Kapović se ispričao zbog blokade i županu Longinu dao rok do kraja lipnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SLUČAJ BENZINSKE NA VIRU
Autor: 
Blokada mosta bila je jedini način da javnosti ukažemo kako državne institucije na razini Zadarske županije ne samo da ne provode zakon i Ustav Republike Hrvatske, već podržavaju bezakonje. Mi imamo selektivnu primjenu pravnih propisa u RH, a pogotovo na području naše županije, govori Kristijan Kapović, načelnik
Virski list
Fotografija s jučerašnje konferencije za medije

VIR - Jutro nakon prosvjeda i blokade Virskog mosta te privođenja u Prvu policijsku postaju Zadar, potom obrade i puštanja na slobodu temeljem rješenja Prekršajnog suda, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uputio je ispriku građanima:

„Ispričavam se svim građanima zbog blokade Virskog mosta. Četrdeset minuta morali su trpjeti zaustavljanje prometa jer smo na taj način izrazili javno negodovanje nefunkcioniranjem pravne države. Pokušali smo da naš prosvjed prođe bez ikakvih posljedica, pa smo zbog toga propustili vozilo Hitne pomoći i tako deblokirali Virski most. Nije to napravila policija, nego mi. Osobno sam dao nalog vozaču kamiona da deblokira jednu traku i tako omogući prolaz Hitnoj službi“, kazao je. Same posljedice blokade Virskog mosta prekršajne su prijave za načelnika Kapovića kao odgovorne osobe – za remećenje javnog reda i mira te nelegalno javno okupljanje – ali, napominje virski načelnik, postojali su suštinski razlozi blokade.

Općina odblokirala most

„To je bio jedini način da javnosti ukažemo kako državne institucije na razini Zadarske županije ne samo da ne provode zakon i Ustav Republike Hrvatske, već podržavaju bezakonje. Mi imamo selektivnu primjenu pravnih propisa u RH, a pogotovo na području naše županije. Svjestan sam da takve stvari postoje svugdje na svijetu, ali u ovolikoj količini, kakva je u Zadarskoj županiji – to je neprihvatljivo“, istaknuo je Kapović i potom naglasio:

„Dajemo županu Zadarske županije Božidaru Longinu rok do kraja lipnja da riješi i presiječe ovu situaciju s nezakonitom građevinskom dozvolom koju je izdao njegov županijski odjel, jer nakon toga idemo s novim kaznenim prijavama“.

Sve je ovo rečeno na tiskovnoj konferenciji u Općini Vir gdje su se virskom načelniku ispred predstavnika nacionalnih i lokalnih medija pridružili njegov zamjenik Antonio Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paola Žepina i pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović. Zajednički stav predstavnika Općine Vir bio je izražen željom da otok Vir ne smije ponovno postati medijski simbol bespravne gradnje.

Županija ovo namjerno radi

Kapović je upitao kako je moguće da nakon brojnih iskustava s rušenjem nezakonito izgrađenih objekata na njihovu otoku da netko u 2018. godini bespravno gradi s nezakonitom građevinskom dozvolom po više osnova. Pri tomu je dao i objašnjenje:

„Općina Vir ne tvrdi da je dozvola nezakonita. To je utvrdilo Ministarstvo graditeljstva u dokumentu izvršenog nadzora građevinske dozvole još od 6. veljače 2018. U istom dokumentu piše još kako nije u nadležnosti resornog Ministarstva da poništi građevinsku dozvolu, već u nadležnosti Zadarske županije. Dakle, nenadležno tijelo Zadarske županije od strane nenadležne osobe izdalo je papir, a to nije previd nego namjera, jer je riječ o organiziranom kriminalu građevinske mafije. Zabrinjavajuće je, međutim, kako taj dokument imaju i pripadnici gospodarskog kriminaliteta PU zadarske i USKOK. Kako onda na osnovu ovog dokumenta nije napravljena kaznena prijava od strane policije i proslijeđena USKOK-u kako bi Državno odvjetništvo podignulo optužnicu? Zašto to traje dulje od četiri mjeseca? Nakon ovakvog dokumenta optužnica se piše u roku 24 sata“, zaključio je načelnik Kapović koji je kazao kako je promptna reakcije policije za blokade bila u redu i zakonita, a ističe i kako su policijski djelatnici bili korektni.

