Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Temelji Hrvatske davno su utkani”

22.06.2021. 11:05


U povodu državnog praznika, Dana antifašističke borbe, jutros su gradonačelnik grada Zadra, Branko Dukić i župan Zadarske županije, Božidar Longin sa suradnicima položili lovorov vijenac na Spomen-obilježje na Narodnom trgu u znak sjećanja i dubokog pijeteta prema svim poginulima u antifašističkoj borbi i svim civilnim žrtvama fašističkog terora.
Ovim činom sjećanja odana je počast svim zadarskim rodoljubima koji su utkali svoje živote u obranu našega grada od fašističkih okupatora.
Antifašizam je temelj suvremenog društva Hrvatske i Europe, vrijednost za koju se Republika Hrvatska zalaže i koja je potvrđena u Izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora. Na Dan antifašističke borbe prisjeća se osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine.
Osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala velik doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. Današnja Republika Hrvatska, koja je svoju slobodu izborila u Domovinskom ratu, privržena je temeljnim demokratskim vrijednostima – miru, slobodi, demokraciji, vladavini prava, poštovanju ljudskog dostojanstva, zaštiti ljudskih prava, nediskriminaciji, toleranciji i odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.
– Hrvatski je narod stoljećima bio ugnjetavan, 90-ih godina okrunili smo borbu za neovisnost i imamo sada slobodnu državu, svoju državu, kazao je gradonačelnik Dukić dodavši da vjeruje da će tako i ostati.
Župan Longin također je iskazao značaj borbe kako za Zadrane, tako i za čitavu Lijepu Našu.
– Položivši vijenac, odali smo pijetet svim onima koji su svoje živote utkali u danas slobodni Zadar, u danas slobodnu Hrvatsku. Temelji Hrvatske su davno utkani i hvala svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku i slobodni Zadar, zaključio je Longin.