Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Drastično reduciranje manifestacija tijekom ljetnih mjeseci

22.05.2020. 18:49


U cilju ublažavanja negativnih posljedica na ekonomiju, a u svrhu pomoći lokalnom gospodarstvu tijekom epidemije COVID-19 na sjednici Općinskog vijeća Općine Sukošan pod predsjedanjem Tomislava Dražića, predsjednika OV-a, održanoj u Domu mladeži jednoglasnom odlukom donesen je paket mjera.
– Vlasnici poslovnih prostora na području Općine Sukošan koji su temeljem odluka Stožera Civilne zaštite RH, privremeno obustavili obavljanje djelatnosti oslobađaju se plaćanja komunalne naknade u iznosu od 100 posto za jedan kvartal 2020. Za one koji nisu u obvezi obustaviti obavljanje poslovne djelatnosti oslobađaju se plaćanja u iznosu od 50 posto, također za jedan kvartal, kazao je Martinac.
Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima i na zemljištu u vlasništvu Općine Sukošan koji su obustavili poslovanje oslobađaju se 100 posto plaćanja zakupnine za jedan kvartal, a oni koji nisu bili u obvezi prekinuti poslovanje u iznosu od 50 posto za jedan kvartal.
– Riječ je o sveukupnom iznosu od 60-ak tisuća kuna koji neće biti uplaćen u općinski proračun, reći će Martinac te nastavlja:
– Na idućoj sjednici je rebalans općinskog proračuna. Financijska situacija nije očajna, za ocjenu dva do tri, tvrdi sukošanski načelnik.


Poticanje poljoprivredno-ratarske proizvodnje
Općina se priprema za turističku sezonu kao da će biti najbolja. Sve potrebite radove izvodi komunalno poduzeće Zlatna luka d.o.o. Sukošan.
– Manifestacija neće biti koliko ih inače ima tijekom tri ljetna mjeseca. Od uobičajenih 60-ak događanja zasigurno će biti proslava fešte sv. Kasijana, 13. kolovoza. Druge ćemo fešte i feštice te događanja dobrano reducirati, objavio je Martinac.
Za izgradnju trafostanice nasuprot gradilišta marketa Plodine, koje će biti otvoreno već 15. srpnja 2020., općina je izdvojila 60 metara četvornih, investitori su HEP i Plodine. Riječ je o drugoj trafostanici na području Čukovica.
– U cilju poticanja poljoprivredno-ratarske proizvodnje od obveze plaćanja naknade za razvoj u iznosu od 3,96 kuna po kubiku vode oslobađaju se vlasnici zemljišta u građevinskom dijelu, izgrađenom i neizgrađenom, na kojima postoji vodovodni priključak a nije izgrađena građevina. Odluka o oslobađanju vodovodne naknade prestaje čim vlasnik zemljišta ishodi pravomoćnu građevinsku dozvolu za građenje objekta, objašnjava Martinac.
– Izgradnja dječjeg vrtića u Sukošanu i vatrogasnog doma u Debeljaku neće stati. Radit će se i vidikovci na brdu iznad marine, Dešenja i na Tustici. Uređenje obale od Rive do Keranovog mula čiji investitor Županijska lučka uprava zasad je prolongirala, istaknuo je Martinac.


