Medicinarima usred koronakrize srezane plaće: Liječnicima u travnju uzeli od 1.000 do 9.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
HUBOL
Bolnički liječnici optužuju vlast da podržava samovolju pojedinih ravnatelja bolnica koji su im dohodak reducirali mimo naputka ministra Beroša pa su umjesto obećavane nagrade, ostali bez dijela plaće
Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL
Iz Udruge bolničkih liječnika HUBOL upozorili su jučer na znatno umanjenje plaća medicinskim djelatnicima za travanj

Iz Udruge bolničkih liječnika HUBOL upozorili su jučer na znatno umanjenje plaća medicinskim djelatnicima za travanj te optužili vlast da podržava samovolju pojedinih ravnatelja bolnica koji su plaće zaposlenima reducirali mimo naputka ministra Vilija Beroša. Plaće su im, kažu, umanjene u rasponu od 1.000 do čak 9.000 kuna, a očekuju da se nepravda koja im je učinjena što prije ispravi.

– Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća. Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.

U pripravnosti

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, nego je to učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi, upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit.

Ona raspolaže podacima za OB Sisak i KBC Zagreb, gdje su osoblju koje je silom prilika radilo u 14-dnevnim turnusima računali punu satnicu samo za tih 14 dana koje su radili, a na ostalih 14 dana koje su proveli kod kuće prebačeni su im prekovremeni sati koje su odradili u prva dva tjedna.

– Dani provedeni kod kuće bili su dani u pripravnosti, jer su vas u svakom trenutku mogli pozvati na posao. Prema naputku ministra, ti su dani trebali biti plaćeni kao godišnji odmor, na primjer, ističe Šmit. U sisačkoj su bolnici, dodaje, dobili usmena obećanja da će se sporne plaće korigirati. »Vjerojatno će to učiniti većina bolnica, jer je ponovno išao usmeni naputak iz Ministarstva zdravsta.

Ako se to ne riješi u mjesec-dva, nemamo izbora nego ići sudskim putem«, najavljuje čelnica HUBOL-a.

Uskrata plaće

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

U HUBOL-u ne kriju razočaranje odnosom prema liječnicima koji se naglo preokrenuo u samo nekoliko tjedana.

– Liječnicima se pljeskalo, svi su hvalili njihove napore i hrabrost, jer su predano radili svoj posao, zbrinjavali pacijente, liječili COVID pozitivne i pritom, sukladno statističkim podacima, imali deset puta veći rizik od zaraze novim koronavirusom u odnosu na sve ostale ljude, istovremeno ugrožavajući time i članove svoje obitelji. No, kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine bolničke uprave odlučile nagraditi ih uskratom dijela plaće, navode u HUBOL-u. »Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi (ne)važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR-platforma za skupljanje političkih bodova«, zaključuje Šmit.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno