Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

S kim i kako u borbu za povratak u A-1 ligu?

21.06.2012. 22:00
S kim i kako u borbu za povratak u A-1 ligu?


Sve oči i uši onih koje interesira taj problem uprte su prema toliko najavljivanom, a neodržanom još uvijek, sastanku Upravnog odbora Sonik-Puntamike


Nakon 40 dana, koliko je prošlo od posljednje utakmice u Ligi za ostanak i definitivnog oproštaja od A-1 lige, u Sonik-Puntamici još uvijek ne izlaze sa smjernicama za narednu sezonu. Kakvim rosterom, s kojim trenerom i kojim ambicijama će se upustiti u nadolazeću sezonu još uvijek je nepoznato, a koliko je sve postalo tromo u dojučerašnjem zadarskom prvoligašu neće se znati ništa još neko vrijeme. Sve oči i uši onih koje zanima taj problem uprte su prema toliko najavljivanom, a neodržanom još uvijek, sastanku Upravnog odbora Sonik-Puntamike na kojem bi se trebalo doznati misli li se kroz ovu sezonu tražiti povratak u A-1 ligu ili će se klub definitivno okrenuti samo svom pomlatku.
Prve sezone najlakši povratak
Pokušaj povratka u prvoligaško društvo, opće je poznato, najbolje je tražiti u sezoni nakon ispadanja, a za to je potreban uvjet održavanja kostura momčadi te pojačavanje u kvalifikacijama za popunu A-1 lige koje slijede nakon regionalnih prvenstava u A-2 ligi. Ako je suditi po tome kako su “brzi i okretni” manevri u vodstvu kluba onda nije ni čudo što igrači koji su bili glavni nositelji kroz proteklu sezonu nisu ni upitani imaju li i dalje želju nositi zeleni dres, a kamoli da ih se posjedne za stol i pokuša se pronaći dogovor za daljnju suradnju.
Nositelji igre zelenih u minuloj sezoni poput Marina Šarlije, Marijana Čakaruna, Petra Marića, Marija Pešuta, a i Marina Jurjevića teško mogu pronaći motiv za nastup u kvalitativno lošoj A-2 ligi, a tu je i pitanje novca koji je u amaterskoj lizi kao što je A-2 karavana rijetka pojava. Tako da su ti igrači uglavnom najavili pokušaj traženja angažmana u nekom od hrvatskih A-1 ligaša ili u inozemstvu, jer pored ljubavi prema košarci, osiguranje egzistencije kao profesionalcima im je ipak na prvom mjestu.
Sredstva i igračka križaljka upitni
Zašto nisu još uvijek kontaktirani ti igrači na kojima bi se eventualno mogao bazirati brzi povratak u A-1 ligu samo je čelnim ljudima Sonik-Puntamike valjda poznato. Vjerojatno se najviše zapliće situacija vezana za širinu financijskog pojasa koji će još uvijek za ovu kalendarsku godinu 2012. vrijediti po starom, barem što se tiče sredstava iz gradskog proračuna, dok su dosadašnji sponzori teško održivi zbog činjenice da se ulazi u nezanimljivo A-2 ligaško natjecanje. Za pokušaj povratka u A-1 ligu trebat će slična količina novaca kao i sam nastup u njoj tako da bi možebitan neuspjeh u toj situaciji donio klubu novu dubiozu koja bi ga mogla unazaditi stostruko. A svjedoci smo pogotovo ove sezone da dalmatinski A-2 ligaši u kvalifikacijama za popunu A-1 lige nisu više nimalo dominantni nad ostalim regionalnim prvacima. Poličnik je zorni primjer toga, jer su uspjeli ostvariti tek jednu pobjedu na kraju kvalifikacija, pa je garancija uspjeha u tom situ i rešetu kvalifikacija zajamčena jedino ako se složi kvalitetan roster s kvalitetnim trenerom na klupi.
Ono što od igrača imaju pod ugovorom svodi se tek na najmlađe seniore koji su ovu sezonu dobijali minute na kapaljku. Osim Grabovca koji je igrao zbog pravila o zaštićenom godištu, tu su Segarić, Glavan, Zagorac te nekolicina juniora. Ostatak, tj. gro sastava je upražnjen te će trebati pronaći četiri do pet iskusnijih i kvalitetnijih rješenja ako se misli doći u poziciju, tamo u proljeće sljedeće godine, odigrati kvalifikacije za povratak u A-1 ligu. A za to će najprije trebati dovući one koji vode brigu o klubu na jedno mjesto, za isti stol gdje će zaigrati otvorenih karata, prema javnosti i prema onima koji žele da se Sonik-Puntamika vrati tamo gdje joj je i mjesto, u elitni hrvatski košarkaški rang.