Gradonačelnik i vijećnici šokirani troškovima smještaja košarkaša

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Većinom glasova vijećnici podržali odobravanje kredita za spas Liburnije i KK Zadra
U burnoj raspravi oporbeni vijećnici iznijeli su puno zamjerki na upravljanje Liburnijom i KK Zadrom
Vedran SITNICA
Gradski vijećnici su iz drugog pokušaja odobrili kreditno zaduženje Liburnije i KK Zadra

Vruća atmosfera bila je jučer na sjednici Gradskog vijeća kada je na dnevni red došao Prijedlog odluke o davanju suglasnosti i jamstva trgovačkom društvu Liburnija d.o.o. Zadar. Prvi je u ime vijećnika HDZ-a za govornicu izašao Damir Burčul kazavši će oni podržati kredit u iznosu od 10 milijuna kuna.

- Ova tvrtka ima najmanje subvencija u Hrvatskoj, a ljudi ovise o tim sredstvima, zaključio je Burčul.

Daniel Radeta, vijećnik SDP-a, nadovezao se kazavši kako se stalno govori da radnici ovise o ovom kreditu što, kako tvrdi, nije istina jer su sredstva za njihove plaće osigurana. Upozorio je i na nepravednu raspodjelu financija za Liburniju.

- Grad Zadar financira javni prijevoz, a nešto sitno, oko 200 do 300 tisuća kuna daje i Obrovac i više nitko! Niti jedna općina ni grad ne daju ništa Liburniji, rekao je Radeta.

Ustvrdio je kako ova gradska tvrtka propada već godinama, među ostalim i zbog zapuštenih poslovnih prostora na Autobusnom kolodvoru, nedovoljno garderobi, javnih WC-a...

- Liburnija je propustila priliku povećati svoje prihode ne samo kroz javni prijevoz, već i kroz najam svojih prostora, a tisuće kvadrata zjapi prazno, rekao je SDP-ov vijećnik, te dodao kako je to sramota direktora.

Plaće u Liburniji

- Radnike Liburnije brine kolektivni ugovor, a pitaju se hoće li svi zaposlenici dobiti povećanje plaće od 10 posto ili samo vozači, rekao je Radeta.

Rino Rados, iz Kluba vijećnika Enija Meštrovića rekao je kako su razgovarali s radnicima, predstavnicima sindikata i direktorom te kako nikakve anomalije nisu nađene u poslovanju ove gradske tvrtke, na što mu je Radeta dobacio kako je ukupan prihod od najma poslovnih prostora za 2020. godinu tek 800 tisuća kuna što je, kako kaže, sramota.

Danijela Vukoša, vijećnica SDP-a, izjavila je kako se ovim kreditom manipulira građane te kako se direktor i pročelnci sramotno skrivaju iza potplaćenih radnika u Liburniji.

- Pitam se zbog čega Grad Zadar ne subvencionira Liburniju većim iznosom od 7,5 milijuna kuna, jer primjerice Pula koja je manja od Zadra za svoj javni prijevoz izdvaja 15 milijuna kuna, kazao je Ante Rubeša iz Akcije mladih.

Vijećnik Enio Meštrović rekao je kako su vijećnici dovedeni pred zid i moraju dignuti ruku za ovaj kredit kako bi spasili tvrtku.

- Naš kolega, ekonomist, Manolo Brkić bio je u Liburniji i zatražio je uvid u financije. Meni su doma dolazili radnici i molili me da i pomognemo, zvao nas je i direktor Šimunov na razgovore. Slažem se s Radetom i Rubešom da dogodine u NO Liburnije uđe netko tko nije iz HDZ-a, rekao je Meštrović.

Točka je nakon poduže rasprave usvojena sa 17 glasova za, pet protiv i dvoje suzdržanih.

Nakon ove točke, na red je došla uvijek vruća tema - KK Zadar, točnije glasalo se o davanju suglasnosti i jamstva sportskom dioničkom društvu KK Zadar.

- Košarkaškom klubu potreban je kratkoročni kredit od 3,7 milijuna kuna koji bi se jednokratno otplatio do 31. siječnja 2023. godine, rekao je pročelnik financija Ivan Mijolović.

A tada je za govornicu izašao Ante Rubeša koji je inače i u NO KK Zadra i javnosti prezentirao račune za troškove smještaja igrača KK Zadar prošle godine u iznosu od nevjerojatnih pola milijuna kuna.

- Imamo ovdje i situacije da smo igraču koji na kraju nije igrao za Zadar smještaj platili pet tisuću eura, a drugi igrač je uz plaću od 10 tisuća eura na korištenje dobio službeni auto i dvije tisuće kuna za taksi. Sada već bivši direktor Željko Žilavec ponašao se u Klubu kao pijani miljarder, on je najobičniji kokošar! U nekoliko godina koliko je bio na čelu KK Zadar nije uspio dovesti niti jednog ozbiljnog sponzora, izjavio je Rubeša.

Pijano trošenje novca

U budućnosti, dodaje, ide se na rezanje troškova, pa tako u dvorani na Višnjiku ostaje samo prva ekipa, čime će se ostvariti značajne uštede. Također, javno će se objaviti plaće novih igrača, a uvest će se i aplikacija za transparentnost troškova.

Irena Dragić, vijećnica SDP-a bila je osupnuta iznosom utrošenim za smještaj te se prisjetila kako je jednom za istom govornicom došla s računom gdje je KK Zadar kupio novu kuhinju ženi jednog košarkaša u iznosu od 100 tisuća kuna, a istovremeno su plaćali i troškove prehrane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno