Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prostor za uživanje u tradiciji i izvornosti

22.06.2019. 16:34
Prostor za uživanje u tradiciji i izvornosti


Zadar je vratio komadić svoje »duše« – Staru pijacu, mjesto na gradskoj tržnici gdje se od jučer, svakim danom od 8 do 15 sati mogu kupiti proizvodi malih, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pa tako sve do listopada. Pijacu je otvorila Turistička zajednica Dugog otoka uz njihove tradicionalne delicije, ali i Saljani koji su u nošnjama zaplesali svoj tradicionalni ples.
Mirisale su frite na sve strane, moglo se probati domaće maslinovo ulje, a Zadrani i mnogobrojni turisti bili su oduševljeni… Zadovoljstvo što se pomno planirana ideja napokon i realizirala, nije krio ni direktor zadarske tržnice Tomislav Letinić.
– Ovim smo projektom krenuli prošle godine. Najteže je bilo povezati sve naše lokalne proizvođače, objasniti im ideju i nagovoriti ih da se priključe ovom projektu koji je u prvom redu ima za cilj da se našim lokalnim proizvođačima pomogne na način da im se otvori jedan simpatičan, novi prodajni kanal u centru grada koji bi bio zanimljiv domaćim ljudima, a naravno i turistima u sezoni i da im se što više olakša prodaja njihovih proizvoda kako bi mogli fokusirati na ono u čemu su najbolji, a to je proizvodnja. Ja se nadam da će se svi naši lokalni proizvođači koje smo kontaktirali, ali i oni koje ćemo tek, kontaktirati odazvati i da će prihvatiti ovu priliku koja traje pet godina od travnja do kraja lipnja gdje će moći zajedno s Tržnicom Zadar i turističkim zajednicama promovirati svoje proizvode, običaje, tradiciju, kulturnu baštinu i sve ostalo – rekao je direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić.
Dodao je kako ne namjerava samo stati na Staroj pijaci jer bi htio da se projekt dalje razvija. U planu je naime, nternetska stranica gdje će ponuda OPG-ovaca biti prezentirana i na puno stranih jezika tako da gosti prije nego što dođu na samu tržnicu imaju mogućnost da se s proizvodima i ponudom upoznaju i preko interneta.
Velika stvar za grad
Jedan od onih koji se među prvima predstavio na svom štandu je i Ivan Lukšić proizvođač meda i pčelinjih proizvoda iz Verunića koji je rekao kako je oduševljen idejom o otvaranju Stare pijace i kako mu je iznimno drago da se cijela priča napokon i ostvarila.
– Jako smo zadovoljni radom novog direktora zadarske tržnice. Jako je lijepo uređeno, a i lokacija je odlična. Može se osjetiti »čar« prošlih vremena i uživati u tradiciji i izvornosti. Siguran sam da će svakom onom tko dođe na Staru pijacu biti drago, a mislim da je to i poseban doživljaj za turiste. Atmosfera je odlična i jako pozitivna – rekao je Ivan Lukšić, dok je njegova kolegica sa susjednog štanda, Senka Otavijević iz Sutomišćice priznala kako je bila skeptična i pomalo sumnjičava da će doista do otvorenja Stare pijace i doći jer, kako je rekla, to se trebalo dogoditi još prošle godine.
– Odlična ideja koja se realizirala i nadam se da će ova Stara pijaca i zaživjeti i postati dio identieta grada, a možda i zadarski brend. Pohvalno za cijeli grad da misle na nas, da nas potiči i daju podršku u onome što radimo, da se naši autohtoni proizvodi sa otoka prezentiraju i prodaju i da ih može vidjeti i doživjeti cijeli svijet. Mislim da je ovo doista velika stvar koja se dogodila za Zadar – rekla je Senka Otavijević čiji OPG proizvodi sve od masline i maslinovog drva – suvenire, nakit…