Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Medić: “Tenisači i osoblje timova testirani na vlastito potraživanje. U samoizolaciji 50-ak osoba, među njima i župan Longin i gradonačelnik Dukić”

22.06.2020. 11:03


Nakon što je jučer nešto prije 20 sati objavljeno kako je bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozitivan na Covid-19, zbog čega je uslijedilo i otkazivanje finalnog dvoboja između najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića i Rusa Andreja Rubljova te koncerta Petra Graše, u kasnim večernjim satima u Zavodu za javno zdravstvo Zadar uslijedila su brojna testiranja sudionika teniskog spektakla na Višnjiku, Adria Tour. 
Iako se već ranije doznalo da je osim Dimitrova na Covid-19 pozitivan i Borna Ćorić te još dva člana timova, Marko Paniki, kondicijski trener Novaka Đokovića te Christian Groh, trener Grigora Dimitrova, na današnjoj konferenciji za novinare cijelu situaciju oko teniskog turnira i koronavirusa pojasnio je zadarski epidemiolog, dr. Alan Medić.
– Dobili smo dojavu kako je jedan bugarski tenisač pozitivan na koronavirus, stoga su sinoć iz Hrvatskog teniskog saveza i organizatori turnira odlučili testirati još 22 tenisača i članove timova. To je bilo na njihovo privatno potraživanje, sve su uredno platili, a mi djelatnici Zavoda za javno zdravstvo organizirali smo svoje timove  te smo sinoć testirali te ljude. Među 22 testirane osobe našli smo tri pozitivna na koronavirus. Radi se o jednom našem reprezentativcu, osobi njemačkog državljanstva koji je kondicioni trener bugarskoj reprezentaciji te fizioterapeutu iz tima Novaka Đokovića, kazao je dr. Medić te dodao:
– Danas još provodimo testiranja, otvoren je naš laboratorij u Zavodu za javno zdravstvo, cijeli dan je na dispoziciji kako bi kolege za svaku osobu koja je bila u direktnom bliskom kontaktu s ovim tenisačima, odnosno osobljem timova, procijenila rizik za stjecanje Covida – 19 i na osnovu toga im otvorili samoizolacije.  Dakle radi se o vremenskom periodu od 14 dana i o osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima, odnosno da su se rukovale, bile u bliskom kontaktu manjem od 1,5 m duže od 15 minuta, pričali i razgovarali s pozitivnim osobama, takve osobe stavljamo u samoizolaciju.
Dr. Medić je kazao da su župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić također u samoizolaciji zbog bliskih kontakata s tenisačima i osobljem timova..
Testirano je ukupno 50-ak osoba, a dr. Medić je istaknuo kako je puno važnija samoizolacija nego sami testovi.
Kazao je kako se upravo dezinficira ŠC Višnjik, kao i restorani u kojima su jeli zaraženi tenisači i osobe koje su bile s njima, te će već sutra moći normalno nastaviti s radom..
Najavljen je i dolazak ministra zdravstva Vilija Beroša Općoj bolnici Zadar oko 13.30 sati.