Brzi internet pred vratima
Pred potpisivanjem je projekt »Razvoj širokopojasne infrastrukture na području općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov te Škabrnja«, jedinog u Zadarskoj županiji. Sukošan je nositelj projekta procijenjenog na 54 milijuna kuna.
– Nitko nema većinu dionica, Sukošan će imati 44 posto, Sv. Filip i Jakov 38 posto, Škabrnja 10 posto, a Galovac 8 posto. Najvažnije je da smo mi vlasnici mreže, a ne operateri. A kako u našoj općini imamo oko 3.350 kućanstava s mjesečnom ratom za korištenje internetske mreže po 60 kuna plus PDV to će godišnje iznositi oko dva milijuna kuna prihoda, objavio je Martinac.
Odgovarajući na vijećničko pitanje Ante Martinovića načelnik je najavio otvaranje tržnice i ribarnice u Sukošanu za 15. lipnja.
– Kad je riječ o aglomeraciji, nastavku izgradnje kanalizacije i promijene vodovodne cijevi sve je trebalo biti ugovoreno i potpisano u ožujku. Imali su jamstva Vlade RH, međutim nismo imali sreće, došla nam je nova bolest i sve je blokirano. Međutim, u razgovorima s Hrvatskim vodama do kraja godine pokušat ćemo ugovoriti 80 milijuna naknada, a preostalih 220 milijuna kuna, u što ulazi i izgradnja novog uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na brdu iznad postojećeg u Bibinjama, iduće godine, optimist je Martinac.
Vijećnik Mojmir Torbarina zatražio je jedno godišnje crpljenje crnih jama za domaćinstva koja nisu priključena na kanalizaciju. Dok je vijećnik Marin Keran u svezi kanalizacije mišljenja da Općina zaostaje za onima koji su bili u zaostajanju poput Vira.
– Općina Vir je digla kredit od oko 50 milijuna kuna za gradnju kanalizacije, sredstva bi se vratila kad EU odobri sufinanciranje projekta, objašnjava Martinac.
 




PTT odmaralište otišlo u ropotarnicu povijesti


Prodana je i posljednja, četvrta nekretnina HP odmarališta, popularnog PTT odmarališta površine 5.765 metara četvornih na kojoj se nalazi upravna zgrada s restoranom i 11 bungalova. Po početnoj cijeni od 30 milijuna kuna prodana je zajedno u paketu s 8.500 metara nekretnine HP-Hrvatske pošte u centru Zagreba nedaleko Dinamovog stadiona na Maksimiru. Kupac je tvrtka GIP Pionir iz Zagreba, odgovorio je Martinac na vijećničko pitanje Petre Žitko.
 


Podcijenjeni i općinski načelnik i općinski vijećnici


Rasprave o mjerama za pomoć gospodarstvu i štednji općinskog proračunu uslijed koronavirusa dovele se do zapanjujućih, nevjerojatnih podataka i saznanja, općinski načelnik Ante Martinac i 13 vijećnika Općinskog vijeća, među njima i predsjednik Tomislav Dražić s obzirom na druge općinske čelnike i vijećnike su nadasve podcijenjeni kad su u pitanju plaće, odnosno vijećničke naknade.
Zadarska županija ima 34 lokalne jedinice, šest gradova i 28 općina. Najveća mjesečna plaća gradonačelnika iznosi 21.000 kuna, a najveća plaća načelnika oko 18.000 kuna. Kad se pogledaju ovi iznosi onda je mjesečna plaća Martinca zaista mižerna, tek 9.400 kuna ili dvostruko manja od plaće načelnika iz trostruko manje općine.
Općinsko vijeće ima 13 vijećnička, a sudjelovanje na sjednici iznosi 250 kuna nadoknade i za vijećnike i za predsjednika Vijeća. Kako u godini ima oko sedam ili osam sjednica godišnji iznos po vijećniku i za predsjednika ne iznosi preko 2.000 kuna.
Sukošanski vijećnici zaista su podcijenjeni, imaju među najmanjim ako i ne najmanju vijećničku naknadu u Zadarskoj županiji. Naime, mnoge općine plaćaju mjesečne naknade vijećnicima bez obzira održala se sjednica ili ne i to od 500 do 1.000 kuna za vijećnike, od 700 kuna do 1.500 kuna za zamjenika predsjednika OV-a, dok pojedini predsjednici OV-a imaju i 2.000 kuna nadoknade mjesečno. Dakle, ti vijećnici godišnje imaju od 6.000 do 12.000 kuna, zamjenici od 8.400 kuna pa na više, a predsjednici Općinskih vijeća i do 24.000 kuna godišnje. Podsjetimo, općinski vijećnici i predsjednik OV-a Općine Sukošan godišnje imaju oko 2.000 kuna ili čak deset puta manje.