Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na listi Sabljar Dračevac, Herenda, Gregov i Vidović, nema Sabine Glasovac

22.05.2020. 13:21


Vodeća zadarska oporbena stranka, SDP, rukovodstvu stranke poslala je popis kandidata za Sabor. SDP je na zadnjim parlamentarnim izborima osvojio četiri mandata, a predizborne ankete toliko mu mandata predviđaju i na ovim izborima. Stoga smo u stranci provjerili s kojim će imenima Županijski odbor ovoga puta "jurišati" na mjesta u Saboru. Njegova predsjednica, Renata Sabljar-Dračevac, kazala nam je kako su listu za Sabor definirali na jučerašnjoj sjednici na kojoj je bilo 19 članova od ukupno 24 člana koliko ih ima Županijski odbor.
Čelnica županijskog SDP-a tako kaže da je Predsjedništvo Županijskom odboru predložilo sljedeće kandidate: osim nje, kandidirali su i Tonija Herendu, Radoslavu Gregov i Franka Vidovića. Sabljar-Dračevac je sama predložena kao dugogodišnja predsjednica Županijske organizacije SDP-a i vijećnica Županijske skupštine Zadarske županije u trećem mandatu, što govori da članovi i simpatizeri SDP-a u ovoj županiji u njoj vide osobu koja razumije probleme lokalnih sredina, kojoj vjeruju i godinama je podržavaju, navode u SDP-u.


Obuka u školi pravednosti
No, ono što je odmah uočljivo činjenica je da na listi nema njihove dugogodišnje saborske zastupnice, bivše predsjednice Gradskog odbora, Sabine Glasovac. Ona je jedna od najaktivnijih zastupnice te će biti zanimljivo pratiti hoće li SDP i bez nje listi osvojiti broj glasova jednak ili sličan onom na izborima 2016. godine.
Sabljar-Dračevac nam u svojemu odgovoru dalje navodi kako je Toni Herenda predložen iz razloga što je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Paga, što je jedna od njihovih najuspješnijih organizacija, te je i vijećnik Gradskog vijeća Paga.
– Prošao je obuku u Školi društvene pravednosti Friedrich Ebert, to je obrazovni program za mlade političke i društvene aktiviste progresivne ljevice u Hrvatskoj. Također je sudjelovao u obuci Progressive Leadership Program Friedrich Ebert Stiftung. Po zanimanju magistar geografije. Radoslava Gregov je predložena jer je tajnica Županijske organizacije, vijećnica Županijske skupštine Zadarske županije i članica Nadzornog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske. U svom radu je prepoznata kao istinska socijaldemokratkinja koja se bori za širenje i populariziranje socijaldemokratskih ideja diljem naše Županije. Po zanimanju diplomirana pravnica, kazala nam je čelnica ŽO-a, pojašnjavajući i uvrštenje na listu Franka Vidovića:


Vidović istinski socijaldemokrat
– Član je Predsjedništva SDP-a Hrvatske i imenovan je od strane Glavnog odbora SDP-a za koordinatora za 9. izbornu jedinicu. Članovi Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije podržavaju odluku Glavnog odbora jer smatraju da je Franko Vidović svojim radom dokazao da je istinski socijaldemokrat s velikim političkim iskustvom koje godinama kao saborski zastupnik dijeli sa svojim stranačkim kolegama ne samo u 9. izbornoj jedinici, već u cijeloj Hrvatskoj.
Prijedlog Predsjedništva Županijske organizacije članovi Županijskog odbora su usvojili sa 16 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim. Na kraju sjednice je konstatirano da je Županijski odbor SDP-a naše županije donio Odluku kojom se Glavnom odboru SDP-a za parlamentarnu listu predlažu sljedeći: Renata Sabljar-Dračevac, Toni Herenda, Radoslava Gregov i Franko Vidović, zaključuje čelnica županijskog SDP-a.