Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalelarga – novi centar “street arta”

Autor: Irena Jurjević

21.07.2008. 22:00
Kalelarga – novi centar “street arta”

Foto: Vedran SITNICA



Cilj nam je da ovaj festival uđe u skupinu festivala koji se tradicionalno održavaju po Hrvatskoj i svijetu te da na taj način budemo uvršteni u shemu posjeta drugih “street art” festivala, kazala je Igris Smrkinić
Likovni performansi, “body painting”, dizajnersko crtanje i akrobacijski  nastupi samo su dio bogate  ponude koja će se tijekom tri  dana manifestacije KalelargArt tijekom sljedećeg tjedna  moći vidjeti na Narodnom trgu, Kalelargi i Forumu.
Naime, na ulicama i trgovima zadarskog Poluotoka,  počevši od sljedećeg utorka,  moći će se vidjeti performeri  na štulama, performansi na šipci, demonstracije indijskog  plesa, umjetničke instalacije,  ali i blues i jazz koncerti. Riječ  je o manifestaciji ulične kulture koja će tijekom svog trajanja Zadranima i njihovim  gostima pružiti jednu u potpunosti drugačiju turističku  ponudu nego što smo navikli.
– KalelargArt je nastao po  uzoru na porečki festival  Street art i varaždinski Špancirfest. Željeli smo prezentirati jedan takav kolaž zbivanja  i u Zadru. Cilj nam je da ovaj  festival uđe u skupinu festivala koji se tradicionalno održavaju po Hrvatskoj i svijetu te da na taj način budemo  uvršteni u shemu posjeta drugih “street art” festivala, kazala je u ime organizatora  agencije RMC Igris Smrkinić  na jučerašnjoj konferenciji za  novinare u prostorijama TZ  grada Zadra. Ona je dodala i  to kako se manifestacija inače  održava uz podršku TZ grada  Zadra, a generalni pokrovitelj  ove manifestacije je T-Com.  To je ujedno i prvi korak u  nastojanju ulaska KalelargArta u KulTurist, projekt T-Coma koji prati različita kulturna  događanja diljem cijele Hrvatske.
Cijeli projekt koštat će oko  dvjesto tisuća kuna, a uz T-Com među sponzorima nalaze se i Jadran invest, Callegro i Maraska. U bogatom programu će  sudjelovati čak i zadarski  GSS-ovci, zatim Vesna Pisarović koja se posljednje četiri  godine profilirala u jazz pjevačicu, Amy Jeung, ali i zadarski grafiteri, Plesni studio  DHM, zatim Zalet te brojni  drugi.
KalelargArt je projekt koji  ujedinjuje prezentaciju ulične  kulture i animaciju stare gradske jezgre. Projekt podrazumijeva plesne, kazališne i performerske izvedbe u gradu te  nastupe pjevača i bendova.  Ono što ovaj projekt čini zanimljivijim od drugih jest  upravo interakcija s ljudima.  Naime, u većini performansa,  bilo glazbenih ili nekih drugih,  ljudi imaju mogućnost direktno sudjelovati i s vlastitim  umjetničkim izričajem. Publika se pretvara iz pasivnog gledatelja u posrednog izvođača  neke umjetničke vještine, što  je u većini umjetničkih projekata rijetkost.