Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Imam velika očekivanja jer Mladost je odbojkaški vrh

22.06.2019. 13:50
Imam velika očekivanja jer Mladost je odbojkaški vrh


Josipa Marković, premda cijelo vrijeme srednjoškolka, u sve četiri prvoligaške sezone bila je jedna od stožernih igračica odbojkašica Zadra. Završetak srednje škole (ovih dana polaže maturu u Gimnaziji Franje Petrića) donosi novu stranicu u životu, kako na životnom tako i na sportskom planu.
– Potpisala sam ugovor za Mladost iz Zagreba – »u glavu« će Marković koja je prešla u redove aktualnih hrvatskih prvakinja i pobjednica Kupa. U domaćim okvirima to znači – vrh!
Superliga neispunjena želja
– Moja očekivanja su velika. Nadam se igračkom i fizičkom napretku jer je Mladost u odnosu na Zadar, pa i veliki broj ostalih hrvatskih klubova, druga razina. Ovo je prilika koju sam čekala i sada je sve na meni.
Neće biti lako jer uz odbojku Marković očekuje i studij. Ekonomija je prvi izbor…
– Ima onih koji su sumnjičavi prema tome da u isto vrijeme studiram i igram odbojku u klubu kao što je Mladost, gdje nemate pravo na krivi korak. Međutim, na sve gledam s dosta optimizma. I do sada sam sve stizala i nema razloga da tako ne bude i dalje.
U Zadru je Marković od šestog razreda. Posljednjih sezona sudjelovala je u najvećim uspjesima kluba s Višnjika koji je 2018. osvojio titulu juniorskog viceprvaka Hrvatske, a upravo je Marković proglašena najboljom igračicom turnira.
– Zadru i trenerima s kojima sam radila mogu samo reći hvala. Malo je igračica koje su dobile priliku kakva je mene dočekala. Poklopilo se da smo izborile Prvu ligu kada sam ulazila u seniorski sastav. Tako sam mogla napredovati s ekipom koja je svake godine igrala sve bolje. Prošle sezone jedno vrijeme bila sam i kapetanica ekipe, što je posebna čast. Trener Robert Kresoja nedavno nas je počastio večerom te smo se i tako oprostili.
Ipak, ostao je jedan »ali«…
– Nažalost, nismo uspjele ući u Superligu. Imale smo tri utakmice u kojima nam je pobjeda donosila ulazak među deset najboljih ekipa i nijednu nismo iskoristile. Žao mi je zbog toga. Bila bih još zadovoljnija da ostavljam klub u Superligi. Kad podvučem crtu bilo je uspona i padova, kako mojih tako i kluba, ali ukupno gledano mogu biti jako zadovoljna.
Uspjesi su se nizali i s Gimnazijom Franje Petrića.
– I to je lijepo iskustvo. Bile smo najbolje u Zadarskoj županiji, nastupile na poluzavršnicama i završnicama Prvenstva Hrvatske…
Brat Jakov
Odbojka je za Marković znatno više od sportskog hobija.
– Puno je igračica prošlo kroz klub ovih godina, a to znači i puno prijateljstava i lijepih zajedničkih trenutaka. Najvažnije je da je sve u konačnici izašlo na dobro.
Josipinim odlaskom s Višnjika obitelj Marković nije ostala bez aduta u plavom dresu.
– Brat Jakov je u klubu, a bio je i član reprezentacije mlađih kadeta. Sve je na njemu, bude li dobro radio može napraviti puno…


Reprezentacija


Prošlo ljeto Marković je bila u seniorskoj reprezentaciji koju ovih dana očekuje završnica Zlatne lige u Varaždinu.
– Došla sam u klub iz kojeg je puno lakše ući u reprezentaciju. Mogu reći da je to moj sljedeći cilj i nadam se da ću ga ostvariti. Ima još djevojaka koje ovih dana završavaju srednju školu ili polažu ispite i igraju u reprezentaciji. To je i meni ohrabrenje.




Karuc i Kolić


Osim Marković Zadar će u odnosu na prošlu sezonu ostati bez Ivane Karuc i Paole Kolić, koje također odlaze na studij. I dok je Kolić blizu odluke o zatvaranju svoje odbojkaške stranice, Karuc bi mogla nastaviti igrati u Dinamu, čiji su dres u Prvoj ligi lani nosile Zadranke Mia Erlić i Ana Sunara.