Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nezavisnoj kulturnoj sceni sve manje novca

Autor: Ante Rogić

21.06.2013. 22:00
Nezavisnoj kulturnoj sceni sve manje novca

Foto: Vedran SITNICA



Javna raspravu “Grad i kulturna politika” održana je u četvrtak u dvorani Muzeja antičkog stakla. O temama poput prioriteta i kriterija ulaganja u kulturu na razini jedinica lokalne uprave/samouprave, kulturnih politika i strateških okvira, usklađenosti lokalnih i nacionalnih ciljeva te budućnosti kakvu nam predviđa europsko zakonodavstvo i kulturne politike EU, govorili su predstavnici institucija i stručnjaci područja, Dea Vidović, upraviteljica nacionalne Zaklade Kultura nova, Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja za suvremenu i modernu umjetnost u Rijeci i Željka Tonković, s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a moderatorica je bila Gordana Baljak.
Sve ostalo isto
Moderatorica je na početku primijetila kako se u posljednje vrijeme nije ništa bitno promijenilo, više manje su isti ljudi u udrugama, a isti je i pročelnik za kulturu. Naime, u publici je, iako pozvan za stol, bio i Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport.
Dea Vidović predstavila je rad Zaklade Kultura nova, istaknuvši kako je riječ o mladoj udruzi, te kako informacija o njoj nije došla još uvijek do onih do kojih je trebala doći. Istaknula je kako je civilni sektor prepoznao prije desetak godina potrebu osnivanja zaklade.
– Zaklada eksperimentira i poseže za novim načinima djelovanja. Osnivač je Vlada RH koja i odgovara za njen rad. Naš zadatak je pružanje stručne i financijske pomoći organizacijama. Raspisujemo javne pozive, a rad Zaklade Kultura nova usmjeren je na polje umjetničkog i kulturnog djelovanja, istaknula je Dea Vidović.
Netransparentnost davanja sredstava
Željka Tonković predstavila je svoje istraživanje o financiranju nezavisne kulture. Istaknuto je, među ostalim, kako se polovica sredstava namijenjenih u proračunu za kulturu odnosi na plaće zaposlenika u javnim ustanovama, a ostatak na program. Vidljivo je, također kazala je Tonković, kako se posljednjih godina smanjuju sredstva namijenjena nezavisnoj kulturnoj sceni. Kao dodatni problem navedena je netransparentnost davanja sredstava.
Postavljeno je pitanje značenja nezavisne kulture, a istaknuto je kako je taj termin ušao početkom 2000-ih, dok se prije toga koristio termin alternativna kultura.