Imam velika očekivanja jer Mladost je odbojkaški vrh

Slika korisnika anamarijabilan
ODBOJKA: Josipa Marković s Višnjika preselila u najtrofejniji hrvatski klub
Autor: 
Zadru i trenerima s kojima sam radila mogu samo reći hvala. Malo je igračica koje su dobile priliku kakva je mene dočekala - kaže Marković, koji je lani jedno vrijeme bila i kapetanica Zadra
Marin GOSPIĆ
PROŠLE SEZONE BILA JE I KAPETANICA ZADRA- Josipa Marković na terenu s Lori Nikpalj

Josipa Marković, premda cijelo vrijeme srednjoškolka, u sve četiri prvoligaške sezone bila je jedna od stožernih igračica odbojkašica Zadra. Završetak srednje škole (ovih dana polaže maturu u Gimnaziji Franje Petrića) donosi novu stranicu u životu, kako na životnom tako i na sportskom planu.

- Potpisala sam ugovor za Mladost iz Zagreba – »u glavu« će Marković koja je prešla u redove aktualnih hrvatskih prvakinja i pobjednica Kupa. U domaćim okvirima to znači – vrh!
Superliga neispunjena želja
- Moja očekivanja su velika. Nadam se igračkom i fizičkom napretku jer je Mladost u odnosu na Zadar, pa i veliki broj ostalih hrvatskih klubova, druga razina. Ovo je prilika koju sam čekala i sada je sve na meni.
Neće biti lako jer uz odbojku Marković očekuje i studij. Ekonomija je prvi izbor...
- Ima onih koji su sumnjičavi prema tome da u isto vrijeme studiram i igram odbojku u klubu kao što je Mladost, gdje nemate pravo na krivi korak. Međutim, na sve gledam s dosta optimizma. I do sada sam sve stizala i nema razloga da tako ne bude i dalje.
U Zadru je Marković od šestog razreda. Posljednjih sezona sudjelovala je u najvećim uspjesima kluba s Višnjika koji je 2018. osvojio titulu juniorskog viceprvaka Hrvatske, a upravo je Marković proglašena najboljom igračicom turnira.
- Zadru i trenerima s kojima sam radila mogu samo reći hvala. Malo je igračica koje su dobile priliku kakva je mene dočekala. Poklopilo se da smo izborile Prvu ligu kada sam ulazila u seniorski sastav. Tako sam mogla napredovati s ekipom koja je svake godine igrala sve bolje. Prošle sezone jedno vrijeme bila sam i kapetanica ekipe, što je posebna čast. Trener Robert Kresoja nedavno nas je počastio večerom te smo se i tako oprostili.
Ipak, ostao je jedan »ali«...
- Nažalost, nismo uspjele ući u Superligu. Imale smo tri utakmice u kojima nam je pobjeda donosila ulazak među deset najboljih ekipa i nijednu nismo iskoristile. Žao mi je zbog toga. Bila bih još zadovoljnija da ostavljam klub u Superligi. Kad podvučem crtu bilo je uspona i padova, kako mojih tako i kluba, ali ukupno gledano mogu biti jako zadovoljna.
Uspjesi su se nizali i s Gimnazijom Franje Petrića.
- I to je lijepo iskustvo. Bile smo najbolje u Zadarskoj županiji, nastupile na poluzavršnicama i završnicama Prvenstva Hrvatske...
Brat Jakov
Odbojka je za Marković znatno više od sportskog hobija.
- Puno je igračica prošlo kroz klub ovih godina, a to znači i puno prijateljstava i lijepih zajedničkih trenutaka. Najvažnije je da je sve u konačnici izašlo na dobro.
Josipinim odlaskom s Višnjika obitelj Marković nije ostala bez aduta u plavom dresu.
- Brat Jakov je u klubu, a bio je i član reprezentacije mlađih kadeta. Sve je na njemu, bude li dobro radio može napraviti puno...


Reprezentacija

Prošlo ljeto Marković je bila u seniorskoj reprezentaciji koju ovih dana očekuje završnica Zlatne lige u Varaždinu.
- Došla sam u klub iz kojeg je puno lakše ući u reprezentaciju. Mogu reći da je to moj sljedeći cilj i nadam se da ću ga ostvariti. Ima još djevojaka koje ovih dana završavaju srednju školu ili polažu ispite i igraju u reprezentaciji. To je i meni ohrabrenje.


Karuc i Kolić

Osim Marković Zadar će u odnosu na prošlu sezonu ostati bez Ivane Karuc i Paole Kolić, koje također odlaze na studij. I dok je Kolić blizu odluke o zatvaranju svoje odbojkaške stranice, Karuc bi mogla nastaviti igrati u Dinamu, čiji su dres u Prvoj ligi lani nosile Zadranke Mia Erlić i Ana Sunara.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno