Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žele zaštitu podvodne arheološke baštine u Europi

22.06.2021. 12:08


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) pokrenuo je u 2020. godini inicijativu za osnivanjem tima stručnjaka iz zemalja srednje i jugoistočne Europe na zaštiti podvodne arheološke baštine. S tim je ciljem ovih dana održan prvi sastanak nove mreže pod nazivom ‘’Underwater Archaeology Task Team’’ (UATT) na kojem su sudjelovali predstavnici 17 zemalja (Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Italije, Mađarske, Republike Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske).


Dogovor oko budućih projekata
U cilju jačanja svijesti javnosti i većeg sudjelovanja zajednice u prepoznavanju i borbi protiv stalnih prijetnji podvodnoj kulturnoj baštini, namjera Centra bila je okupiti mlade i renomirane stručnjake kako bi se umrežavanjem prikupili dostupni podaci o stanju, vrijednosti i kontekstu podvodne arheološke baštine u Europi.
– Sudionici sastanka bili su podvodni arheolozi koji su tijekom protekloga desetljeća sudjelovali u raznim aktivnostima koje je MCPA organizirao – od tečajeva, konferencija i suradnji na raznim projektima te je namjera bila da se u sklopu organiziranja UATT tima nastavi suradnja i ne budućim aktivnostima, objasnila je Doris Kurtov, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i fondove dodajući kako je osnovni cilj sastanka bio definirati financijski okvir tima.
– Intencija je bila povezati se i sa zemljama koje nemaju razvijenu podvodnu arheologiju, ali imaju značajne povijesne kontakte kako bi se udruživanjem resursa i umrežavanjem prikupili podaci o stanju, vrijednosti i kontekstu podvodne arheološke baštine te planirali daljnji koraci suradnje. Osnovni cilj sastanka bio je definiranje organizacijskog okvira i plana financiranja UATT tima, osnivanje savjetodavnoga tijela, pokretanje baze podataka sudionika i njihovih resursa te dogovor oko budućih zajedničkih aktivnosti i projekata koji bi se tijekom narednog razdoblja provodili u pojedinoj zemlji, navela je Kurtov.


Nedostatak kadra
Na 7. ministarskoj konferenciji Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe – jačanje kulture za održivi razvoj, koja je održana 25. svibnja 2021. pod predsjedanjem Grčke, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek pozdravila je inicijativu MCPA Zadar te ministrima i visokim dužnosnicima zemalja članica SMKJIE istaknula važnost pružanja podrške projektu kojeg provode stručnjaci zemalja članica ove mreže na zaštiti podvodne kulturne baštine.
– U uvodnom obraćanju sudionike je pozdravio ravnatelj Centra Mladen Pešić, te glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek, u ime Ministarstva kulture i medija. Potom su sudionici iz svake zemlje predstavili zakonodavni okvir, postupak i način izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u svojim zemljama i ukazali na pojedine prepreke s kojima se suočavaju u svojim zemljama, a tiču se zaštite podvodne baštine, kazala je Kurtov dodajući kako je zajednički problem nedostatak stručnog kadra te nedovoljna financijska izdvajanja za podvodna arheološka istraživanja i izostanak ratifikacije UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne baštine.
– Zaključeno je kako su razmjene znanja i iskustava, profesionalno umrežavanje, a posebno kontinuirano obrazovanje stručnjaka nužni u borbi protiv stalnih prijetnji podvodnoj arheološkoj baštini. Tijekom diskusije razvile su se i ideje o načinima na koje bi međunarodni tim stručnjaka mogao organizirati pojedine aktivnosti u zemljama koje su se priključile inicijativi, a konkretne prijedloge sudionici će dostaviti u narednom periodu, kazala je Kurtov te dodala kako je drugog dana MCPA tim podvodnih arheologa organizirao zaron kod Vrgade ispred Pakoštana gdje se mogu vidjeti ostaci rimskog brodoloma.
Sudionici su po završetku iskazali zadovoljstvo organiziranim susretom u Zadru te istaknuli interes za pokretanjem zajedničkih projekata u budućnosti.