Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Delegacija Grada Zadra položila vijenac na Spomen obilježje na Narodnom trgu

22.06.2019. 16:12
Delegacija Grada Zadra položila vijenac na Spomen obilježje na Narodnom trgu


Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, obilježila je jučer delegacija Grada Zadra. Lovorov vijenac na Spomen obilježje na Narodnom trgu položili su zamjenici gradonačelnika: Ante Babić i Jagoda Surać, a u delegaciji su bili i gradski pročelnici: Ivan Mijolović, Robertino Dujela, Ivica Katić, Dolores Grdović Kalmeta, Mario Pešut i Krešimir Karamarko.
Polaganju vijenca je predhodio nastup gradske glazbe, a izjavu za medije dao je Babić koji je naglasio kako je dužnost i obaveza naših generacija iskazati trajno sjećanje na ljude koji su ustali protiv fašizma.
– Tu smo u povodu Dana antifašističke borbe za sve zadarske rodoljube koji su dali živote u obrani našega grada od fašističkih okupatora. Dužnost je i obaveza naših generacija da iskazujemo trajna sjećanja na te ljude koju su ustali protiv fašizma, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.
– Antifašizam je temelj suvremenog društva Hrvatske i Europe. Kao i svake godine, ovim se praznikom obilježava početak oružanog otpora Hrvatske nacističkom pokretu u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata te se odaje počast svim žrtvama fašističkog terora ali i svim ostalim žrtvama totalitarnih sustava. Grad Zadar dugo je bio pod fašističkom okupacijom i za to je vrijeme najviše nazadovao. Republika Hrvatska kao članica Europske unije, moderna i demokratska država, sazdana na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, aktivno se zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode, mira i vladavine prava, stoji u priopćenju u povodu Dana antifašističke borbe na službenim stranicama Grada Zadra.