Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Franco Luxardo se “susreo” sa svojim precima

22.06.2018. 21:35
Franco Luxardo se “susreo” sa svojim precima


Ovih je dana svoj rodni Zadar posjetio Franco Luxardo, potomak čuvene zadarske obitelji koja je davne 1821. godine utemeljila u gradu proizvodnju likera Maraschina. Posjetivši između ostalog galeriju umjetnina u Kneževoj palači, Luxardo se "susreo" i sa svojim precima, odnosno s portretima svoga djeda Michelangela (kojega je naslikao čuveni Vlaho Bukovac) i pretka Girolama koji je još početkom 19. stoljeća došao u Zadar kao konzul tadašnje Kraljevine Sardinije te bio pokretač proizvodnje Maraschina.
Krajem rata Luxardovi su doživjeli tragičnu sudbinu, dio obitelji je brutalno likvidiran od strane partizanskih vlasti, imovina im je konfiscirana (cijela zgrada koja je poslije pretvorena u Marasku), a preživjeli članovi su zauvijek napustili rodni zavičaj.
No, u Italiji su nastavili razvijati industriju likera tako da i danas rukovode vrlo uspješnom proizvodnjom i distribucijom različitih pića među kojima je i čuveni Maraschino.
Franco Luxardo je, usprkos tragičnim uspomenama, ostao veliki zaljubljenik u svoj rodni grad kojega, usprkos poodmakloj životnoj dobi, rado posjećuje kad god mu se ukaže prilika. Ovaj put došao je u Zadar sa svojom suprugom, gospođom Susannom, inače rođenom Amerikankom.