Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrijedi li solidarnost i kada je mlohava?

21.06.2016. 22:00
Vrijedi li  solidarnost i  kada je  mlohava?


Parodirajući izbore ljepote publika je imala prilike vidjeti i čuti nastup pjesnika i glazbenika. Svaki je nastup bio popraćen i naoko zabavnim pitanjima kroz koja su servirane i mnoge zanimljive informacije o problemu solidarnosti danas
U sklopu Dana solidarnosti u utorak 21. lipnja održana je  glazbeno-scenska večer Miss/Mister solidarnosti. Pod ovim zanimljivim  nazivom krije se još jedna inventivna izmišljotina već etablirane udruge  zadarskih pisaca poznate pod nazivom ZaPis koja je odlučila u dvorištu  Gradske knjižnice u Zadru upriličiti  zanimljivu kombinaciju pisane i pjevane riječi  za što su se angažirale vlastite snage, ali i nadasve zanimljivi i  nesvakidašnji gosti.
 Parodirajući izbore ljepote publika je imala prilike vidjeti i čuti nastup  pjesnika i glazbenika. Svaki je nastup bio popraćen i pitanjem u stilu  natječaja za Miss pa su u tim, naoko zabavnim pitanjima, servirane i  mnoge zanimljive informacije o problemu solidarnosti danas. Moglo se  tako čuti kako je Hrvatska jedna od onih zemalja koje imaju značajan  problem s ropstvom, s obzirom da je procijenjeno da kod nas 17.000 ljudi živi robovski život, najviše u području prostitucije, ali i otmice, prisilnog rada, prosjačenja i krađa. Saznali smo i to da neke institucije u Republici Hrvatskoj pa i sam Ustav Republike Hrvatske ignoriraju i krivo tumače solidarnost, koja bi trebala biti u samim temeljima društva.
Iskoristivši lijepo vrijeme, ovaj događaj organiziran je u dvorištu i protekao je u vedrom raspoloženju što se osim gostima najviše može zahvaliti predsjedniku ZaPisa Želimiru Perišu koji je upravo maestralno vodio  cijeli događaj. Njegova pitanja tipa “koja je druga boja polubijelog  kruha” , ili  “s obzirom da se riječ solidarnost temelji na latinskoj riječi solidus što znači čvrst, vrijedi li onda solidarnost i kada je mlohava”, zabavili su prisutne između nastupa izvođača. Izvodila se uglavnom poezija  za što su bili zaduženi standardno dobri  ZaPisovci Andreja Jezeršek Malta i Filip Genda dok su kao gosti nastupili nadahnuta Rafaela Božić te ZaPisova takoreći neslužbena članica i uvijek draga gošća književnica Mirjana Mrkela.
Kao poseban kuriozitet ove večeri možemo navesti i glazbeni dio za  kojeg su bili zaduženi već poznati underground pjesnik-glazbenik Roberto Vodanović Čopor koji je na sebi specifičan način izveo nekoliko  svojih kompozicija-poema, te stari ZaPisovac Mario Padelin.  Oni su svojim zanimljivim pristupom cijeloj stvari dodali i notu opskurnosti i tjeskobe. Svojim nastupom su pokazali da uz Emila Šprljana već postoji jezgra koja bi se mogla nazvati zadarskim kantautorskim krugom.
U svakom slučaju, nazočili smo jednoj vrloj upečatljivoj večeri koja se  odlično uklopila u zamišljenu koncepciju dana solidarnosti.