Na Rabatinu »niče« 100 stambenih jedinica za 500 ljudi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
DEMOGRAFSKA OBNOVA - Stambena zona iznad Sv. Filip i Jakova
Zahvaljujući Vladi RH i tadašnjem Ministarstvu državne imovine dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu. Osim 60 stambenih objekata gradit će i 24 POS-ova stana u kojim će ukupno živjeti oko 500 ljudi. Vrijednost izgradnje cjelokupne infrastrukture iznosi 20 milijuna kuna, rekao je Zoran Pelicarić - Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov
S Rabatina puca pogled na naselja uz Pašmanski kanal

Stambena zona Rabatin u Sv. Filip i Jakovu površine 40 tisuća metara četvornih nalazi se iznad ovog općinskog središta, na području na kojem se nalazi i osnovna škola.
- Želimo da naši prostori opet rastu, da mladi ostaju i da grade svoju budućnost na svojem tlu. Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem krajem 2018. godine dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice, rekao je Zoran Pelicarić - Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Izravan doprinos demografskoj obnovi

Ugovor kojim je RH darovala Općini prostor za izgradnju stambenih objekata i POS-ovih stanova, kaže on, znači izravan doprinos demografskoj obnovi.
- U današnje vrijeme svjesni smo problema i potreba mladih te pružanje podrške i pomoći mladima ljudima shvaćamo kao obvezu i kao dužnost. Nailaze nove, mlade snage, rađaju se, i rađat će se novi životi. Imovina je pritom uvijek najbolja veleposlanica života, prostor i izvor njegova rasta i opstanka, preduvjet za demografsku reanimaciju, naveo je Pelicarić.
Ovo je još jedna potvrda plodonosne suradnje resornih ministarstva s lokalnom zajednicom, kaže on, jer za dvije do tri godine u stambenoj zoni Rabatin bi trebalo živjeti oko 500 ljudi.
- Razumijemo želju mladih ljudi i obitelji da ostanu ovdje, da čine svoju Općinu, svoje mjesto ljepšim, ugodnijim, gospodarski otvorenim i sposobnim za novi život, naglasio je Pelicarić.

Sva infrastruktura i širokopojasni Internet

Od potpisivanja ugovora za izvođenje radova Općina neprestano radi na ovom projektu.
- Infrastrukturni radovi na Rabatinu podrazumijevali su u prvoj fazi izgradnju vodovoda, kanalizacije i dva kilometra formiranja bijelih puteva. Druga faza projekta uključivala je električnu struju te za OŠ Sv. Filip i Jakov priključak na kanalizaciju, objasnio je Pelicarić.
Širokopojasni Internet koji je preduvjet, kako kaže, te postavljanje asfalta, nogostupa i rasvjete očekuju se u trećoj fazi kada bude izgrađeno oko 40 posto objekata.
- Na Rabatinu će graditi 24 POS-ova stana, a započelo se s izgradnjom 60 stambenih objekata. Procijenjena vrijednost izgradnje infrastrukture iznosi oko 20 milijuna kuna, saznajemo od Pelicarića.
Kad je riječ o 60 parcela za izgradnju obiteljskih kuća, oko 80 posto kupilo je domicilno stanovništvo, dok je oko 20 posto kupaca s područja cijele RH.

Neki nisu vjerovali i izražavali su sumnju

- Kao mjeru poticaja, Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od plaćanja komunalnog doprinosa do 90 posto za prvu nekretninu, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov. Hrvatskim šumama dužni smo isplatiti i iznos od jedan milijun kuna kao naknada za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove, istaknuo je Pelicarić dodavši kako se Općina obvezala izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu.
Na 2.775 metara četvornih zemljišta na Rabatinu bit će izgrađene i četiri zgrade sa 24 POS-ova stana iz Programa poticane stanogradnje (POS). Rok izgradnje je godinu dana, a radovi bi mogli započeti već sredinom ljeta.
- Neki nisu vjerovali i izražavali su sumnju, međutim, bilo kako bilo na Rabatinu će biti oko 100 obitelji koje će tako ostati u Lijepoj Našoj i doprinositi gospodarskom razvoju, od toga 24 obitelji u POS-stanovima čija cijena ne smije biti preko 1.350 eura metara četvornog korisne površine, a mi se nadamo da će to biti oko 1.100 eura, istaknuo je Pelicarić, podsjetivši kako je Općina u projekt uložila četiri milijuna kuna, dala besplatno zemljište, dovela svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš.


»U današnje vrijeme svjesni smo problema i potreba mladih te pružanje podrške i pomoći mladima ljudima shvaćamo kao obvezu i kao dužnost. Nailaze nove, mlade snage, rađaju se, i rađat će se novi životi. Imovina je pritom uvijek najbolja veleposlanica života, prostor i izvor njegova rasta i opstanka, preduvjet za demografsku reanimaciju«
Zoran Pelicarić - Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)