Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NAKON POVRATKA VIRUSA Beroš: Ovo je jedno veliko upozorenje svima nama

22.06.2020. 15:25


Ministar zdravstva, Vili Beroš, doputovao je u hitan posjet Zadru kako bi dao potporu djelatnicima zadarske bolnice i Epidemiološkoj službi jer "one su temelj postupanja u ovakvom trenutku".
Naime, razvoj situacije nakon pojave virusa na Adria touru stavio je u pripravnost sve zadarske zdravstvene službe te je i bolnica donijela mjeru zabrane posjeta pacijentima. U pripravnosti su i svi timovi Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, no Beroš ipak smiruje situaciju tvrdeći kako je riječ o nečem očekivanom i po njemu nimalo alarmantnom:
– Sratan sam i zadovoljan što se Epidemiološka služba brzo organizirala, stvoreni su timovi koji su u epidemiološkom smislu brzo postupali, napravili izvide te 47 ljudi stavili u samoizolaciju i primili preko 600 poziva zabrinutih građana. Zahvaljujem bolničkom stožeru na brzim mjerama koje su poduzeli, a to su zabrana posjeta, aktiviranje COVID kapaciteta kojih su imali od ranije, obvezali sve djelatnike na nošenje maski i reagirali na adekvatan način. Međutim, dogodilo se što se dogodilo, a to je dokaz da u ovoj borbi sa koronaviruom situacija još nije pri kraju, ona traje. Stoga moramo i nadalje biti odgovorni i oprezni, to je osnova našega postupanja – poručio je ministar, napominjući kako je virus još uvijek oko nas te ga ima i u susjednim zemljama:


Nema masovnih okupljanja


– Lako je moguće da dolaskom određenih građana dođe i virus. Potpuno je jasno da održavajući adekvatnu distancu, izbjegavajući fizičke kontakte i održavajući higijenu najbolje sprječavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije napravljeno i stoga još jednom pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja, a ona su moguća jer smo se otvorili životnim aktivnostima, da se striktno pridržavaju preporučenih mjera. Reći ću i to da ovo više nije preporuka, već naš zadatak i obaveza. Zna se kako se može i mora organizirati neka aktivnost na otvorenom, tako da je ovo jedno veliko upozorenje svima nama da moramo biti oprezniji – bio je otvoren Beroš.
Jesu li pak zakazali epidemiolozi koji nisu inzistirali na testiranju tenisača uoči početka turnir s obzirom da dolaze iz inozemstva, pitali su novinari ministra.
– Nisu, jer su tenisači došli iz Hrvatske, a zna se tko i pod kakvim uvjetima može doći iz RH, a to je opravdani ekonomski razlog. U slučaju da netko nije bolestan i nema simptome, ne mora se testirati, odnosno testiranje prema današnjim propisima nije potrebno. Građani Repubike Srbije koji dolaze u Hrvatsku ne moraju nužno biti testirani i mogu doći iz opravdanih ekonomskih razloga ukoliko nisu bolesni i ne pokazuju simptome bolesti. Masovnih okupljanja nema, samo onih koji se organiziraju prema epidemiološkom okviru, a to je da svaka druga stolica mora biti prazna, da se moraju izbjegavati fizički kontakti i održavati razmak – izjavio je Beroš, odgovarajući i na pitanje hoće li netko pravno odgovarati zbog propusta organizatora u mjerama zaštite:




Inspekcija će utvrditi odgovornost organizatora


– Riječ je o postupanju drugih institucija, odnosno sanitarne i ostalih inspekcija te vjerujem da će oni postupati. Ono što naglašavam je da, osim represije, razmišljamo o prevenciji, a ono što svi skupa kao građani i društvo možemo napraviti je poštivati ove mjere, pa ćemo izbjeći mogućnost širenja virusa – naglasio je Beroš.
Novinare je zanimalo i kako će se događaj na Adria touru odraziti na druga sportska događanja, odnosno hoće li Stožer pooštriti mjere zabranjujući dolaske navijača na utakmice?
– Želio bih da se ova situacija reflektira na sve ostale organizatore kako bi bili svjesni svoje odgovornosti u adekvatnom poštivanju preporučenih mjera. Tu moramo biti dosljedni i ukoliko je potrebno ostvariti fizičku distancu, ne možemo sjediti stolac do stolca, to je vrlo jasno i jednostavno – poručio je ministar, pojašnjavajući i hoće li Zadar ići u karantenu ili će se život nastaviti uobičajeno:
– Ovo što se je dogodilo je realnost novog normalnog. Ovo nije neočekivano, naš zdravstveni epidemiološki sustav je na ovo spreman. Očekivali smo ovakva zbivanja i imamo niz mogućih odgovora, no u ovom trenutku epidemiološka situacija nije takva da bi zahtijevala bilo kakve dodatne epidemiološke mjere. Treba napomenuti da je jučer obavljeno 20 testiranja, od kojih su tri bila pozitivna. Danas su u tri navrata vršena testiranja i svi su negativni, a za ostale ćemo znati večeras – istaknuo je Beroš.


Vrlo dobra epidemiološka situacija


Što se tiče testiranja onih koji u našu zemlju ulaze iz BiH te mjere samoizolacije za njih, odgovorio je da su mjere na granicama jasno propisane i odraz su aktualne eidemioloke situacije:
– Od početka ove krize rukovodimo se vrlo jasnim elementima, a to je epidemiološka situacija. Sadašnja je vrlo dobra i jedna od najboljih u Europi, međtim ukoliko se ona bude pogoršavala, a pogotovo ukoliko detektramo da iz određenih područja stiže više inficiranih bolesnika, naravno da će se poduzimati sve potrebne mjere – zaključio je ministar, dodajući:
– Epidemiološka slika u Zadru u ovom trenutku nije znatno pogoršana, a što će biti kroz nekoliko dana, ne znam. Budemo li pametni i ako svi skupa kao građani budemo odgovorni kao što smo bili u ožujku i travnju, širenja virusa sigurno neće biti.