Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

UNIŠTILI IH GUBICI Zadar dobiva novu pravašku stranku

22.05.2020. 15:16


Zadarska politička scena do parlamentarnih bi izbora trebala dobiti novu stranku, a riječ je o bivšem HSP-u Ante Starčevića koji je ugašen zbog velikih financijskih gubitaka. Njihovo bi članstvo ušlo u stranku koja se upravo osniva, a kako nam kaže njen budući predsjednik, Ante Žoni Maksan, ostavila bi isti naziv, samo s jednim dodatkom. Planiraju da bi to bila crtica između slova koja bi omogućila novo registriranje, s obzirom da stara, zbog stečaja, ne može nastaviti rad pod istim imenom.
O tome hoće li stranku uspjeti registrirati do parlamentarnih izbora i znaju li već s kime bi koalirali, razgovarali smo s njenim bivšim, ali i budućim predsjednikom, Antom Žonijem Maksanom:
– Nadamo se da ćemo uspjeti sve papire riješiti do izbora, čekamo još samo rješenje, a nadamo se i da ćemo i izići na parlamentarne izbore. S kim i kako još ćemo vidjeti, razgovaramo i pregovaramo. Stranka bi se zvala HSP AS, ali s nekim dodatkom, kaže Maksan, a na pitanje zove li ih netko u koaliciju, odgovara da ih »zovu sa svih strana«.


Članovi nisu plaćali članarinu
– Ali još nismo odlučili, Predsjedništvo mora donijeti odluku, ne možemo pojedinačno o tome odlučivati, već zajedničkom odlukom koja će svima biti prihvatljiva, ističe Maksan, kojega smo pitali i jesu li iz zvali iz koalicije Hrvatskih suverenista s obzirom da je s njima izišao na izbore za Europski parlament, ili pak iz neke druge desne koalicije.
– Ne, nisu me zvali, rastali smo se zbog zbog puno stvari. Nisu me zvali ni iz drugih koalicija, priznaje Maksan.
Ukoliko uskoro i dobiju rješenje o registraciji nove stranke, pitanje je hoće li se uspjeti pripremiti do parlamentarnih izbora raspisanih za 5. srpnja odlukom predsjednika RH, Zorana Milanovića. No, pitanje je i koliko im je članova uopće ostalo, s obzirom da se stranka raspala zbog velikih financijskih gubitaka te da članstvo, prema nedavnom priznanju Maksana, nije ni plaćalo članarinu.
Naime, na naš nedavni upit plaćaju li članarinu barem njegovi članovi na području Zadarske županije, s obzirom da ona iznosi tek 50 kuna godišnje, Maksan nam je priznao da ne plaćaju.
– A niti smo mi tražili da se plaća. Vjerojatno ćemo to pokrenuti kada stranku dovedemo u red. Imamo svoje donatore, ali ih nismo htjeli u potpunosti koristiti, nadam se ipak da ćemo u narednih desetak dana izaći iz ovog problema. Problem je, dakle, što rješavamo stvari napravljene još 2014. godine i kasnije, poručio je tada Maksan koji stranku ipak nije uspio spasiti. Naprotiv, dugo su vremena govorili kako im »članstvo sve više raste« te je, prema njihovim tvrdnjama, stranka u registru imala čak 14.222 člana, međutim pitanje je koliko ih je zapravo ostalo, s obzirom da i sami priznaju da nisu plaćali članarinu.


Nadali se donacijama
Vjerovali su kako će donacijama simpatizera stranku uspjeti spasiti od gašenja, planirajući dug od 250 tisuća kuna pokriti iz vijećničkih naknada po općinama, gradovima i županijama. Međutim, još u veljači ove godine Maksan nam je priznao da je stranka zapravo ugašena.
– Znali smo da ćemo ići u stečaj jer je najnormalnije da se ide ako se računi mjesecima ne plaćaju. Mogli smo na neki način podmiriti određena dugovanja za one koji su prije bili u stranci, nismo odustali, već smo našli drugi model. A taj je da će 95 posto članova i predsjedništva stranke osnovati drugu stranku koja će se zvati HSP Ante Starčevića, ali s jednim dodatkom kojega ćemo usuglasiti s Ministarstvom uprave. To će sigurno trajati oko godinu i pol dana jer HSP AS ima svoje prihode od općinskih i županijskih vijećnika, a računamo da će nam u novu stranku prijeći oko 14 tisuća ljudi, kazao je Maksan.
Za tu stranku kaže kako su već prikupili potpise i svu potrebnu dokumentaciju, te da im statut uskoro nove stranke ostaje isti. Maksan, naime, smatra kako oni u suštini ne osnivaju novu stranku, već će to biti samo stranka nešto promijenjenog naziva, ali s istim ljudima i istim političkim smjerom.
– Žao mi je onih koji su uništili stranku, bili su i parlamentarni zastupnici i europarlamentarci, ali kod njih očito ne prevladava volja i želja za nečim dobrim. Uglavnom, to smo razriješili na takav način da ipak ostanemo najjača stranka desnice i da ostanemo zajedno, poručuje budući predsjednik ove pravaške stranke.
Ipak je šteta što je s političke scene nestala jedna od najstarijih pravaških stranaka koja se već godinama nalazi u financijskim problemima, te je i oslabljena smjenama rukovodstva. Stoga ostaje vidjeti hoće li i koga ponovno okupiti ova opcija, prije svega hoće li se uopće moći pojaviti na parlamentarnim izborima, makar u nekoj koaliciji.