Slavili Sunce kojeg nije bilo

Slika korisnika admin

Usprkos kiši i hladnijem vremenu pedesetak entuzijasta skupilo se na na plaži Ricine, poznatijoj pod imenom Valkira u Vrsima te proslavilo ulazak u 5518. godinu, prema kalendaru starih Inka. Na plaži su postavljeni indijanski šatori, no nitko nije spavao. Svi su iščekivali izlazak sunca kada je slavlje doživjelo vrhunac, a pjesma, ples i mnoštvo instrumenata okupljenima su pružili nezaboravno iskustvo.

- Iz poštovanja prema Majci Zemlji organizirali smo party u indijanskom duhu i slavili sunce uz tradicionalne indijanske rituale koje su izvodili Efrain Zenon, Avila Alanes i drugi gosti. Slavi se energija, a mi smo slavili sunce, kojeg nažalost baš i nije bilo, kazala nam je Silvija Jurlina, jedna od organizatora dodajući kako je vrhunac slavlja bila zora kad su izvedeni rituali, a čarobno i jedinstveno iskustvo nastavljeno je i tijekom utorka.

U prekrasnom ambijentu vrške plaže, osim plesa i nesvakidašnje zabave, gosti su imali priliku kušati indijansku hranu i piće.

Andski narodi dan kada je sunce na najvišem položaju nazvali su Inti Raymi i tada se slavi Sunčeva energija i početak Nove godine. Za vrijeme carstva Inka to je bila najveća ceremonija, trajala je devet dana uz mnoštvo živopisnih plesova i procesija te žrtvovanja životinja radi što bolje sezone. Dolaskom španjolskih konkvistadora i njihovim osvajanjem Južne Amerike, Inti Raymi je u potpunosti zabranjen, jer su to smatrali paganskim običajem koji je u suprotnosti s katoličkom crkvom. No, prema svemu sudeći, manifestacija ima svoje poklonike i u Hrvatskoj te iako nema žrtvovanja i procesija, okupljeni odaju počast Zemlji, a plesom se oslobađaju nakupljene negativne energije i stresa.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno