Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Nadam se da će turisti uskoro otvoriti novčanike i pomoći nam da preživimo«

22.06.2021. 10:39


Iako se po gradu može čuti da se turisti napokon vraćaju te kako možemo očekivati dobru sezonu unatoč pandemiji koronavirusa, prodavači suvenira uz zadarsku rivu nisu toliko optimistični. Pitali smo ih kako im ide poslovanje, koliko im fali dolazak gostiju s kruzera te što očekuju od ove sezone. Nitko ne poriče kako turista ima, ali realno stanje nije tako bajno. Posjetitelji većinom razgledavaju, ali ništa ne kupuju. Zbog toga je većina prodavača suzdržana te se ne bavi dugoročnim projekcijama. svi se jedino nadaju kako će špica sezone ispuniti njihova očekivanja te im barem malo olakšati muke.


Oprezne prognoze
Ne može se ne primijetiti kako se turisti polako vraćaju u grad. Iako se najavljuje dobra turistička sezona, naročito u srpnju i kolovozu, zadarski prodavači suvenira su i dalje oprezni i u strahu.
– Iako svi govore kako se turisti polako vraćaju u grad, mi to zasada ne vidimo i ne osjetimo. Prošle smo godine otvorili tek 28. lipnja, a prve smo turiste ugledali tek sredinom srpnja, dok smo ove godine otvorili početkom lipnja. Nadam se kako će ova sezona proteći bolje, te kako nam se neće ponoviti situacija od prošlog ljeta. Sve je bilo dobro, dok nas susjedne zemlje nisu stavile na crvenu listu te kada su skoro svi turisti u kratkom roku napustili grad, objašnjava Žarko i dodaje kako se itekako osjeti izostanak kruzerskih gostiju.
– Izostali su kruzeri i učenički izleti, što znači da ostvarujemo oko 10 posto prometa, u odnosu na razdoblje prije pandemije. Iako i mi primjećujemo da se turisti polako vraćaju, da su opušteni i žele uživati u našem gradu, nadam se da će uskoro otvoriti novčanike i pomoći nam da preživimo, objašnjava Žarko.


Fali svaki gost
Ugostitelji i turistički djelatnici imaju velika očekivanja od ove turističke sezone, naročito od srpnja i kolovoza. Zasada se grad tek polako budi, turisti su tu, ali to ipak nije to, nije dovoljno i svi se nadaju kako će se stanje što prije promijeniti nabolje.
– Naravno da se osjeti izostanak kruzeraša, ali ne samo i njih. Fali nam svaki gost, bez obzira na to kako stigne do našeg grada. Očekivanja su ipak bolja nego prošle godine. Posao zasada ide loše, a pošto je prošle godine bilo jako loše, možemo reći da je napredak vidljiv, kaže Damir i dodaje kako je ipak bilo posla.
– Ako se nastavi trend, vjerujem da ćemo imati uspješnu sezonu. Realno stanje za nas je još uvijek katastrofalno te ukoliko se nastavi, polako idemo prema propasti. Ukoliko špica sezone podbaci, onda smo svi tek u velikim problemima. Zasada se suzdržavamo od negativnih projekcija, jer vjerujemo da i turisti žele putovati i kupiti uspomenu na naš lijepi grad, zaključuje Damir.