Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ispit nije bio težak, ali je iščitavanje tekstova oduzelo puno vremena

22.06.2021. 10:43


Zadarski maturanti jučer su se zaputili prema svojim školama kako bi pisali test iz hrvatskog jezika na višoj razini. Nakon ispita zaputili smo se prema zadarskim srednjim školama u Parku Vladimira Nazora, kako bismo provjerili kakvi su dojmovi maturanata nakon ispita. U srijedu je na rasporedu test iz hrvatskog jezika na nižoj, B razini, dok su eseji iz hrvatskog jezika na rasporedu 24. lipnja na A razini i 25. lipnja na B razini.


Najteža gramatika
Ono što smo mogli zaključiti iz razgovora s maturantima jest da im ispit nije bio pretežak. Svatko je imao jedan dio koji mu je išao teže, ali su zadovoljni učinjenim. Kazali su nam kako, za razliku od nekih prijašnjih ispita, ove godine nije bilo spornih pitanja ili gradiva koje nije bilo obrađeno na nastavi.
– Ispit je prošao u redu. Nije bio niti prelak, niti pretežak. Ja sam se za njega pripremala oko dva tjedna. Imali smo dovoljno vremena za sve zadatke. Ja sam čak i ranije završila, uspjela sam i sve zadatke još jednom pregledati. Najteži dio ispita bili su mi polazni tekstovi, koji su bili dugi za čitanje i komplicirani, kazala je Sara iz Gimnazije Jurja Barakovića, dok njezina kolegica Mihaela, također učenica Gimnazije Jurja Barakovića ističe kako joj je ispit bio malo teži nego što je prvotno očekivala.
– Ispit je bio malo teži nego što sam očekivala. Za razliku od Sare, meni je najteža bila gramatika. Za ispit sam se počela pripremati pet dana ranije. I ja sam uspjela sve završiti i provjeriti prije isteka roka za pisanje testa, rekla je Mihalea.


Bez spornih zadataka
Maturanti koje smo sreli nakon završetka ispita potvrdili su nam kako im ove godine nije bilo spornih ili nejasnih zadataka u testu.
– Meni ispit nije bio težak. Čak se ponovilo i pet pitanja od prošle godine, tzv. sidrišnih pitanja. U pitanjima iz gramatike nije bilo ništa sporno, tako da se niti jedan zadatak nije naročito isticao po težini, kazao je Martin iz Gimnazije Vladimira Nazora te dodao kako mu je skoro ponestalo vremena za sve jer su mu polazni tekstovi oduzeli dosta vremena.
– Ono što je meni osobno oduzelo više vremena su bili polazni tekstovi, kojih je bilo deset, te mi je njihovo iščitavanje oduzelo puno vremena. Sve u svemu, stigao sam napisati sve zadatke. Ispit ove godine, za razliku od komentara koji smo slušali ranijih godina, nije bio pretežak te ja nisam zamijetio niti jedan zadatak ili pitanje koje nismo obrađivali u posljednje četiri godine nastave, zaključio je Martin.