Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stres među čimbenicima ogovornim za upalne bolesti crijeva

22.05.2021. 12:17


Zadarski ogranak Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) i Odjel za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar, treći put se priključio obilježavanju Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva – World IBD Day, koji se obilježava 19. svibnja. Već drugi put obilježavanje je bilo u virtualnom obliku.


Hrana kao lijek
Kako govori docentica Melanija Ražov Radas, organizatorica skupa i predsjednica Zadarskog ogranka HGD-a, webinar je zamišljen na način da se multidisciplinarnim pristupom dobije najveći broj informacija o bolesti, najunčikovitijem liječenju i praćenju svakog bolesnika. Bio je namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, liječnicima obiteljske medicine te sestrama i tehničarima koji se bave ovim područjem gastroenterologije.
– Stres, neadekvatna prehrana, bakterijska neravnoteža, takozvana ‘disbioza crijevne mikrobiote’, neadekvatna primjena antibiotika u ranoj životnoj dobi, dijelom i nasljeđe te pušenje samo su neki od pridruženih čimbenika odgovornih za razvoj upalnih bolesti crijeva, ističe dr. Ražov Radas, koja je ujedno i voditeljica Odjela za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar.
Kako broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva raste (u Hrvatskoj je oko 12.000 oboljelih), raste i svjesnost i želja da se oboljelima pruži najbolja medicinska skrb i usvoje sva znanja s ovoga područja koja će doprinijeti razvoju novih molekula, liječenju i praćenju oboljelih. O razvoju novih molekula i fazama istraživanja sudionike na webinaru upoznao je prof. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta Split.
Pravilna prehrana oboljelih – hrana kao lijek, i sprječavanje i saniranje komplikacija bolesti, temelj su liječenja.


«Zlatni standard« za postavljanje dijagnoze
– O novim metodama liječenja i novim molekulama prisutne je upoznao profesor Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, inače doajen u području prehrane kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Važna tema ovoga druženja bila je i donošenje odluke kada je nužna promjena terapije te koje su nove molekule kojima će se koristiti u liječenju naših bolesnika. Nove spoznaje približila nam je profesorica Brankica Mijandrušić Sinčić iz KBC-a Rijeka, priča dr. Ražov Radas.
O endoskopiji, koja je i dalje »zlatni standard« za postavljanje dijagnoze, o njenoj važnosti i nužnosti, govorio je zadarski internist, docent Ivo Klarin.
– U praćenju bolesti se koristimo brojnim manje invazivnim pretragama, kao što su pretrage krvi, stolice, radiološke pretrage, te intestinalni ultrazvuk o čemu nam je govorila profesorica Silvija Čuković-Čavka, pionirka intestinalnog ultrazvuka u Hrvatskoj, govori dr. Ražov Radas.
»Liječenje komplikacija i praćenje bolesnika putem UR-CARE registra« naziv je teme koju je obradila sama organizatorica.
– Kod bolesnika koji trebaju kiruršku intervenciju, važne su nove metode minimalno invazivne kirurgije te nove molekule nastale inženjeringom pluripotentne matične stanice, posebno u sanaciji analnih fistula, istaknula je.
Na webinaru je bilo 70 sudionika, što, kako zaključuje dr. Ražov Radas, pokazuje da nikada nije dosta razgovora o upalnim bolstima crijeva.
– Stoga se veselimo sljedećm susretu, nadamo se, uživo, koji će se održati sljedeće godine u isto vrijeme, rekla je dr. Ražov Radas.




Udruga
Pacijentima je od velikog značaja i angažman posebno aktivne udruge oboljelih – HUCUK, koja surađuje s gastroenterolozima dijeljem Hrvatske te organizira razne edukacijske platforme i na svojim stranicama objavljuje nove spoznaje o terapiji, prehrani i raznim temama koje su od interesa bolesnicima.