Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska razbila Argentinu: Vatrena oluja za drugi krug

22.06.2018. 07:00
Hrvatska razbila Argentinu: Vatrena oluja za drugi krug


Sjajna Hrvatska pobjedom protiv Argentine i prije dvoboja posljednjeg kola s Islandom izborila je sinoć osminu finala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Zlatko Dalić u odnosu na dvoboj s Nigerijom na klupi je ostavio Kramarića, a u prvi 11 našao se Brozović na mjestu zadnjeg veznog. Modrić i Rakitić tako su dobili "osigurača", što im je trebalo olakšati posao u kreaciji igre.
U petoj minuti prva prilika na utakmici. Perišić je pobjegao argentinskoj obrani koja mu je ostavila puno prostora. Omišanin kao da se nije mogao odlučiti između izravnog udarca ili asistencije. Na kraju je gađao suprotni kut kojeg je vratar Caballero uspio zatvoriti. Izbornici Dalić i Sampaoli posložili su igru tako da se prije svega razmišljalo o tome kako ne primiti pogodak. U takvom rasporedu snaga bilo je malo kreacije te se čekala pogreška obrane koja bi pred vratarima donijela poneku priliku. Radio je Mandžukić pritisak na obranu Argentine, trošio se i Rebić, ali malo se toga otvorilo u hrvatskom napadu. Sredinom prvog poluvremena "javila" se i Argentina. Najprije je Strinić glavnom spriječio potencijalnu opasnost pred Subašićem. U 30. minuti Lovren je loše reagirao u obrani i Acuna je dodao loptu u sredinu dok se Liverpoolov stoper pokušao zagraditi, Subašić je ostao u raskoraku, lopta je došla do Pereza koji kao da nije očekivao takav rasplet akcije te prizemnim udarcem promašuje prazan gol s desetak metara. U drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena sjajna akcija "vatrenih" krenula je od Mandžukića. Lopta je došla do Modrića koji vidi utrčavanje Rebića. No, Rebić je najprije loše primio loptu, a potom i neprecizno pucao nakon što su mu argentinski igrači uspjeli ući u blok.
U drugo poluvrijeme ušlo se bez promjena. Logično, jer veliki je ulog bio sinoć u Nižnjem Novgorodu. I onda kakav kiks vratara Caballera i kakav potez Rebića. Isplatilo ga se čekati jer Rebić je golčinom trasirao Hrvatskoj put u drugi krug. Veliki šok za "gaučose" koji na trenutak kao da su nestali s terena. Činilo se da bi Hrvatska mogla potpuno nokautirati velikog suparnika. Potom prva prava opasnost pred Subašićem. U 64. minuti Higuain je išao je kroz šesnaesterac do aut linije, vratio povratnu loptu na Mezu koji gađa bliži kut. Subašić uz pomoć Rakitića ipak zaustavlja Mezin pokušaj. Puno su Argentinci ostavljali prostora Dalićevim igračima. Ubacivali su se Mandžukić, pa Kramarić… I onda Luka Modrić. Još jedna golčina. Pa Rakitićeva kontra u sudačkoj nadoknadi. Ma bravo, Ante, bravo Luka, bravo Ivane, bravo – Hrvatska!


Golovi
1:0 (53')Ispucavanje duboko sa hrvatske polovice išlo je na Mandžukića koji u skoku nije uspio doći do lopte. No bilo je to dovoljno za nesigurnu reakciju vratar Caballera koji je praktično darovao loptu Rebić. Uslijedio je Rebićev volej koji je "rasparao" argentinsku mrežu.
2:0 (81')Modrić je dobio loptu na 20 metara, "vagao" Otamendija i potom savršeno pogodio mrežu tik uz lijevu argentinsku vratnicu.
3:0 (90')Razbijena Argentina zaboravila je na obranu. Rakitić je vukao kontru, lopta se odbila do Kovačića koji u malonogometnoj akciji vraća Rakitiću za još jedan pogodak.


HRVATSKA 3




ARGENTINA 0
NIŽNJI NOVGOROD – Stadion Nižnji Novgorod. Gledatelja: 44.000. Sudac: Ravšan Irmatov. Pomoćnici: Abduhamidulo Rasulov, Jahongir Saidov (svi Uzbekistan). Strijelci: 1:0 Rebić (53'), 2:0 Modrić (81'), Rakitić (90'). Žuti kartoni: Rebić, Mandžukić, Vrsaljko (Hrvatska), Mercado, Otamendi (Argentina).
HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Brozović, Modrić, Rakitić, Perišić (od 82' Kovačić), Rebić (od 57' Kramarić), Mandžukić. Izbornik: Zlatko Dalić.
ARGENTINA: Caballero, Mercado, Otamendi, Tagliafico, Salvio (od 56' Pavon), Mascherano, Meza, Acuna, Messi, Perez (od 68' Dybala), Agüero (od 54' Higuain). Izbornik: Jorge Sampaoli.