Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Druženje, zabava i prava ribarska fešta u Benkovcu

22.06.2018. 21:44
Druženje, zabava i prava ribarska fešta u Benkovcu


Već tradicionalno u povodu Dana državnosti i Benkovačkog kulturnog ljeta, u ponedjeljak, 25. lipnja, s početkom u 18 sati  održava se trinaesta po redu "Ravnokotarska fišijada – Benkovac  2018."
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotare i Bukovice,  duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske  zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica i Grad Benkovac.
Riječ je o manifestaciji koja se u Benkovcu održava već 13 godina za  redom, a okuplja najpoznatije ribolovce, kuhare i ostale ljubitelje ribljih  specijaliteta iz cijele Hrvatske koji se natječu u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi. Ove se godine prijavilo 40 ekipa.
 Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je  spiza u pitanju. Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava za one koji kuhaju,  dobra zabava, prava ribarska fešta obojana dalmatinskim štihom zadarskog zaobalja. Benkovac se za jednu noć teleportira u Slavoniju i  Baranju. Stručni ocjenjivački sud će i ove godine pred očima javnosti  biti kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i  šefom kuhinje Apadom Šipecom, kazala je Stela Filipi, referent za odnose s javnošću i protokol Grada Benkovca.
 Ravnokotarska fišijada iz godine u godinu opravdava svoje održavanje, odnosno stalan rast u veličini i značenju te dobroj i opuštenoj zabavi i druženju ljubitelja fiša.


Petnaestak braniteljskih udruga  polaže vijence
U povodu Dana državnosti, također u ponedjeljak  25. srpnja, na Trgu  dr. Franje Tuđmana s početkom u 11 sati položit će se vijenci i zapaliti  svijeće za poginule hrvatske branitelje. Tim povodom, vijence će položiti i članovi Udruge ratnih veterana 9. gbr. Vukovi – Podružnica Benkovac kao i članovi 15-tak braniteljskih udruga s područja Republike  Hrvatske.