Prvi rezultati upisa u srednje škole već 1. srpnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
upis_ucenici6
Adam VIDAS
Na koju stranu krenuti? Završeni osnovci na prvoj životnoj prekretnici

Kao i svake godine, i ovogodišnji dolazak ljeta za svakog je osmaša veoma stresno razdoblje, vrijeme važne životne prekretnice na kojoj moraju donijeti odluku o smjeru u kojem će nastaviti svoje obrazovanje. Ovih se dana zato svaki zadarski osmaš bori za što bolje ocjene kako bi im upis željenog zanimanja bio što manje stresan. Kao što je to uobičajeno, i ove su godine pred svim budućim srednjoškolcima dva ljetna upisna roka te jedan jesenski.

Stoga, kako je skupnim natječajem za srednje škole nedavno objavljeno u dnevnom tisku, a što doznajemo i u Službi za društvene djelatnosti Zadarske županije, prvi upisni krug započinje prijavama za upis koje će uslijediti u ponedjeljak, 28. lipnja i u utorak, 29. lipnja u vremenu od 8 do 16 sati.

Dva ljetna roka

Rezultati prvog upisnog kruga, odnosno ljestvica poretka, bit će objavljena na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole i to već u srijedu, 30. lipnja, najkasnije do 14 sati. Dan kasnije, u vremenu od 8 do 16 sati vršit će se upisi učenika. Prijave u drugom upisnom krugu uslijedit će 5. srpnja, također, u vremenu od 8 do 16 sati, rezultati rangiranih učenika bit će objavljeni u utorak, 6. srpnja, a konačni upis učenika predviđen je za dan kasnije u vremenu od 8 do 16 sati. Za sve one osmaše koji se iz bilo kojeg razloga ne upišu u srednju školu u vrijeme ljetnog upisnog roka i ove je godine predviđen jesenski upisni rok. Stoga će nakon objave nepopunjenih upisnih mjesta i rokova za upis i to na oglasnoj ploči i internetskim stranicama škole, najkasnije do 21. kolovoza, uslijediti prijave za upis i to u ponedjeljak, 23. kolovoza u vremenu od 8 do 16 sati. Objava ljestvice poretka uslijedit će u utorak, 24. kolovoza, najkasnije do 12 sati, a upis učenika vršit će se u srijedu, 25. kolovoza, od 8 do 16 sati i u četvrtak, 26. kolovoza, od 8 do 12 sati.

Gimnazije popularnije?

Kako je predviđeno, učenici povratnici iz inozemstva iznimno se mogu upisati u prvi razred i nakon 26. kolovoza, a najkasnije do 10. rujna. Poznato je, također, da i ovogodišnji postupak upisa podrazumijeva vrednovanje i bodovanje uspjeha u prethodnom obrazovanju prema postignutim ocjenama u sedmom i osmom razredu osnovne škole, ocjene iz vladanja u sedmom i osmom razredu, sklonosti, sposobnosti i darovitost, uspjeh u prethodnom obrazovanju na osnovi rezultata natjecanja učenika u znanju, vještinama i sposobnostima, uspjeh u programima obrazovanja s povećanim opsegom kao i uspjeh u otežanim uvjetima obrazovanja.

Kako doznajemo u razgovoru s nekoliko ravnatelja zadarskih srednjih škola, sve je spremno za upis nove generacije učenika.

- I ove godine upisujemo četiri odjeljenja općeg, i jedno odjeljenje prirodoslovno-matematičkog smjera po 28 učenika, tako da ćemo upisati ukupno 140 učenika. Državni bodovni prag je 46 bodova, a s obzirom da se svake godine za upis u našu školu prijave učenici s mahom odličnim ocjenama, bodovni prag se redovite poveća. Svake godine već u prvom krugu popunimo mjesta, pa očekujemo da će tako bit i ovaj put, kazao je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, istaknuvši kako ponovno očekuje veliki interes prilikom prijava, osobito, kako je kazao, ove godine kada će se, pretpostavlja, zbog državne mature, veliki broj učenika odlučiti za upis u gimnaziju.

Da će se upisna kvota popuniti već u prvom krugu vjeruje i Jozo Dragić, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koja i ove godine upisuje novu generaciju u pet različitih smjerova.

Novo zanimanje - plinoinstalater

- Uglavnom, već u prvom krugu popunimo upisnu kvotu, osobito za smjer ekonomist za koji se, primjerice, prošle godine prijavilo triput više učenika nego što je bila upisna kvota. Za ovaj smjer se redovito prijavljuju uglavnom odlični učenici, pa se i bodovni prag poveća. Inače, kako je propisano, za smjerove ekonomist i upravni referent bodovni prag je 46 bodova, za smjerove komercijalist i poslovni tajnik prag je 40 bodova, dok za upis u trgovce nema bodovnog praga, kazao je Dragić, naglasivši kako je dosadašnja praksa pokazala da se drugi upisni krug organizira zbog nepopunjenih mjesta među trgovcima.

I trogodišnja strukovna zanimanja sve su popularnija među zadarskim učenicima, a potvrđuje to i Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, koja ove godine upisuje devet zanimanja među kojima je i jedno novo.

- Među devet odjeljenja upisujemo i dva četverogodišnja, a to su tehničar za računalstvo i tehničar cestovnog prometa u koja upisujemo po 28 učenika, koji moraju imati najmanje 36 bodova. Ostala zanimanja su trogodišnja za koja bodovni prag ne postoji, a među kojima je plinoinstalater novo zanimanje, koje ove godine prvi put uvodimo, a čije će učenike stipendirati Obrtnička komora i Ministarstvo gospodarstva. Važno je naglasiti da i dalje idemo s eksperimentalnim zanimanjem automehatroničar za koje je zanimanje do sada bilo i do nekoliko puta veće od upisne kvote, kazao je Tomčić, istaknuvši kako i za novo zanimanje očekuje veliki interes, jer je, s obzirom na aktualnu plinofikaciju, zasigurno riječ o deficitarnom zanimanju.

Važno je napomenuti kako učenici koji se opredijele za obrtnička zanimanja moraju sklopiti Ugovor o naukovanju s obrtničkim radionicama ili trgovačkim društvom te ga prilaže prijavi za upis. Popis raspoloživih obrtnika moguće je pronaći na oglasnoj ploči škole na ulaznim vratima ili na internetskoj stranici www.ss-zadar.hr.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno