Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OŠ Vladimira Nazora postala svjetska referenca za održivi dizajn škola

22.06.2021. 12:03


U ravnokotarskoj Škabrnji održana je svečana ceremonija simboličnog otvaranja Osnovne škole Vladimira Nazora nakon uspješno odrađenog projekta »Sretna škola Plave ekonomije«, dobitnika Zayed Sustainabilty Prize u Abu Dhabiu 2018., kao najbolji školski projekt Europe. Osim ravnatelja Marina Pavičića za nagradu su među zaslužnima su učiteljice Ivana Ražov i Ina Matijević te tadašnja učenica 8. razreda Leonarda Škara.
– Projekt je proglašen jednim od najuspješnijih projekta Zayed Sustainability Prize u povijesti i video o Škabrnji ide u cijeli svijet na pet jezika UN-a iz Abu Dhabia, kazala je Ina Matijević.
Ravnatelj OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje prof. Marin Pavičić i nastavnica Ivana Ražov predstavili su rezultate projekta »Sretna škola plave ekonomije«.


Od ideje do nove stvarnosti
– Prošlo je tri godine od oblikovanja ideje do proslave nove stvarnosti. Učenici, roditelji i vodstvo škole htjeli su premostiti jednom zauvijek sve drame nanesene Domovinskim ratom transformirajući školu u primjer iz kojeg svijet može učiti, kazao je Pavičić.
Projekt je 2018. godine osvojio Zayed Sustainability Prize za kategoriju Globalnih srednjih škola koju dodjeljuje vodstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata u čast Sheikha Zayeda, osnivača UAE u iznosu od 100.000 američkih dolara. Nagrada je bila početak za dodatnih 700 tisuća eura zahvaljujući investiciji Zadarske županije i EU fondova.
– Projektni tim škole uspio je prevladati sve poteškoće i nepovjerenje da je mala škola sposobna biti lider u dizajnu održivih škola. Na krovu škole je postavljena solarna elektrana od 30 kW koja napaja LED rasvjetu i solarne ruksake, internet i električno vozilo nabavljeno za potrebe školske kuhinje i učeničke zadruge Maslina koja prodaje maslinovo ulje, rekao je Pavičić predstavljajući projekt u atriju škole.


Bežična mreža nove generacije
Završena je i energetska obnova škole iz sredstava Europske unije i Zadarske županije, čime je škola iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A. U suradnji s udrugom UZOR organizirana je i edukacija o razvrstavanju otpada s ciljem uspostavljanja eko otoka za otpad koji se generira u školi, a učenici su stekli nova znanja o različitim vrstama i tokovima otpada.
– U okviru projekta e-Škole koji doprinosi digitalnoj transformaciji obrazovnih i administrativnih procesa u obrazovnome sustavu, CARNET je u OŠ Vladimira Nazora postavio bežičnu mrežu nove generacije koja podržava WiFi6 standard. Time je omogućeno provođenje pilot projekta instaliranja jedne pristupne točke bazirane na LiFi (light fidelity) tehnologiji koja, umjesto radiovalova, koristi LED svjetlo za prijenos podataka. Tako je škola u Škabrnji postala i jedna od prvih u Hrvatskoj i Europi koja je implementirala LiFi, ponosno ističe Pavičić.




Inspiracija škola diljem svijeta
Na svečanosti je nazočio i Ivan Škara, novi načelnik Škabrnje. Svečanom ugođaju pridonijele su prof. Marta Dević na glasoviru, a pjevale su učenice Tereza Kresoja i Marija Škara. Program na hrvatskom i engleskom vodili su Gabrijela Perica i Filip Ivković, dok je prevoditeljica bila Leonarda Škara.
– Prva ste škola u Hrvatskoj koja ima ovakvu tehnologiju. Uspjeh vaše škole bit će inspiracija seoskim školama diljem svijeta pokazujući kako je nova budućnost moguća iako su drame prošlosti teške za prevladati, istaknuo je prof. Gunter Pauli poznat kao ‘’Steve Jobs održivog razvoja’’ koji predstavlja Zayed Nagradu gdje je član odbora za škole.


Nova filozofija odgoja i obrazovanja
– Imate izvrsni školski tim učitelja, veliku energiju i potencijal da povedete Hrvatsku u budućnost, mišljenja je Pauli iz Belgije, poliglot koji govori sedam jezika i otac šestero djece, pet sinova i kćerke.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raduje se što su učenici i zaposlenici Osnovne škole Vladimira Nazora, iz male zadarske općine Škabrnja svojim projektom osvojili nagradu od 100.000 dolara na natječaju Zayed Sustainability Prize.
– Projekti poput ovoga te nagrada »Sretne škole plave ekonomije« poticaj su, primjer i izazov djeci, mladima i svima nama da se odgovorno ponašamo i brinemo za kvalitetu života uvažavajući razvoj i zaštitu okoliša, bez ugrožavanja života budućih generacija, izjavila je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Nazočnima se obratio i Ivan Šimunić, županijski pročelnik za edukaciju, koji je između ostalog pohvalio govor prof. Gunter Paulija kao »novu filozofiju odgoja i obrazovanje te nove moderne politike«.