Želimo dvije benzinske crpke

Načelnik Vira je rekao kako se „krivo tumači“ da su oni protiv privatnog investitora.

- To nam se pokušava nametnuti kao stav upravo iz te organizirane kriminalne skupine. Nije nam, također, namjera niti spriječiti izgradnju benzinske pumpe na Viru. Stav je općinske uprave da želimo dvije pumpe, jednu na moru i druga uz cestu, ali sukladno zakonu, propisima i Prostornom planu Općine Vir“, govori Kapović.

Investitori žele graditi crpke

„Insinuira se kako moja obitelj ima interes za gradnju benzinske pumpe. Firma u vlasništvu moga oca vodila je od 1994. godine pregovore s tvrtkom Petrol oko građenja pumpe, ali su sve kalkulacije pokazale da takva investicija nema ekonomsku osnovu. To je odavno zaključena priča, kazao je Kapović dodajući kako je više tvrtki u zadnjih pet godina pokazalo interes za gradnju benzinske pumpe na Viru, ali na sasvim drukčiji način.

Policija odbila Općinu Vir

Općina Vir izdala je rješenje za uklanjanje pokretnih naprava na nekretnini u vlasništvu investitora „Tri Bartola“ jer nisu postavljene uz suglasnost jedinice lokalne samouprave. Međutim, radovi na izgradnji benzinske pumpe nisu obustavljeni, navela je pročelnica općinskog Upravnog odjela Paola Žepina.

- Kako investitor nije postupio po Rješenju, izdali smo Rješenje o izvršenju u kojemu je utvrđeno kako će se uklanjanje izvršiti putem trećih osoba od 19. do 25. lipnja. Zatražili smo i asistenciju djelatnika PU zadarske, ali smo odbijeni. U PU zadarskoj pozivaju se na građevinsku dozvolu koju ima investitor, iako je Ministarstvo graditeljstva utvrdilo kako je ona nezakonita“, kazala je Žepina uz opasku kako se „policija prepustila tumačenju pravnih propisa uzimajući u obzir samo stranu, onu investitora“.

Burčul: Ako je po zakonu, platit ću do zadnje lipe

Od srijede je na snagu stupila zabrana i ograničenje građevinskih radova za vrijeme turističke sezone koja vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna za cijelo područje Općine Vir, pa je sukladno Zakonu o gradnji i građevinskoj inspekciji investitoru „Tri Bartola“ i izvođaču radova zadarskom „Krekić Avangardu“ izdano Rješenje za obustavu radova. Budući da radovi nisu obustavljeni izdane su im novčane kazne za tri utvrđena nepostupanja po Rješenju: po 150 tisuća kuna investitoru i izvođaču radova. To je bilo u srijedu.

- Zakon u ovom slučaju propisuje ukoliko se ne obustave radovi da se ispisuju novčane kazne, a ne kazna. Dakle, ne samo jedna. Zasad imamo pet uručenih u ukupnom iznosu od 250 tisuća kuna, kazala je pročelnica Paola Žepina. S druge strane, vlasnik investitora „Tri Bartola“ Bartul Burčul ne namjerava stati s gradnjom benzinske pumpe.

- Imamo građevinsku dozvolu i to je jedino relevantno. Mi radimo svoj posao, a primjećujem također kako je cijeli otok gradilište. Svugdje se gradi, kaže Burčul. Za dosad uručene novčane kazne, Burčul ističe:

- Zna se naša adresa, pa neka ih tamo uručuju. Ako je po zakonu, mi ćemo sve platiti. Nikad zakone Republike Hrvatske neću dovoditi u pitanje. Platit ću do zadnje lipe.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno