Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Picula: Dio otočnih potreba bit će financiran EU novcem

22.06.2018. 15:44
Picula: Dio  otočnih potreba  bit će financiran  EU novcem


U Velikoj vijećnici Grada Zadra eurozastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula, pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova  EU Tajana Huzak, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike  Europske komisije Wioletta Dunin-Majewska i Feilim O`Connor sastali  su se u četvrtak sa čelnicima Zadarske,  Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te načelnicima općina  Preko, Kali, Tkon, Sali i čelnicima Otočnog sabora.
Radni posjet uslijedio je nakon prije dva tjedna uspostavljenog Tajništva za otoke u sklopu Europske komisije, koji je omogućio amandman zastupnika Tonina Picule, i prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije isključivo na raspolaganju otočanima. Ustrojeno je unutar Europske komisije i u sljedeće dvije godine ima zadatak izravno pomoći  otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije, kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava i poboljšanju životnih uvjeta.


Potpore otocima porasle pet puta
– Stanovnici europskih otoka napokon bi u budućnosti mogli imati iste uvjete kao i stanovnici na kopnu. Položeni su temelji da dosad zanemareni, ili barem ne toliko slušani stanovnici otoka u Europskoj uniji, a  riječ je o 15 milijuna ljudi, mogu računati na to da će u sljedećem mandatnom razdoblju jedan dio njihovih potreba biti financiran novcem europskih institucija. Novac ovoga trenutka ulijeva nadu, jer će 70 posto toga novca biti namijenjen malim i srednjim otocima, odnosno malim i  srednjim tvrtkama koje bi trebale razvijati projekte energetske održivosti, najavio je Picula.
Razvoj otoka prije svega ovisi o dostupnosti svih oblika energije, jer  bez toga nema razvoja niti na kopnu, a kamoli na otocima. Prepoznala je  to, napomenuo je Picula, i Europska unija i sadašnja potpora od dva milijuna eura narast će na deset milijuna.
A da bi se poboljšala kvaliteta života na našim otocima, osim dostupnosti novca iz europskih institucija, od ključne je važnosti i odnos naših  institucija prema njima, odnosno pametno promišljanje i strategija razvoja otočnih sredina. Potporu tome trebao bi dati i novi Zakon o otocima, koji bi do kraja godine trebao biti usvojen, a do 23. lipnja traje javna  rasprava o njegovu Nacrtu.


Zakon o otocima
– Povratne informacije koje dobivamo ovoga su puta više nego pozitivne. Od početka formiranja radne skupine, koja je imala 61 člana, bile su  zastupljene sve razine subjekata i zainteresirane javnosti, državne i javne  uprave, znanstvena zajednica, civilno društvo, svi koji su relevantni da  nešto kažu o životu na otocima. Na Vladinoj sjednici, koja će se 26.  srpnja održati u Istri, Nacrt prijedloga Zakona o otocima doći će na  dnevni red i bit će poslan na prvo čitanje u Sabor, a 26. listopada, na Vladinoj sjednici koja će se održati na otoku Hvaru, Nacrt će biti upućen na  drugo čitanje, otkrila je pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnog  razvoja i fondova EU Tajana Husak.
Predstavnici Glavne uprave za energetiku Europske komisije u obilasku su hrvatskih otoka kako bi se upoznali s energetskim projektima koji  se financiraju novcem EU te planovima otočana za ostvarivanje energetske samoodrživosti. Komisija želi da otočani iznesu specifične hrvatske  probleme, ali i prijedloge kako europsku energetsku politiku i fondove  učiniti učinkovitijima i prilagođenijima potrebama hrvatskih otočana.
Nakon radnog sastanka u Zadru, delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY) posjetila je otok Pag, vjetroelektranu Ravna 1, Solanu i Siranu Pag.