži na financijskoj stabilnosti poduzeća stoga u ovim okolnostima tvrdim da nema sredstava za povećanje plaća sve dok se ne promijene okolnosti. Bilo da se poveća subvencija ili ostvare veći prihodi, rekao nam je direktor Liburnije Edvin Šimunov.