Prostor za uživanje u tradiciji i izvornosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
GASTRONOMIJA Otvorenjem Stare pijace Zadar vratio komadić duše
Autor: 
- Ovim smo projektom krenuli prošle godine. Najteže je bilo povezati sve naše lokalne proizvođače, objasniti im ideju i nagovoriti ih da se priključe ovom projektu koji je u prvom redu ima za cilj da se našim lokalnim proizvođačima pomogne na način da im se otvori jedan simpatičan, novi prodajni kanal u centru grada, rekao je direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić
Marin GOSPIĆ
Zajednička fotografija za uspomenu

Zadar je vratio komadić svoje »duše« - Staru pijacu, mjesto na gradskoj tržnici gdje se od jučer, svakim danom od 8 do 15 sati mogu kupiti proizvodi malih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pa tako sve do listopada. Pijacu je otvorila Turistička zajednica Dugog otoka uz njihove tradicionalne delicije, ali i Saljani koji su u nošnjama zaplesali svoj tradicionalni ples.

Mirisale su frite na sve strane, moglo se probati domaće maslinovo ulje, a Zadrani i mnogobrojni turisti bili su oduševljeni... Zadovoljstvo što se pomno planirana ideja napokon i realizirala, nije krio ni direktor zadarske tržnice Tomislav Letinić.
- Ovim smo projektom krenuli prošle godine. Najteže je bilo povezati sve naše lokalne proizvođače, objasniti im ideju i nagovoriti ih da se priključe ovom projektu koji je u prvom redu ima za cilj da se našim lokalnim proizvođačima pomogne na način da im se otvori jedan simpatičan, novi prodajni kanal u centru grada koji bi bio zanimljiv domaćim ljudima, a naravno i turistima u sezoni i da im se što više olakša prodaja njihovih proizvoda kako bi mogli fokusirati na ono u čemu su najbolji, a to je proizvodnja. Ja se nadam da će se svi naši lokalni proizvođači koje smo kontaktirali, ali i oni koje ćemo tek, kontaktirati odazvati i da će prihvatiti ovu priliku koja traje pet godina od travnja do kraja lipnja gdje će moći zajedno s Tržnicom Zadar i turističkim zajednicama promovirati svoje proizvode, običaje, tradiciju, kulturnu baštinu i sve ostalo - rekao je direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić.
Dodao je kako ne namjerava samo stati na Staroj pijaci jer bi htio da se projekt dalje razvija. U planu je naime, nternetska stranica gdje će ponuda OPG-ovaca biti prezentirana i na puno stranih jezika tako da gosti prije nego što dođu na samu tržnicu imaju mogućnost da se s proizvodima i ponudom upoznaju i preko interneta.
Velika stvar za grad
Jedan od onih koji se među prvima predstavio na svom štandu je i Ivan Lukšić proizvođač meda i pčelinjih proizvoda iz Verunića koji je rekao kako je oduševljen idejom o otvaranju Stare pijace i kako mu je iznimno drago da se cijela priča napokon i ostvarila.
- Jako smo zadovoljni radom novog direktora zadarske tržnice. Jako je lijepo uređeno, a i lokacija je odlična. Može se osjetiti »čar« prošlih vremena i uživati u tradiciji i izvornosti. Siguran sam da će svakom onom tko dođe na Staru pijacu biti drago, a mislim da je to i poseban doživljaj za turiste. Atmosfera je odlična i jako pozitivna - rekao je Ivan Lukšić, dok je njegova kolegica sa susjednog štanda, Senka Otavijević iz Sutomišćice priznala kako je bila skeptična i pomalo sumnjičava da će doista do otvorenja Stare pijace i doći jer, kako je rekla, to se trebalo dogoditi još prošle godine.
- Odlična ideja koja se realizirala i nadam se da će ova Stara pijaca i zaživjeti i postati dio identieta grada, a možda i zadarski brend. Pohvalno za cijeli grad da misle na nas, da nas potiči i daju podršku u onome što radimo, da se naši autohtoni proizvodi sa otoka prezentiraju i prodaju i da ih može vidjeti i doživjeti cijeli svijet. Mislim da je ovo doista velika stvar koja se dogodila za Zadar - rekla je Senka Otavijević čiji OPG proizvodi sve od masline i maslinovog drva - suvenire, nakit...

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)