Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su svojim životima platili slobodu koju danas imamo

22.06.2019. 16:19
Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su svojim životima platili slobodu koju danas imamo


U povodu Dana antifašističke borbe Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, predstavnici SDP-a i HSS jučer su na Gradskom groblju Zadar položili vijence na Spomenik palim borcima NOB-a i palim antifašistima.
– Tu smo da odamo počast svim palim borcima NOB-a i antifašistima povodom Dana antifašističke borbe. Hrvatska nažalost ovaj datum ne baštini onako kako bi trebala. Cijeli svijet slavi antifašizam kao civilizacijsku tekovinu međutim u Hrvatskoj to nije postalo tradicija jer se u našoj zemlji ne slave osloboditelji, oni koji su donijeli slobodu osim ovih novih iz Domovinskog rata koje i treba slaviti i svaka im čast na onome što su napravili. No isto tako ne treba zaboraviti na tekovine partizana koji su pod Titovim vodstvom oslobodili Hrvatsku od fašista. Nadamo se da će se to promijeniti i mi ovdje u našoj udruzi činimo sve da se njihova žrtva ne zaboravi, da ne zaboravimo one koji su svojim životima platili slobodu koju danas imamo, a posebice u Zadru, u gradu za kojim su mnogi posezali. Zadarski su se žitelji znali oduprijeti i onda u II sv. ratu kao i u Domovinskom ratu stoga je vrlo ružno da se oni koji su dali živote za svoju zemlju danas u modernoj, civiliziranoj Hrvatskoj po drugi put ubijaju, istaknuoo je pred polaganje vijenca član predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Joso Štulina.
U ime SDP-a izjavu je dao predsjednik Gradske organizacije Antun Novoselović
– SDP tradicionalno na ovaj dan – 22. lipnja, Dan antifašističke borbe polaže vijenac na spomenik zadarskim antifašistima na Gradskom groblju. Na ovaj je dan osnovan prvi partizanski odred, sisački odred, na ovaj je dan u Hrvatskoj došlo do organiziranog otpora rastućem fašizmu. Hitler je tada već osvojio pola Europe i upravo na ovaj dan krenuo i s poznatom operacijom Barbarossa. U Hrvatskoj su mu se suprotstavili antifašisti koji su svojim djelovanjem udarili temelje slobodne zemlje i danas samostalne Hrvatske. Dan antifašističke borbe značajan je stoga ne samo u kontekstu II. svjetskog rata nego ima i veliko značenje i u novijoj hrvatskoj povijesti, naglasio je Novoselović.
U ime Hrvatske seljačke stranke Dan antifašističke borbe komentirao je Roko Tadin.
– Tu sam u ime Gradske organizacije HSS-a. Došli smo obilježiti zajedno s antifašističkim udrugama i svima ostalima koji štuju ovaj značajan datum dan koji je bio prekretnica u borbi protiv fašista. Smatramo da je iznimno važno sudjelovati u ovom obilježavanju, da je posebice u današnje doba kada neke društvene skupine nastoje iskriviti povijest važno podići svijest o antifašističkim tekovinama, istaknuo je Tadin i zaključio kako je važno i informirati građane o doprinosu HSS-a borbi protiv fašizma i ne dozvoliti da se nikada zaborave žrtve svih onih koji su pali za slobodu koju danas imamo.