Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Devet dana, dvije lokacije i preko 50 aktivnosti

22.06.2019. 16:47
Devet dana, dvije lokacije i preko 50 aktivnosti


Veselo je bilo jutro zadnjeg dana na urbanom zadarskom festivalu – KvartArtu. Događanja su startala u 10 sati kada je na programu bio Art/Market, radionice u »režiji« HDLUD-a u Dnevnom boravku, odnosno prostoru iza Gradske knjižnice Zadar. Slijedilo je natjecanje robota u nogometu – Robo Soccer Challenge, također u dnevnom boravku, pod »pokroviteljstvom« Tehničke škole Slavonski Brod. Nakon toga je na istom mjestu na kojem se jučer odvijao najveći dio programa na rasporedu bio projekt GameOn!, predavanje i radionica o izradi Videoigara za što je bio zadužen Crucial Update Productions (Leo Tot). Tko je želio naučiti kako se izrađuju origami mogao je to saznati na radionici iza koje je stajala Prirodoslovno-grafička škola, profesorica Vesna Krnčević, a koga je zanimalo Kako prepoznati ekološki prihvatljiv proizvod mogao je to saznati na istoimenoj radionici Prirodoslovno-grafičke škole. Veselu radionicu organizirala je Udruga Pozitiva senior, a Potragu za blagom!, krimi istragu Valentina Matešić. Glazbena udruga Libreto je od 10 do 11:15 sati imala Libreto Open Class – Od nas za vas!, čime je zaključen jutarnji dio programa na lokaciji Voštarnica, spomenutom Dnevnom boravku.
No KvartArt je jučer ujutro osvojio i Bili brig gdje je bilo parkirano vatrogasno vozilo s kranom kako bi mališani mogli vidjeti kako im izgleda kvart iz ptičje perspektive. To očekivano nije bilo sve, najveći je zadarski kvart okupio i stare i mlade pa je na programu bila i izložba dječjih autoportreta, zadarske su Relaksice promovirale rekreaciju, bilo je i glazbe, nastupali su mališani iz Dječje folklorne skupine Donatići, boćalo se, kupovalo na dječjem buvljaku, a odigrana je i predstava »Koliko je duga jedna priča«.
– Ovo je prvo događanje u okviru KvartArta na Bilom brigu i bila nam je čast podržati ga. Što reći nego sjajna inicijativa i pohvaljujem ove divne organizatorice, naglasila je učiteljica OŠ Zadarski otoci Anamarija Botica Miljanović, voditeljica Donatića i dodala kako bi gradska uprava trebala napraviti trajnu javnu pozornicu na Bilom brigu kao velikom naselju gdje bi se kroz cijelu godinu mogle događati stvari poput jučerašnjih kao temelj za jačanje zajedništva stanovnika, povezivanja starih i mladih.
Zadovoljstvo KvartArtom na Bilom brigu nisu krili ni ostali, kako sudionici organizacije, tako i prisutni, urbani je zadarski festival itekako ispunio svoju zadaću – revitalizacije zapuštenih javnih prostora te poticanja novog promišljanja funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova kao i promociju urbane kulture i popularizacije mladenačke umjetnosti.
 


Novi zadarki mural


Zadrugart je u sklopu KvART ‘19 ugostio likovnog umjetnika, slikara iz Karlovca, Leonarda Lesića. Radi se o samozatajnom kreativcu koji djeluje na različitim umjetničkim platformama, a najpoznatiji je kao muralist i to zbog svoje velike naklonjenosti ka uličnoj umjetnosti. Njegovi murali ukrašavaju javne površine rodne mu Duge Rese, Karlovca, Londona, a odnedavno i Zadra! Naime, Lesićev stil savršeno se uklopio u koncept Zadrugarta i KvART-a, a to je želja da se kroz suvremene medije i sredstva građanima približe različite vrste umjetnosti, pa tako i ona klasična. Istodobno Lesić se uklopio i u ovogodišnju temu festivala, a to je stvaranje! Prikazivanje zadarskog skladatelja Blagoja Berse kojim se jedan od partnera Zadrugarta i KvART-a, Koncertni ured Zadar, intenzivno bavi još od 2012. kroz Bersijadu – niz koncerata profesora, učenika i profesionalnih glazbenika i ansambala u čast Bersi – bio je više nego logičan. Tako je na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!
Umjetnik koji je obilježio hrvatsku glazbu prve polovice 20. stoljeća, skladatelj koji u svom opusu savšeno sljubljuje aktualnosti svog vremena s mediteranskim izričajem, a za koji se inspirirao upravo u Zadru, gdje je živjela njegova obitelj, redovno je vodio i pisao dnevnik. Jedna od Bersinih poruka iz dnevnika toliko je svevremenska i inspirativna te je uz njegov lik pronašla svoje mjesto na novom kvartovskom muralu: »Ni jedan se čovjek na ovome svijetu ne rađa, ne živi i ne umire, a da za sobom ne ostavi traga!«