Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vuk i Katuša najbolji ovčji frizeri

Autor: Velimir Brkić

21.06.2009. 22:00
Vuk i Katuša najbolji ovčji frizeri

Foto: Velimir BRKIĆ



Cilj manifestacije je i ukazivanje na probleme koji postoje u otkupu vune u Hrvatskoj i na potrebu da se vuna vrednuje kao koristan proizvod naših ovčara. Vuna proizvedena u Hrvatskoj može i mora pronaći svoje mjesto u različitim proizvodima. Godišnje u Hrvatskoj oko 650.000 ovaca proizvede više od 1.000 tona vune, ali isto tako se svega oko 600 tona organizirano prikupi, istaknuo je Željko Katuša


Zahvaljujući izvrsnoj tehnici i nevjerojatnoj brzini, Mihael Vuk iz Bjelovara i Zdravko Katuša iz Medviđe pobijedili su na Trećem državnom natjecanju u striženju ovaca održanom protekle subote u Benkovcu na prostoru kod poštanske zgrade. Ova manifestacija održala se u sklopu sveobuhvatne proslave Dana grada i blagdana Sv. Ante, zaštitnika grada Benkovca. Prigodnim slovom natjecanje je otvorio novi benkovački gradonačelnik Željko Katuša. Uime Organizacijskog odbora nazočnima su se biranim riječima obratili Danijel Mulc iz Hrvatskog stočarskog saveza i Katarina Skelin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.
– Cilj ove manifestacije, pored promocije najvještijih u striženju ovaca, je i ukazivanje na probleme koji postoje u otkupu vune u Hrvatskoj i na potrebu da se vuna vrjednuje kao koristan proizvod naših ovčara. Vuna proizvedena u Hrvatskoj može i mora pronaći svoje mjesto u različitim proizvodima. Godišnje u Hrvatskoj oko 650.000 ovaca proizvede više od 1.000 tona vune, ali isto tako se svega oko 600 tona organizirano prikupi, istaknuo je Željko Katuša, donedavni pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, dodavši kako je želja i organizatora i pokrovitelja da Benkovac kao gradsko središte područja kojem gravitira veliki broj uzgajivača ovaca bude mjesto gdje će se ukazivati na postojeće probleme i ukazivati na moguća rješenja po pitanju otkupa vune.
Šišanje električnim strojem i škarama
Da ste se tijekom natjecanja zatekli u središtu Benkovca, vjerojatno biste pomislili da ste u australskom gradiću u zaleđu kontinenta i to usred snimanja scena iz serije “Ptice umiru pjevajući”. Dvadesetak žena i muškaraca natjecalo se u dvjema disciplinama, striženju ručnim nožicama – škarama i električnim šišačem. Na natjecanje su se prijavili natjecatelji koji su bili redoviti na svim dosadašnjim natjecanjima, već poznati domaćoj publici, ali i nove nade. Natjecateljski duh ovčara-strižača je još uvijek zatajan, ne mogu ga pokrenuti ni vrijedne nagrade ni priznanja. Ipak postoji nešto što ih je motiviralo, snažno bodrenje domaće publike.
Nakon napetog i nadasve neizvjesnog natjecanja, najbolje vrijeme u striženju ovaca električnim strojem imali su trećeplasirani Mario Mršić iz Biljana Gornjih s vremenom 7.14 minuta, dok je pobjednika i drugoplasiranog dijelilo tek 12 sekundi. Drugoplasirani je bio prošlogodišnji pobjednik Robert Tkalec iz Ivanić Grada s vremenom 5.31 minute, a pobijedio je Vuk s dosad najboljim vremenom od samo 5 minuta i 19 sekundi, koliko mu je trebalo da ošiša četiri ovce. Bilo je to čak minutu i 24 sekunde bolje vrijeme od prošlogodišnjeg pobjednika.
Oboreni svi rekordi
U drugoj kategoriji, striženju ovaca ručno, odnosno škarama, najbolju trojicu dijelila je samo 41 sekunda. Prvo mjesto je osvojio Zdravko Katuša iz Medviđe s vremenom od 4 minute i 17 sekundi, koliko mu je trebalo da ručnim škarama ošiša dvije ovce. Katuša je za 12 sekundi bio brži od dvostrukog pobjednika Marija Blažeka iz Daruvara, koji je ostvario vrijeme 4.33 minute, dok je izvrsno treće mjesto s vremenom od 4.58 minuta osvojio Mario Mršić iz Biljana Gornjih. Katuša je za dvije minute i 50 sekundi bio brži od prošlogodišnjeg pobjednika. Specijalnu nagradu je osvojila najstarija natjecateljica, 56-godišnja Marija Mitrović iz Zelengrada.
Pobjednicima je novčane nagrade uime Zadarske županije i Grada Benkovca uručio gradonačelnik Katuša. Pribor za šišanje, diplome i priznanja najbržima u striženju ovaca dodijelili su predstavnici sponzora ovog natjecanja.
Jedinstveno državno natjecanje u Benkovcu organiziraju Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza te Hrvatska poljoprivredna agencija, dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Zadarska županija i Grad Benkovac. Generalni sponzor je Gumex eko iz Ivanić Grada, tvrtka koja proizvodi opremu za farme. Voditelj programa bio je Mihovil Mijo Brkić, novinar-urednik  Radio Benkovca. Izložbom rukotvorina ovu jedinstvenu manifestaciju u ovom dijelu Europe uveličali su članovi HKUD-a Perušić iz Perušića u susjednoj Ličkoj-senjskoj županiji. Nakon proglašenja pobjednika, sudionici su se zaputili na zajednički ručak, na prostor Benkovačkog sajma.


 OŠIŠAO 16.000 OVACA




Posebnu je pozornost privukao pobjednik u kategoriji ručne škare ovog  neobičnog natjecanja, Zdravko Katuša. Zdravko i njegova supruga Nevenka  imaju točno 1.947 ovaca, janjaca, koza i jarića te 12 magarca ili tovara. Još  prošle godine imali su 2.386 grla stoke sitnog zuba.
– Supruga i ja smo od 1998. godine ošišali preko 15-16 tisuća ovaca.  Imamo skoro 2.000 ovaca, ali i pune vreće vune koju prodajemo za samo  kunu i pol. Međutim nitko je ne želi kupiti. Možda ću je i darovati, ali u okoliš  vunu neću baciti, rekao nam je šampion Zdravko Katuša, dodajući da se  ovce šišaju kada počne toplije vrijeme, ovisno o klimatskim i zemljopisnim  uvjetima, a kod nas je to najčešće u svibnju, odnosno početkom lipnja.


 POSLUŽILO VRIJEME


– Drago mi je što sam pobijedio jer je ovo ipak državno natjecanje. I prije  sam sudjelovao i pobjeđivao na sličnim natjecanjima. Vrlo je važno da  osoba koja šiša ovce bude pažljiva i dobro obučena za taj posao jer se u  suprotnom šišanje pretvara u pravu noćnu moru, a moguće su i razne  ozljede ovaca. Nadasve sam zadovoljan s organizacijom natjecanja, vrijeme  nas je poslužilo a sviđa mi se i Benkovac, kazao je pobjednik Tkalec, dodavši  kako namjerava i sljedeće godine sudjelovati na ovom natjecanju.