Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Valentino Radman u sklopu KvartArta oslikava mural

22.06.2018. 21:39
Valentino Radman u sklopu KvartArta oslikava mural


Vjerojatno ste primijetili, ako ste proteklih par dana bilo autom ili pješke, prošli Ulicom Stjepana Radića – nastajanje jednog uličnog murala. Riječ je o muralu kojeg oslikava omiljeni gimnazijski profesor i poznati zadarski umjetnik Valentino Radman.
– Moja ideja oslikavanja murala po starim zgradama u gradu kojih ima dosta, osobito u predjelu Varoši – stara je nekoliko godina.  Uvijek sam mislio kako bi bilo lijepo dok se ne obnove fasade, oslikati murale i utkati im dušu. Pokušao sam i preko gradskih vlasti  realizirati tu ideju, ali mi sve do sada nije uspjelo. Naposljetku, povezali su me s mladim gradskim pročelnikom za EU fondove  Šimom Erlićem i uz dozvolu vlasnice obiteljske kuće, ovaj mural  nastaje u sklopu KvartArta. No, iskreno se nadam da na ovom neće  stati i da ću sada, uz podršku Grada, oslikavati i uljepšavati dotrajale gradske fasade – objasnio je  Valentino Radman inače, profesor  likovne umjetnosti u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića, a po zvanju akademski slikar.
Mural kojeg je počeo oslikavati na fasadi obiteljske kuće je lepršavi, ljetni motiv djevojke na plaži jer, kako je dodao prof. Radman, na taj je način želio uljepšati dan svima koji tuda prolaze ili se  voze automobilima po ljetnoj žegi.
– Dovoljno je malo okrenuti glavu, pogledati mural i zamisliti se  uz more… Odmah čovjeku bude malo lakše – zaključio je Radman.
Lani je ovaj profesor podsjećamo, uz dozvolu ravnateljice Blanke  Pedišić i u suradnji sa svojim kolegama te učenicima, oslikao sasvim poseban mural i u svojoj Gimnaziji Franje Petrića.
To je bio predložak najstarijeg prikaza Zadra, poznate Grünenbergove panorame Zadra iz 15. stoljeća. Radio je na njemu mjesec  dana i kako je kasnije rekao, rađanje tog murala bilo je puno zahtjevanije nego što je mislio, a prikaz je nastao tako što je njemački  putnik Komrad von Gruenenberg rodom iz Konstanza na Bodenskom jezeru, putovao u Svetu zemlju na hodočašće brodom iz Venecije. U Dalmaciji je posjetio Zadar, Šibenik, Korčulu, Hvar i Dubrovnik u travnju 1486. godine. Nakon 5,5 mjeseci koliko je trajao  put, objavio je zapis čitavog svog putovanja pod nazivom Hodočasničko putovanje od Konstanza do Jeruzalema i to je sve na tom, jedinstvenom muralu na zidu hodnika školske zgrade, oslikao umjetnik Valentino Radman.