Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrančić zbog “moralnih razloga” odbio doći pod zvijezdu

Autor:

21.06.2009. 22:00
Vrančić zbog “moralnih razloga” odbio doći pod zvijezdu

Foto: Zvonko KUCELIN



Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije obilježila je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca na gradskom groblju na spomenik palim borcima za slobodu grada Zadra u Drugom svjetskom ratu te na Središnji križ palim braniteljima u domovinskom ratu.
Uz njih su vijence položili i predstavnici koalicije SDP-HNS te predstavnici HSLS-a, dok predstavnika gradske, županijske vlasti niti HDZ-a na groblju nije bilo.
 – Ovo je značajan datum, dan kada je započela oružana borba protiv domaćih i stranih okupatora. Ovo je dan značajan za Hrvatsku, jer to je bio početak šire borbe protiv okupacije. Hrvatski narod je dao oko 240.000 boraca, a poginulo je 71.000 ljudi. Mislim da nije primjereno da gradska vlast ne odaje spomen tako velikom broju žrtava, kada znamo da se na nivou Hrvatske organizira, slavi i obilježava ovaj dan, rekao je Nikola Dobre, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije istaknuvši kako smatra da bi zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić te Živko Kolega i ostali trebali poštivati te odluke Vlade i Sabora.
 – Mislim da nije primjereno da se vijenci ne polažu ispod crvene petokrake zvijezde, jer se ista takva petokraka, ali bijele boje, nalazila na savezničkim kacigama i pomogla je u pobjedi nad fašizmom, nastavio je Dobre.
On je dodao kako su položili vijence i na Središnji križ palim braniteljima u Domovinskom ratu i kako su oni obranili granice koje su postavili borci u Drugom svjetskom ratu.
– Mi poštujemo sve koji su dali plemeniti doprinos u Drugom svjetskom ratu i borbi protiv fašizma, ali i ograđujemo se od zločina koji su počinjeni. Iz moralnih razloga stavljamo vijence pod spomen ploču na Narodnom trgu, a ne pod zvijezdu na Gradskom groblju, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u povodu polaganja vijenca na Spomen obilježje na Narodnom trgu, kao znak sjećanja i dubokog pijeteta svim palima u Antifašističkoj borbi i svim civilnim žrtvama fašističkog terora.
Na ceremoniji polaganja vijenca gradonačelniku Vrančiću se pridružio Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća te Stipe Zrilić, župan Zadarske županije.
 – Čestitam građanima Dan antifašističke borbe. Ovo je velika pobjeda nad najvećim zlom prošloga stoljeća. Sva naša današnja posvijest sazdana je na tekovinama antifašizma i mi je poštujemo. Želimo izraziti poštovanje svima koji su sudjelovali u borbi protiv okupatora. Međutim, poznato je da su neki od tih antifašista poslije počinili zločine. Mi se ograđujemo od tih zločina, ali priznajemo borbu i slavimo ovaj dan, ali vijenac stavljamo na trg, rekao je Vrančić i istaknuo:
 – Mi poštujemo sve koji su dali svoj plemeniti doprinos borbi protiv fašizma, ali se i ograđujemo od počinjenih zločina. Ovo nije stranačka odluka, već moja. Nije ideološka već moralna, zaključio je gradonačelnik Vrančić.
S njim se slaže i župan Zadarske županije Stipe Zrilić koji je rekao kako treba obilježavati stvari koje su dobre, dok loše treba odbaciti.