Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zaštita okoliša i ulaganje u zajednicu

22.05.2021. 09:45


Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračac u nadolazeću protupožarnu sezonu ulazi uz dodatak moderne tehnologije. Naime, Telemach Hrvatska im je službeno uručio donaciju drona i mobilnog uređaja za upravljanje dronom.
DVD Gračac jedna je od čak deset vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kojima će Telemach Hrvatska, nakon javnog natječaja, donirati bespilotnu letjelicu i mobilni telefon u ovogodišnjoj DRONaciji. Ta je telekomunikacijska kompanija napravila dodatan iskorak u svojem dugogodišnjem društveno odgovornom projektu te, umjesto dosadašnjih pet, ove godine donira dvostruko više bespilotnih letjelica. Time je, od početka provedbe projekta 2017. godine, donacijom ukupno 25 dronova pomogla u zaštiti čak četvrtine područja Hrvatske.


Simbolična zahvala
– Zaštita okoliša i ulaganje u zajednicu jedni su od naših temeljnih stupova društveno odgovornog poslovanja. Donacijom dronova vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj, želimo se simbolično zahvaliti našim vatrogascima koji svakodnevnu brinu o našoj sigurnosti i očuvanju šuma i prirodnih ljepota. Vjerujemo kako će ovaj dron DVD-u Gračac sasvim sigurno pomoći u svakodnevnom radu, a posebno u nadolazećoj protupožarnoj sezoni, rekla je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Telemachu Hrvatska.
Korištenje dronova uvelike pomaže u svim segmentima vatrogasnih aktivnosti, olakšava vatrogascima rad i omogućuje im veću fleksibilnost, ali i sigurnost na intervencijama.
– Općina Gračac teritorijalno je najveća općina u Republici Hrvatskoj koja se prostire na gotovo 950 četvornih kilometara. Zbog veličine površine, ali i izrazito zahtjevnog terena, naši vatrogasci imaju vrlo težak zadatak u obrani od požara i ostalih elementarnih nepogoda koje su nažalost sve učestalije. Tehnologija ima značajnu ulogu u vatrogastvu i može uvelike pomoći i olakšati im rad u svim vrstama intervencija i zato zahvaljujemo Telemachu Hrvatska što je prepoznao rad naših vatrogasaca i na uručenju ove vrijedne donacije. Zahvalu upućujem i u ime obnašatelja dužnosti općinskog načelnika, g. Roberta Juke, koji nam se nije mogao pridružiti zbog drugih obveza, kao i pohvalu našim vrijednim članovima DVD-a Gračac koji su osmislili i podnijeli prijavu na natječaj te svojim zalaganjem ishodovali ovu vrijednu donaciju, rekla je Bojana Fumić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Gračac.


Nepristupačan teren
Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci DVD-a Gračac imali su općenitu virtualnu, a potom i terensku edukaciju u Gračacu kako bi učinkovitije upravljali dronom kada im zatreba, u organizaciji Telemacha Hrvatska i u suradnji s partnerom ‘’Geomatikom Smolčak’’.
– Zbog izrazito nepristupačnog, neprohodnog i nenaseljenog terena općine Gračac na kojoj se nalazi goli i sjenoviti krš s vrlo malo površinskih tokova, ali i gusta šumovita površina na obroncima Velebita, dron nam je zaista nužna pomoć iz zraka. On će nam omogućiti nadgledanje teže dostupnog terena, ali i brzinu u intervencijama te će zaista biti produžena ruka našim vatrogascima. Veselimo se novim radnim zadacima uz pomoć drona i zahvaljujemo se Telemachu Hrvatska na ovoj vrijednoj donaciji, rekao je Zoran Muha, predsjednik DVD-a Gračac. 




»Zbog izrazito nepristupačnog, neprohodnog i nenaseljenog terena općine Gračac na kojoj se nalazi goli i sjenoviti krš s vrlo malo površinskih tokova, ali i gusta šumovita površina na obroncima Velebita, dron nam je zaista nužna pomoć iz zraka. On će nam omogućiti nadgledanje teže dostupnog terena, ali i brzinu u intervencijama te će zaista biti produžena ruka našim vatrogascima. Veselimo se novim radnim zadacima uz pomoć drona i zahvaljujemo se Telemachu Hrvatska na ovoj vrijednoj donaciji«
Zoran Muha, predsjednik DVD-a Gračac


FLEKSIBILNOST I SIGURNOST
Korištenje dronova uvelike pomaže u svim segmentima vatrogasnih aktivnosti, olakšava vatrogascima rad i omogućuje im veću fleksibilnost, ali i sigurnost na intervencijama