Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Epidemiolog kaže da u teoriji postoji mogućnost da se zarazio i Plenković. Oglasili se iz Vlade

22.06.2020. 07:02


Iz Vlade RH poručili su kako Andrej Plenković nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Grigorom Dimitrovim, te da je on napustio Hrvatsku prije nego li je premijer uopće došao na Adria Tour u Zadru.
Iako fotografije koje je objavio Hrvatski teniski savez pokazuju da se Plenković u Zadru nije baš držao socijalne distance, iz Vlade su za Index rekli kako je na turniru bio kratko, te se nije dugo zadržavao. Tek kratko u kontaktu je bio i s Novakom Đokovićem, koji je prethodno duže vremena proveo s Dimitrovim.
Epidemiolog Bernard Kaić smatra da sve ljude koji su bili u kontaktu s Dimitrovim treba staviti u samoizolaciju i testirati, čak i one koji ne razviju simptome.
“Prema uputama za sportska natjecanja na otvorenom koje smo objavili na službenim stranicama HZJZ-a jasno smo naveli preporuku da se između sportaša i publike nužno održava razmak od barem 1,5 metra. Ako se zaraženi tenisač toga nije pridržavao, ovo je propust”, prokomentirao je Kaić i potom se osvrnuo na kontakt Plenkovića s Dimitrovim.
“Košarka je sport gdje ima bliskog kontakta, to je sigurno. No ne mora značiti da se Dimitrov prilikom te igre zarazio Đokovića ili nekoga od ostalih tenisača. No, ako su Đoković i Dimitrov bili u bliskom kontaktu igrajući košarku, a dva dana nakon je premijer bio u kontaktu s Đokovićem, postoji teoretska mogućnost da mu je prenio zarazu. Sada nema druge nego točno procijeniti s kime je sve Dimitrov bio u kontaktu. Te njegove kontakte staviti u samoizolaciju i sve ih testirati, nema druge. Vrlo je važno identificirati sve kontakte, da se nekoga ne propusti. Međutim, moram reći da mi ništa od ovog zapravo nije iznenađujuće, vidim na svakom koraku da se ljudi ne pridržavaju mjera”, ustvrdio je epidemiolog.