Od pilot projekta do najuspješnijeg LAG-a u Hrvatskoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
LAG LAURA Svečanost obilježavanja 10 godina osnivanja
LAG je do sada sudjelovao kao nositelj, partner ili suradnik na više od 200 većih i manjih projekata sufinanciranih iz EU i nacionalnih sredstava u ukupnoj vrijednosti preko 100 milijuna kuna, ponosno će Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura
Velimir BRKIĆ
Svečana skupština u Ilirijinom hotelu Adriatic

Lokalna akcijska grupa Laura (LAG Laura) obilježava 10. godina osnivana i rada. LAG Laura se od svog početka do danas prometnula u jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj s više od 200 odobrenih projekata.

- S LAG-om Laura imamo dobru suradnju, primjer su prakse, naročito se to odnosi na suradnju s OPG-ovima. Demografska i generacijska obnova ruralnih područja je izuzetno važna aktivnost LAG-ova. LAG povezuje zaleđe, obalu i otoke te sve relevantne društvene snage potrebne za jedan cjelovit pristup u poduzimanju mjera i aktivnosti oko razvoja ruralnih sredina u ovom dijelu Zadarske županije, odnosno Republike Hrvatske, naglasila je Nikolina Klaić iz Dubrovnika, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja fondova EU.
Desetgodišnje čudo
Članovi LAG Laura su gradovi Biograd na Moru i Benkovac, te 11 općina: Polača, Tkon, Pašman, Škabrnja, Stankovci, Lišane Ostrovičke, Galovac, Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Bibinje i Pakoštane, kao i predstavnici civilnog i gospodarskog sektora, ukupno 42 člana.
- LAG Laura je u svojih 10 godina rada napravio čuda. Lokalna zajednica, OPG-ovi, zadruge i udruge i izravno povlačiti novac iz fondova i sama donositi odluke o tome na što će ga utrošiti, kazao je Radoslav Rade Bobanović, predsjednik LAG-a Laura.
Program je vodio poznati voditelj Frano Ridjan, a nazočnima u hotelu Adriatic u Biogradu na Moru obratio se i Šime Vicković, zamjenik župana.
- Gotovo od ničega LAG Laura je danas među najboljima od 54 LAG-a u Hrvatsku. Svi zainteresirani najprije se trebaju obratiti u sjedište LAG Laura u Biogradu na Moru iznad biogradske tržnice gdje će dobiti svu potrebitu pomoć, izradit će vam se strategija i već su aktivni sudionici u nekom od javnih natječaja financiranih iz EU i nacionalnih fondova. Samo treba imati viziju i želju, poručio je Vicković, koji je u dva mandata bio zamjenik načelnika u Općini Zemunik Donji.
LAG je do sada sudjelovao kao nositelj, partner ili suradnik na više od 200 većih i manjih projekata sufinanciranih iz EU i nacionalnih sredstava u ukupnoj vrijednosti preko 100 milijuna kuna, ponosno će Čupić.
Uspješnost realizacije 98 posto
- LAG-a Laura 2009. godine je osnovana kao pilot projekt u Hrvatskoj kako bi se zajedničkim naporima, kroz izradu lokalnih razvojnih strategija i provedbu konkretnih zajedničkih razvojnih projekata, unaprijedi sveukupni razvoj i podigne konkurentnost ciljanog ruralnog područja. Uspješnost LAG-a u projektima je oko 98 posto, pohvalio se Ćupić istaknuvši kako je u međuvremenu osnovan LAGUR Lostura za priobalje i otoke za aktivnosti u ribarstvu i marikulturi.
Iskustvo u organiziranju manifestacija dokazano je kroz organizaciju tri LAG Summer festivala, u razdoblju od 2013. do 2015. godine, kao najvećem okupljanju LAG-ova u ovom dijelu Europe.
Dokumentarni film o dobitnicima potpore
- Cilj festivala je bio predstaviti aktivnosti LAG-ova i njihovih članova te razmjenu iskustva u provedbi LEADER pristupa u Republici Hrvatskoj i drugim članicama EU. Na festivalu je sudjelovalo oko 500 predstavnika iz 70 LAG-ova iz više od 12 država članica EU. Sudionici festivala su posjetitelje, njih preko 15.000, upoznali s poljoprivredno-prehrambenim i tradicijskim proizvodima s područja svojih LAG-ova, navodi Čupić.
U 10 godina održano je 60 prezentacija sa 1.300 sudionika, 10 radionica s 200 sudionika, 700 induvidualnih savjetovanja, 10 studijskih putovanja s 200 sudionika, a vrlo su aktivni na društvenim mrežama i na svojoj web stranici.
Predstavljeni su novi i skorašnji natječaji u svezi ruralnih područja te prikazan kratki filmovi o sedmero dobitnika po 15.000 eura potpore: OPG Jurica Vunić iz Velima, OPG Žilić Dušanka iz Lisičića, Poljoprivredna braniteljska zadruga Vrisak iz Polače, OPG Marinović Gordan iz Ždrelca, OPG Mitrović Vjekoslav iz Sikova, Branieljska zadruga Križ 92 iz Bibinja i OPG Gulan Nediljko iz Galovca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno