Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na okruglom stolu predložena subvencionirana voda i za turističku djelatnost na otocima

22.06.2018. 21:31
Na okruglom stolu predložena subvencionirana voda i za turističku djelatnost na otocima


U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Otočnoga sabora, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru ovih je dana održan okrugli stol o „Nacrtu Zakona o otocima“.
Među prisutnima su bili predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra među kojima i pročelnik Tomislav Korona iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, pročelnik Ivica Katić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka te Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj. Nazočili su i predstavnici otočnih jedinica lokalnih samouprava. Posebna gost okruglog stola bio je Nenad Starc, zaslužni znanstvenik zagrebačkog Ekonomskog instituta, koji je značajan dio svoje znanstvene karijere posvetio otočnim studijima, a član je i radne skupine za izradu novog zakona o otocima.


Voda i plavi dizel
Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, u razgovoru nam je rekao kako je okrugli stol protekao u najboljem redu, te kako je bio iznimno konstruktivan, unatoč malom odazivu građana.
– Nažalost, bio je mali odaziv ljudi, ali je, s druge strane, bilo vrlo konstruktivno. Svi smo se složili da je novi zakon bolji od onog koji je na snazi, ali da još treba urediti neke postojeće nedorečenosti, a mogu se dvosmisleno protumačiti. To bi se trebalo razraditi prije konačnog donošenja zakona, kazao je Barić objasnivši u nastavku o kojim se to “nedorečenostima” radi.
Svi nazočni su se složili da se turistička djelatnost za subvencioniranje vode na otocima ne bi trebala odvajati, pošto u novom nacrtu prijedloga zakona i gospodarstvenici imaju pravo na subvencioniranu vodu, objasnio je Barić.
– Turizam je glavni nositelj prihoda na otocima i zato bi i otočnim gospodarstvenicima trebalo omogućiti subvenciju na vodu. To bi se trebalo riješiti pravilnikom kojeg treba donijeti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje zajedno s Ministarstvom turizma i poljoprovrede treba donijeti i odluku o kolikoj količini subvencionirane vode bi se radilo, kazao je Barić, dodavši kako gospodarstvenici na kopnu ne plaćaju skuplju vodu zato jer se bave turizmom pa ne bi trebali ni otočni.
Nadalje, spomenula se i dorada prijedloga vezanog za poljoprivrednike na povremeno naseljenim otocima, odnosno da se poljoprivrednicima koji su stacionirani na jednom otoku, a imaju poljoprivredno zemljište na drugom, omogući korištenje plavog dizela za brodove.
– Trebalo bi im se omogućiti gorivo za plovila kako bi mogli doći do poljoprovrednog zemljišta jer oni trenutno nemaju pravo na plavi dizel. Na taj način će im se omogućiti i potaknuti ih na daljnje bavljenje poljoprovredom. Olakšice u vidu prijevoza već imaju Slavonci u unutrašnjosti, zašto ne bi i otočani? Oni za svoje strojeve imaju osiguran plavi dizel, i oni na tim strojevima dolaze na poljoprvredno zemljište, objasnio je Barić.


Održavanje mulića
Na okruglom stolu spomenulo se i održavanje mulova, mulića odnosno rivica na povremeno naseljenim otocima. Barić je kazao kako su se svi složili da bi se vlasnicima mulića, na povremeno naseljenim otocima, a uz suglasnost nadležnih ministarstava, trebalo omogućiti njihovo održavanje.
– To spada pod pomorsko dobro, a nadležne su Lučka uprava i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ali u postojećem zakonu izuzeti su povremeno naseljeni otoci. To su ipak tradicijski, kameni mulovi, kultruna baština i na neki način, karakter otoka, i trebalo bi poduzeti nešto po tom pitanju, kazao je Barić, dodavši kako su se svi složili da je zakon dobar i nadaju se da će biti poticajan za daljni razvoj i izradu nadolazećih pravilnika.
– Nadamo se da će doći do izmjena nekih zakona i pravilnika koji se moraju prilagoditi novom zakonu.
Što se tiče roka za javno savjetovanje za kojeg su poslali zahtjev za produljenje roka javnog savjetovanja za još 15 dana, do 7. srpnja nije produljen, kazao je Barić.
– Rok nije produljen. On je do 26. lipnja (odnosno do subote 23. lipnja zbog praznika). Dobili smo obrazloženje s kojim se u jednu ruku i slažemo. Naime, rok je kratak zato što novi zakon mora stupiti na snagu 1. siječnja 2019. I Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ima određeni rok unutar kojeg mora sve odraditi i pripremiti, pogotovo zbog indeksacije. Najviše će posla imati Ministarstvo financija koje mora u proračunu predvidjeti nove troškove za 2019., a koji će se odnositi za potpomognuta područja, kazao je Barić, dodavši kako su svi pohvalili promjene vezane za indeksaciju, odnosno odvajanje otoka od indeksa razvijenosti grada Zadra